Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Milyen küzdősportra járjak?

Milyen küzdősportra járjak?

Figyelt kérdés

Engem érdekel a wing chun, és a thai box.

Ha valaki jár valamelyikre kérem írja le a véleményét.

Az önvédelmi része is fontos. Melyik a jobb? Debreceni vagyok.

A válaszokat köszönöm!

2018. aug. 8. 15:31
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:

Sima kung fu nincs , de gondolom te a shaolinra gondolsz . Nos jellemzően külső stílus amiben megfordulnak a rúgások , ütések , chin na .... A Kung fu -nak több száz alstílusa lehet . Oszthatjuk déli északi , külső belső stílusokra . A déliek statikusabbak és inkább a kézhasználat jellemzi őket lásd Hung Gar vagy Chow gar . Északi kéz és láb használat pl Tang Lang . Külső stílusok inkább a "nyers erőben" hisznek ( tudom hogy hülyén fogalmaztam ) , így az izom ... fejlesztésen ( mondhatni a testedzésen ) van a hangsúly . Míg a belső stílusok mint tai chi , xing yi , bagua nem helyez ekkora hangsúlyt az izmokra ... bár sokszor durvábbak mint külső stílusú társaik ( bocsi a talán félreérthető magyarázatért , de nekem jobban nem megy ) .

Karate : Eléggé szögletes mozgással rendelkezik , erőltetett állásokkal és technikákkal amelyek nem biztos hogy jót tesznek az izületeknek . A kyo pl pont ilyen csak jól megedzi a tested . Ami még használható is a karaték közül az a goju ryu , ashihara , shidokan.

Sajnos sok helyen a keleti irányzatok tanítása kimerül a levegő hajlításában és lassított páros gyakorlatokban . Elméleteik ugyan szépek csak gyakorlatban használhatatlanok így bukásra vannak ítélve . A küzdősportok pedig pont a gyakorlati részre fordítanak nagy figyelmet . Ugyan hiába vannak szabályok közé szorítva de az ott tanultakat élő , ellenálló személyen teszteled , csiszolod jobbá . Mert hiába a sok vitálpont támadás , bénító meg nem tudom miféle ütések ha nem tudsz vele eltalálni senkit , sőt elő sem jönnek mert nem rögzülnek be megfelelően . Nem tökéletesíted őket . Az hogy egy mozdulatlan bábút csépelsz vért izzadva , ami csak úgy ott van , na az még nem jelenti hogy sikeresen végrehajtod egy olyan ellenfélen is ki ellenáll sőt visszatámad . De egy küzdősporton pont ilyen emberek ellen kell használnod az elsajátított dolgokat .

Egy szó mint száz a küzdősport jobban megtanít verekedni mint a felhígult harcművészet . Ott nemcsak technikát hanem taktikát is tanulhatsz . Ha jól csinálod akkor olyan mint a sakk mit bábuk helyett a végtagjaiddal játszol .

2018. aug. 10. 10:07
 22/29 A kérdező kommentje:

Ha küzdősport melyik a jó?

A sima box? Bírkózás? Kick box?

Stb!

Aki boxra jár írjon véleményt!

2018. aug. 10. 15:59
 23/29 A kérdező kommentje:

Valami olyan amibe láb is kell?

De a sima box is jó?

A birkózás meg a box mibe más?

2018. aug. 10. 16:00
 24/29 anonim ***** válasza:
Thai box! Abban elég sok "láb" van, de kick box se rossz. A birkózás meg a box között óriási a különbség, de szerintem megnézel mindkettőről egy-egy videót youtubeon és rájössz. A boxban csak kézzel támadnak és kettős fedezékkel, vagy elhajlással védekeznek. A birkózás pedig test/földharc. Én egy évet boxoltam, kipróbálni, kicsit megismerni érdemes, általában jó az oktatása is. Ha otthon csinálnád esetleg oktatóvideókból tanulnád meg, akkor keress még valakit, akivel sparringolhatsz!
2018. aug. 10. 17:27
 25/29 A kérdező kommentje:
Melyikkel járok jobban box vagy thai box?
2018. aug. 10. 20:38
 26/29 anonim ***** válasza:
Thai boxnak több van a harci repertoárjában, úgyhogy szerintem azzal.
2018. aug. 10. 22:19
 27/29 A kérdező kommentje:
Köszi akinek még van véleménye jöhet!
2018. aug. 10. 23:50
 28/29 anonim ***** válasza:

"Thai boxnak több van a harci repertoárjában, úgyhogy szerintem azzal."

Igen több technikát tartalmaz mint a box , de mint írva volt az öklüket eléggé gyengén használják tehát ( és elnézést minden muay thai-t űzőtől ) gyatrán ütnek . Utcai szituban meg legfőképpen ütni valamint dulakodni kell tudni . A rúgás hatalmas előnyt adhat ez természetesen tény , de erre alapozni nem lehet . Kell a jó kézhasználat amit az ökölvívás adna meg . Ha nem tudsz ütni , akkor inkább ne nagyon keveredj verekedésbe mert könnyen megcsaphatnak ( A jó ütés alap minden fight-ban ) . Kinti körülmények között nemigen fogsz te rúgásokra építeni ( farmerban ) , hanem ütni és ha közel kerül akkor igyekszel majd földhöz csapni .

Első körben a kezeid tanuld meg használni és elmozogni ( box ) , ha találsz edzést akkor hozzá teheted a szabadfogású birkózást vagy más testharc stílust . Ha ezek már jól mennek akkor kiválaszthatsz egy olyan stílust ami rúgni ( is ) tanít pl thai box , kickbox (K1) , (itf) taekwondo . Ezekkel már lesz egy jó pusztakezes alapod . De fegyveres ill több támadó ellen ezekkel sem tudsz nagyot villantani ( tehát extrém kicsi az esély hogy ne te járj pórul ) . Kell valami ami megtanít bottal , késsel tehát fegyverrel bánni . Ilyen az escrima ( vágó/szúró és ütőfegyverek ) , scherma ( olasz / szicíliai késharc ) .

Összegezve előbb kezdj ökölvívással és valamilyen testharccal , kb 1,5 év után ( amennyiben szerinted kell ) hozzá társíthatsz egy rúgásokkal is foglalkozó stílust . Ez a három megtanít a fegyverek nélküli küzdelemre ( 1v1-ben ) . Fegyveres stílusok közül pedig az eskrimát ajánlom figyelmedbe .

2018. aug. 11. 09:26
 29/29 fight230 válasza:
Szia! Én thai boxra járok kicsit kemény de én nagyon szeretem jó a társaság edző nagyon tudom ajánlani! A wing chun se rossz jó technikák vannak benne ami hasznos lehet.De én a thai boxot tudom ajánlani.
2019. márc. 15. 14:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!