Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Aki próbálta már a lovasíjásza...

Aki próbálta már a lovasíjászatot. Lenne pár kérdésem?

Figyelt kérdés

Milyen íjat használtok?

Melyiket tartjátok a jobbnak,a Hun vagy a Szkíta íjat?

Teljesen mindegy,hogy először lovagolni tanulsz,vagy íjászkodni?

Tehát,nem fontos a sorrend?Mennyi idő míg konkrétan már a lovon is íjászkodhatsz?Mire kell odafigyelni?Mindegy,melyik fajta lót ülöd meg?Vagy ez nem fajta hanem személyiség függő?Milyen felszerelések kellenek?

Lőttetek-e már tüzes nyilat?Azt hogy kiviteleztétek?

Rengeteg extrém sport bejön nekem,de valamiért ez a szerelem már elég régóta.Csak lépegetni és ügetni tudok.Vágtázni még nem.Magyarországon belül,azon belül Pest megyében hol van lehetőség kipróbálni.

Előre is köszönöm a segítséget.

2019. jún. 25. 21:09
 1/3 anonim válasza:
az ijászat elég nehéz sport, hatalmas koncentrációt igényel. Szerintem a két sportot egymás mellett kell gyakorolni, viszont csak akkor szabad összevonni ha mindkettőben elértél egy stabil szintet. A tüzes nyílvessző szerintem veszélyes, és ki az aki ilyesmire pazarolja a drága nyílvesszőket? A lovat szerintem hozzá kell szoktatni az íj hangjához, az sem kis meló, nem tudom hogy lőttél-e már, elég hangos. Az ijászat és a lovaglás veszélyes sportok, én nem próbálnám ki összevonva őket, nem tudom sajnos hol találhatnál megfelelő helyet és egyesületet erre. Az íj tipusára nem tudok mit mondani, nekem olimpiai sport íjam van, fém és célzó van rajta. Jah és szerintem a ló fajtája mind1, a lényeg hogy megbízható legyen és stabil, na meg ne ijedjen meg az íj hangjától.
2019. jún. 25. 22:11
 2/3 anonim válasza:

Szia!

Én jelenleg 9 éve rendszeres heti 2x járik lovagolni. Amikor a pomázi Némethy Lovasíjász Akadémiaához kerültem kb. 7 és fél éve lovagoltam. Ezután Pár íjászedzés után az edzőm (Fehérgyarmati igazi egyszerű ember, mester szintű lovasíjász, Kassaihoz is járt) azt mondta lovasíjászkodjunk.

És hát így kezdtem el.

Kassai-félre lovasíjász (visszacsapó) íjat használunk.

A ló fajtája majdnem mindegy. Azért csak majdnem mert pl. Shetlandi póni elég nehéz de egy fríz lóból sose lesz lovasíjász ló. Túl nagy ló nincs, csak nagyokat lép és gyors. A lassú ló azért nem jó választás, mert 22mp-es időkorlát van pl a magyar pályán.

De a lovasíjász ló kiképzése sem 1 perc. Én lovasíjászkodtam már olyan lovon, aki nem ismerte az íjat. Hadd ne részletezzem milyen volt.

Felszerelés: - ló, Lovasíjász nyereg, (kantár/kötőfék) íj (nem decathlonos) (chaps) lovasnadrág, póló, pulcsi, kabát, (kesztyűben nehéz íjászkodni) kobak!!!

Hajrá!

2021. jún. 23. 14:20
 3/3 anonim válasza:

Szia!

A lovasíjászatba mindenképpen történelmi íjat használunk, azon belül, hogy kitől/milyet az teljes mértékben egyén függő. Nekem pl egy 28# asszírom van.

Mind a kettőt kell gyakorolni, legjobb ha párhuzamosan. Ha mindkettőben elértél egy stabil szintet utána jöhet egyszerre, de ez teljes mértékben egyénfüggő.

A ló fajtája majdnem, hogy mindegy. Ahogyan mint említették egy frízzel nem fogsz lovasíjászkodni, de persze lovasíjász ló *fajták* közt is van amelyik egyszerűen természeténél fogva alkalmatlan rá.

Amíg kezdő vagy nem kell feltétlen mindent megvenned. Elég egy sima lovas ruházat, későbbiekben jöhet pár dolog

(íj, nyílvessző, tegez, vesszőfogó) de ezt te fogod tudni mi is kell

Ha saját lovad van akkor nyílván nyereg (lovasíjász, magyar és nem angol vagy westerm!) kantár meg egyebek.

Íjászathoz a ruhád legyen testhezálló, ne túl bő mert könnyen belekaphat az ideg

Tüzes nyíllal lőni vesszőpazarlás és veszélyes, látványnak persze jó, de semmi értelme és célja már. Tüzet szoktunk ugrani lóval, de annak nincsenek ilyen feltételei.

Pest megyében kettőről tudok, némethyt pomázon már leírták, szóval a másik:

Ráckevén található, egy kis tanya, Fakó Falva néven. Nagyon baráti hely, olyan mint egy nagy család. Az edzéseken sosem vagyunk túl sokan, így mindenkire jut elég figyelem. Én jelenleg is ide járok. Imádom

2022. nov. 9. 17:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!