A táncosok hogyan tanulják meg a koreográfiákat?
Itt van pl. ez, tényleg csak példa, mert akármelyik másik is lehetne:
Nem túl bonyolult, viszont 3 percen át elég sok különböző elem van benne. Ezekre van valami memorizációs technika, hogy melyik után mi jön? Vagy egyszerűen elismétlik százszor, és úgy tanulják meg?
Ez ugye azért érdekes, mert mondjuk egy színpadi előadásnál érthető, hogy sokat gyakorolják, és megtanulják, berögzül.
De itt ezen a csatornán mindenféle számokat feldolgoznak, aztán csinálnak egy videót róla,és furcsa, hogy pl. egy 3 perces videó kedvéért csinálnak egy ilyen koreográfiát, amit gondolom jó sokat kell gyakorolni.
Előző vagyok, az eredeti kérdésre elfelejtettem válaszolni...
A 'memorizációs technika' szerintem mindenkinél más, csak úgy mint a normális tanulásnál. Van aki vizuális, van aki auditív,...
Általában a zene sokat segít. Amúgy meg igen, leginkább csak csinálni kell jó sokszor, akár igaziból mozogva, akár csak elképzelve a mozdulatokat. Furcsán hangzik, de rengeteget segít.
Igen, a mozdulatok nem nehezek, inkább a sorrendre emlékezésre gondoltam, hogy azért idő kell, hogy ez így menjen.
Én nem vagyok táncos, de ha eltekintünk a konkrét mozdulatok kecses végrehajtásától, nekem akkor sem hiszem, hogy 30 perc elég lenne, hogy így kapásból megtanuljam, hogy 3 perc alatt ennyi variációból mi után mi következik, hacsak nincs valami memorizációs módszer rá.
Szerintem kicsit túlgondoltad ezt a témát:D. Én 3 évig táncoltam, és azt tapasztaltam, hogy egy kezdőbb csoportban sokazor átvesszük, lassabban haladunk sokat gyakorlunk, míg egy haladóbban már egy óra alatt leadnak egy koreográfiát. Az egésznek a titka, hogy ott legyél fejben, nem is gondolnád mennyi agymunka van benne:D. Pl voltam egyszer egy worksopon amin elkalandoztam, nem voltam ott fejben, és csak néhány mozdulatot tudtam, és azokat is elfelejtettem következő napra. Észrevettem, hogy tudatlanul is megtanultam egy módszert a memorizálásra: edző mindig valamihez hasonlította a mozdulatot, ezért ha táncoltam pl ez ment a fejemben: hajsimi, evezés majd rúgás hátra...
Most két évvel később próbáltam tanulni egy koreot youtube-ról, de annyiszor visszapörgettem, a technikám fejlődött ugyan - mivel természetesen elképesztően sokat táncoltam a szobámban „csak úgy” improzva -, de annyira nem állt össze. Ez fejlődik természetesen, csak én megszoktam, hogy gyorsan tanulok, ezért elég idegesítő volt :D.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!