Ninjutsut vélemény?
Amúgy nem rossz küzdősport , de tényleg sokáig kell tanulni . Ajánlanám esetleg az aikido-t , vagy ha valami keményebben akarsz , akkor thai box , vagy jiu jitsu .
Csak hogy a kérdésre is válaszoljak :P
Igazad van tényleg nincs "t" a végén. Nem tudom, hogy öszinte legyek nems zeertnék 5 évig tamulni ahoz, hogy megvédjem magam.
Várom a további véleményeket.
A ninjutsu teljesen jó önvédelemnek. Az tény hogy elég komplex és emiatt több idő kell a megfelelő alapok megszerzéséhez, de én ezt pozitívumnak veszem.
Végig olvastam a kommenteket és eléggé el vagyok szomorodva hogy mennyi hülyeséget írtatok.
1.
Sokan tettétek fel a kérdést (jogosan), hogy ha a ninjutsu, az aikido és a krav maga annyira hatásos, akkor miért nincs UFC-ben meg MMA-ban.
A válasz egyszerű: MERT NEM ODA TALÁLTÁK KI! A ninjutsu, krav maga, defendo, nem küzdősport, nem az a lényege hogy egy ketrecben verd a másikat egy éremért. Akármennyire nehéz, de el kell fogadni, hogy a sportok azok a ringben és ketrecben tudnak leginkább érvényesülni, a harcművészetek és a taktikai rendszerek pedig utcán. Természetesen a thai boksz is megállhatja a helyét az utcán és a ninjutsu is a ringben. DE!! Képzeljetek egy el thai boxost, aki – ahogy írtátok is példaként – 10 éve keményen edz, fel van keményedve, megszokta a versenyzést tudja, hogy egy jó harcos. Az utcán viszont kap egy olyan ellenfelet, akinek a kezében kés van, a lábán pedig acél betétes. Szerintetek 10 évnyi rutint stressz helyzet alatt át tud formálni egy ilyen támadó ellen? És vajon a támadó egyedül van – csak mert a thai bosz versenyek 1 vs. 1-ben mennek?
De ugyanezt a példát felhozhatom a ninjutsu-ra, krav magára is. Ezeknél nincsenek szabályok, csak az számít, hogy épségben ki gyere az adott helyzetből. Egy meccsen már az első percben kizárnák őket, mert ők nem fognak leállni egy karfeszítéssel. Ninjutsuban ott a szem megfelelő ponton történő nyomása – ami nem okoz maradandó sérülést, de a támadó elveszíti a kontrollt a végtagjai felett, - mint lezárás, vagy a fültő-nyomás, a gerinc és egyéb feszítések mellett. Előfordul az is, hogy a támadót az ujjain keresztül kontrollálják és mozgatják. A ringben ez nem megengedett. Arról nem beszélve, hogy ezekben a rendszerekben olyan technikák vannak, amit az MMA szabályok nem engedélyeznek. És hogy miért? Mert ÉLETVESZÉLYESEK, mert SPORTSZERŰTLENEK. De pont emiatt fognak utcán működni, mert az utcán sincsenek szabályok.
Akkor kérdezem, miért kell összehasonlítani őket? Mindegyik ott állja meg a helyét ahová való. Átfedés persze lehet, - hiszen alapvetően harcról van szó, csak a körülmények változnak - mint említettem, de a lényegen az nem változtat.
2.
Linkeltek olyan videókat hogy Kung fu Vs. Thai Boksz, aztán meg jön a sok buta komment, hogy a thai boksz keményebb, mint a kung fu mert leveri a videón a kung fust. Igen leveri valóban, de azon a videón két ember harcol, nem két stílus, s azt sem ismerjük, kinek mekkora az előképzettsége.
El kellene felejteni, hogy a stílusok harcolnak egymás ellen. NEM!
Ember harcol ember ellen! Azon a videón a kung fus alul maradt, mert nem volt olyan felkészült, mint a thai ellenfél. De az nem jelenti azt, hogy egy másik kung fus nem szedi darabokra az előző thai fiút.
Nem az számít, hogy mit csinálsz, hanem az hogy HOGYAN! És az hogy abban a pillanatban mi történik. Sose a stílusok küzdenek, hanem a stílusok művelői.
3.
Nem feltétlenül az a leghatásosabb rendszer, sport, stílus, aminek az edzésén hülyére verik egymást. Gondolkodjatok már! Ha téged évekig vernek, hozzá szoksz, hozzá keményedsz. A tested megszokja, és utána éles helyzetben sem fogsz védekezni, mert a tested nem reagál. A kés meg benned van. Jó hogy erős a combom, és a ringben kibírja a rúgásokat, de utcán egy acél betétes ellen mit fog érni ugyan az a láb?
4.
Mint említettem nem csak az számít, hogy hova jársz, persze az is fontos – mindig igyekezz olyan oktatóhoz járni aki negyedévente jár ki külföldre szemináriumokra és még többet jár hazai szemináriumokra hogy magasabb fokozatú tanárok segítségével képezze magát.
Az számít, hogy mennyire vagy elszánt, és mennyire veszed komolyan, amit csinálsz. Lehet szó itt thai bokszról, ninjutsu-ról, karatéről, stb. A lényeg TE vagy benne!
HA TE ELSZÁNT VAGY ÉS KOMOLYAN VESZED, AMIT CSINÁLSZ ÉS KITARTÓAN GYAKOROLSZ, AKKOR AKÁR AZ IS MINDEGY LEHET, HOGY MELYIK KÜZDŐSPORT, VAGY HARCMŰVÉSZETI IRÁNYZATOT MŰVELED.
Sokszor tesztek fel kérdéseket stílusokkal kapcsolatban, de magatoknak tesztek-e fel kérdést? Nem a stílus fog helyetted harcolni, nem a stílus fog megvédeni, és legfőképpen nem a stílus fog megsérülni helyetted. Vajon TE készen állsz arra, hogy kiállj magadért? A megoldás benned van és nem az adott irányzatban!
Én ninjutsu-zok. Nem vagyok fekete öves, utcán még nem támadtak meg, ezáltal élesben nem próbáltam még ki. A mesterem sem vert le thai boksz és aikido mestereket :) - mert nem célja! - DE, éppen azért mert a ninjutsuban nincsenek szabályok, és az edzéseken ez mindig szem előtt van, tudom azt, hogy utcán egy dacoskodás, az egom megőrzése miatt mit tehetek kockára, és mit veszíthetek. Az utcán nem a hírnevem és a bajnoki övem a tét, hanem a látásom, a vesém vagy az életem. Ott nincs bíró, aki megállít egy fojtást, a támadóm nem fog megállni, ha kopogok.
A kérdésedre válaszolva, tudom ajánlani a ninjutsut. Az edzéseken sok érdekes dolgot tanulhatsz, puszta kezes, fegyveres harcot. Megtanulsz jól esni, gurulni, szabad terepen harcolni.
Viszont ki kell, hogy ábrándítsalak, szaltó meg füst nincs edzéseken, sem pedig akrobatikus mozdulatok. Semmi sallangot nem tanulsz, csak azt, ami a túléléshez szükséges. Ütéseket (melyknek nem a pont szerzés a célja), rúgásokat (de nem pörgő, hanem olyanok amiket 20 km méter séta után menetfelszereléssel a hátadon is megtudsz csinálni), feszítéseket, fojtásokat, lezárásokat, dobásokat
fogsz tanulni a tréningeken. Ezek nem azt a célt szolgálják, hogy győzz egy küzdelemben, hanem azt hogy soha ne veszíts. Remélem érzed a kettő között a különbséget!
Amúgy pedig, az első edzés a legtöbb helyen ingyenes, menj le próbáld ki amit csak tudsz, és majd eldöntöd hogy mi ragad meg leginkább.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!