Sok harcművészetben miért jó az, hogy övek vannak?
???
Ki beszélt európai küzdősportokról
Nos képzeld el, higy mester vagy, es van pl 100 tanítványod...
Mi egyszetűbb, nyilvántartani, hogy van a Jóska, aki ennyit tud, a Pista aki annyit es ezt szorozd fel 100ra, vagy beosztod a tudászinteket 10-11fokozatra, megjelölöd őket 1 -1 színnel, aztán edzésen csak arra figyelsz, hogy sárgák ide, kékek oda, barnak vigyázzatok a sárgákra... Stb stb...
+ Maga az öv és a rajta lévő csomó komoly spirituális szinbólumok a keleti kultúrákban.
Sok harcműveszet főleg itt európában, sajnos rettenetesen felhigult, le vannak butítva, így van az, hogy pl egy fájdalmat nem viselő sírós csaj is lehet batnaöves...
Eredetileg a rangokhoz nem volt elegendő az elméleti/gyakorlati tudás, hanem bizony jellemben, lélekben is el kellett jutni a megfelelő szintre...
Dehát ezzel nem élnél meg ma magyarországon mint edző...
Mindenki egyből mester akar lenni, a szükséges tudás, filozófia elsajátítása nélkül.
De tapasztalatból mondom, en is elpityeredtem mikor megkaptam az 1. Kyu-t, es szerintem a dan-nál is elfogok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!