Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Futók! Ez a terv életképes?

Futók! Ez a terv életképes?

Figyelt kérdés

Egy héten 2 vagy 3* rövidebb táv, és a héten egyszer egy hosszabb?

Példa: egy héten 2* vagy 3* lefutok 3 km-t és a hét folyamán egy hosszabb 6-10 km-es táv. Ennek van realitása? Nagyon megterhelő lenne?

Kezdő vagyok ezért érdeklődöm.

A múlt héten a 4 km-t 26 perc alatt futottam le, ez már "átlagosnak" számít? :) Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!

N/23

2017. júl. 31. 18:47
 1/9 anonim ***** válasza:
Életképes, igen.
2017. júl. 31. 19:00
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Azt, hogy mennyire megerőltető, neked kell érezned :) Meg az is fontos, hogy mi a célod a futással. Szeretnél egyre jobban futni, esetleg elindulni versenyeken is majd, vagy csak fogyni akarsz és gyakorlatilag a futás csak egy szükséges rossz ehhez. Utóbbi esetben fontos, hogy ne nagyon szenvedj futás közben, tehát ne az legyen a célod, hogy minél hamarabb lefuss egy adott távot. Ugyanis a futás nagyon intenzív sport ahhoz, hogy fogyjál tőle, és hamar meg fogod utálni, ha mondjuk nem csökken a súlyod. Pulzuskontrollal kellene futni, midnenkinek ezt mondom. Nézni a pulzust, hogy ne menjen mondjuk a max pulzusod 75%-a fölé, mégha ez azt is eredményezi, hogy sokkal lassabban kell futnod. Ha nincs pulzusmérőd, akkor ez a tempó nagyjából annak felel meg, amikor még nem zihálsz, hanem tudsz beszélgetni.

Ha nem a fogyás a célod, hanem a futósebességed, állóképességed fejlesztése, akkor már néha beiktathatsz szenvedősebb, gyorsabb edzéseket. Értelemszerűen a rövidebb futásokat érdemes gyorsabban, keményebb tempóval megnyomni, a hosszabbakat pedig lassabban, mindkettő hasznos a fejlődés szempontjából. Totál kezdőként amúgy kicsit soknak érzem ezt az általad leírt edzéstervet (heti 20 km), de ez is egyénfüggő, ha te úgy érzed bírod ezt és nem kimerítő annyira a futás, akkor miért ne.

A 26 perces 4 km amúgy egyáltalán nem rossz kezdésnek, ha csupán a számokat nézzük. Persze jó lenne tudni, hogy eközben mennyire volt max közelében a pulzusod, mert ha mondjuk végig 180 fölött volt, akkor azért annyira nem javasolnám ezt a tempót.

2017. aug. 1. 07:15
 3/9 A kérdező kommentje:

Kedves Geesix!

Köszönöm ezt a tartalmas választ! :) Nem a fogyás a célom, mivel elég vékony vagyok, és anorexiás múltra tekintek vissza, így könnyen túlzásokba esem. Igazából szeretnék normális keretek között futni, ezért tettem fel a kérdést.

Igazából erőnlét céljából, plusz jól esik. (: Plusz lovaglás mellett "keresztedzésként" kezdtem el űzni, hogy a lovon toppon maradjak.

Tartósan 8 km/h fölött futok, ez nem tudom mennyire számít. Zilálni nem szoktam, 4 km után is normálisan, sóhajok nélkül beszélek.

Egyébként nálam a körmeim jó indikátorok, ezért nem is festem. Amikor "beteg" voltam, akkor jól mutatták, hogy milyen szinten van a tápláltságom.

MOst sikerült híznom, és egy hónapja heti 3* lassan emelek a távon, és kóros tápláltságra utaló jelek eddig nem jelentkeztek.

Sajnos nincs pulzusmérőm, de a radialison kitapintottam a pulzusom és a normálisnál picikét volt emelkedett a szaporasága. Legközelebb megpróbálom lemérni, mert ugye ez nem 100%-os.

Ilyen ketyerét már néztem, de csak nagyon drágán láttam. :(

2017. aug. 1. 20:33
 4/9 anonim ***** válasza:
Ez jól hangzik, ezek szerint nem nagyon viseli meg a szervezetedet a futás. Ez esetben az általad írt edzésterv szerintem teljesen jó, nem túl megerőltető. Esetleg még annyit, hogy ha tényleg olyan könnyednek érzed a futást, hogy a pulzusod alig emelkedik meg, akkor a rövidebb távokat kicsit jobban megnyomhatod. A nagyobb tempó fokozza a sebességedet és az oxigénfelvevő képességedet. A hosszabb futások maradhatnak közepes intenzitásúak, az meg hasznos az állóképesség fejlesztése miatt. Ha rendszert viszel az edzésekbe és szépen minden héten megcsinálod azt amit elterveztél, akkor hamar fejlődni fogsz, bár már most sem számít rossznak a tempód, főleg ha kezdő futó vagy. Arra érdemes figyelni, hogy egy 10 km-es futás után már vigyél be némi szénhidrátot akár gyümölcslé vagy gyümölcs vagy zabszelet stb formájában, hogy visszapótold a felhasznált mennyiséget. Ha már futsz pár hónapja, két út áll előtted, elindulhatsz a tempó fokozása, vagy a táv növelésének irányába is, a kettő együtt nehéz, mert egymással ellentétesen ható edzést igényelnek. De az is jó, ha csak simán azért futsz, mert jól esik, nem kell feltétlenül célod legyen az egyre jobb eredmények elérése, csak magamból kiindulva leginkább ez ad motivációt az edzésekhez :)
2017. aug. 1. 21:54
 5/9 anonim ***** válasza:

Pulzusmérőt mennyiért láttál? Persze, vannak nagyon drága, többszázezres sportórák is, de egyszerű pulzusmérők már 7-8 ezerért kaphatóak, 16 ezerért pedig már mellkaspántos Polar óra is van:

[link]

Ennyit bőven elkölt az ember futóruhára, futócipőre meg többszörösét is akár, szóval szerintem megéri, ha hosszútávú terveid vannak a futással kapcsolatban és szeretnél fejlődni. De akár azt is lehet, hogy veszel egy bluetoothos mellkaspántot, amit az okostelefonnal össze lehet kapcsolni, és akkor a meglévő futó applikációd is ki tudja írni a pulzust illetve a kalóriát, edzés után ki lehet elemezni a pulzus grafikont, nyomon tudod követni a fejlődést, stb.

Pl. egy ilyet:

[link]

2017. aug. 1. 22:43
 6/9 A kérdező kommentje:

Én mindenképpen a távot szeretném növelni, mert szeretek sokáig futni, csak vigyáznom kell a táplálékbevitelre. Rendes tőled, hogy felhívod a figyelmem a plusz CH bevitelre, de automatikusan próbálom pótolni a ledolgozott kalóriát, leginkább az előbb említett problémám tükrében.

Egyébként a combomon látszik már változás, mert a vastus izmaim hatalmasnak tűnnek.

Persze nekem is kéne egy ilyen cél, mint neked. Csak az a helyzet ezzel mint a pulzusmérővel, hogy annyi minden másra kell a pénz. Akartam nevezni éjszakai futásra, de hanyatt dobtam magam a részvételi ártól. Az az ár nekem egy amatőr lovasverseny ára, amire most készülök.

És igen, pont ennyiért láttam pulzusmérőt. Majd lehet szép lassan elkezdek gyűjteni, mert amikor futok olyan mintha endorphin bomba lennék :D

A felszerelésemet is egyébként pont leárazott, utolsó darabos termékekként vettem meg, így előfordult, hogy egy drága téli futónadrágot a töredékéért beszereztem, mert a vásárlók között nem volt miniatűr. :D Lehet rám azt mondani, hogy spúr stb, de sajnos van még ezermásik amire kell a pénz, s annak ellenére, hogy dolgozom, nem jut rá minden esetben. :(

2017. aug. 2. 14:24
 7/9 anonim ***** válasza:

Semmiképp sem szerettelek volna spúrnak titulálni, nyilván a lehetőségei mindenkinek mások, teljesen érthető, ha vannak fontosabb kiadásaid is a pulzusmérőnél. De ha van/lesz rá mód, tényleg érdemes venni, mert nagyon hasznos (én mindig pulzuskontrollal futok, motiváló tud az is lenni, ha látod, hogy ugyanazt a távot alacsonyabb átlagpulzussal futod le, mint korábban). Ha ilyen kis törékeny, vékony vagy, akkor szerintem jól fog menni a hosszútáv futás, hiszen valószínűleg nagyon alacsony energiafelhasználással futsz (főleg ha még a pulzusod is alacsony mellé), a pedig a kulcsa ennek a sportnak.

A night run-ra gondolsz, ami most lesz szombaton? Én indulok azon. De sajnos igaz, hogy a futóversenyek nevezési díjai nem olcsóak (pedig ez a verseny még nem is számít drágának annyira) ráadásul a táv növekedésével nőnek (egy ultramaratonra már soktízezer forint általában).

2017. aug. 2. 22:04
 8/9 A kérdező kommentje:

Tudom, csak a részemről olybá tűnhet. :) Lehet jövőre beszerzek egyet, most a téllel kell foglalkoznom elsősorban, hogy legyen rendes aláöltözetem.

Igen a night run-ra. Nagyon tetszik, de túlzásnak tartom az árat. :\

2017. aug. 4. 21:31
 9/9 anonim ***** válasza:

Szerintem nem jártál rosszul, hogy nem jöttél a Night Run-ra. Igaz, a helyszín mesés, de a szervezés nem volt az igaz. A hőség ellenére pl igen sok probléma volt a frissítéssel, gyakran nem volt víz vagy izo, vagy kaja, mert az előrébb futók elfogyasztották és nem pótolták időben. Én még viszonylag korán rajtoltam, de a mögöttem lévők óriási tumultusról és kaotikus rajtokról számoltak be. Tehát első versenynek nem biztos, hogy annyira jó élmény lett volna, pláne nem ennyi pénzért. Kisebb, hangulatosabb vidéki versenyek párezer forintért sokkal színvonalasabban meg vannak szervezve sokszor (nyilván a kevesebb résztvevő könnyebben kezelhető). Ha nagy létszámú tömegrendezvény, akkor kizárólag a BSI-s futóversenyeket ajánlom, ott azért már van 30 évnyi rutin, nem szokott lenni bonyodalom, igaz, azok sem nevezhetők olcsónak :( De sok mindent kapsz is cserébe, befutócsomagban enni-innivalót, minőségi pólót, érmet és egy jó adag élményt. Szóval én ajánlom a versenyzést, nagyon sokat hozzá tud adni a futáshoz a sportoló közösség érzése, egészen motiváló, inspiráló, nem véletlen, hogy aki egyszer elindult futóversenyen szinte biztos, hogy megy még továbbiakra is, annyira magával ragadó a hangulat.

De ezt lehet később is, ha már rutinosabbnak érzed magad, addig is szerintem azt az edzéstervet folytasd, amit elterveztél, biztosan lesz eredménye :)

2017. aug. 6. 20:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!