Miért csak pár uralkodó stílus van az MMA-ban? (bővebben lent)
Boksz, Birkozás, Muay-thai( Thai-box) Bjj(Brazil jiu-jitsu). Ezek az uralkodók ott és mindenki ezt a 4-et ajánlja, hogy csinálja. Menj Thai-box Bjj kombóra vagy Boksz Birkozás kombóra vagy így menj mind a 4-re. De miért????
Értem, hogy mind a harcról, technikáról, erősítésről...stb szólnak. Nincs bennük formagyakorlat.
Bokszban lábmunkát, kezet, elhajlásokat megtanulják. Teljes erejű ütések.
Muay-thaiban a térdet, könyököt, klincset és lábsöprésektől, combosokon át az egész testre full kontaktból megy.
Birkózás. Földreviteleket, dobásokat tanulják meg. Lábfogások. Nem Gis hanem szabad testre megy. Azt szokták mondani birkozók földrevitelek ,,királyai" (aki nem látná király szót idézőjelbe tettem). Meg azt szokták mondani, hogy a küzdősportok közül a Birkozás erősít legjobban.
Végül a BJJ. Birkózással ellentétben meg rájuk. Vagyis a stílusra azt szokták mondani, hogy a földön meg a BJJ a király a többi földharcos, dobó stílushoz képest. Giben zajlo sport de vannak külön No Gi edzések a Gi nélküli feszítések, fojtások tanulása. Vagyis nem csak a No Gi magán BJJ-n.
Ezek mind jók. Pozitív előnyök. Mind full kontaktos. Tényleg csak a technikáról, kiütésről, feladásra kényszerítésről szólnak.
1 arra nincs idő, hogy 4 stílus mester legyen az ember. BJJ-ből meg 1 Danos. Mind a 4-ből megszerezni edzőit illetve a Dant mindből évek. 8-10 év átlagban. Az 40 év 10-el számolva a 4 stílus.
2 mi van ha nincs ez a 4 elérhető távolságban. Mert itt a 4-ből van 3 de BJJ 1 örás útra van a legközelebbi. Akkor már sz@r MMAs lesz ha nincs meg mind a 4? Nem. Itt Judo van. Az is jó. 4-ből egyik Cselgáncs attól nem lesz sz@r.
Meg nincs tökéletes stílus sem. Boksz meg Thai-box mind a kettő Bokszkesztyűs. MMA-ban meg kis, MMA kesztyű van. Az meg olyan mint egy pusztakéz szinte már. Akkor meg kéne 5-dik stílus ez a 4 mellé. Mêg egy Karate. De 5 stílust főleg nem tud megtanulni az ember és minimum BJJ meg mondjuk egy full kontaktos Kyokushin karatéből 1 Dant szerezni. A másik háromból meg edzőit vagy valamit.
Jó kombináció tényleg a BJJ és Thai-box. Erős. Ahogy a Boksz és Birkozás is. És ezekkel elmenni MMA edzésre. De nem 2 év megtanulása egyik sem. Főleg, hogy volt olyan aki olyat írt, hogy menj 2 évet az egyik kombinációra majd 2 a másikra. De így nagyon kevés idő 2 nem, hogy 4 stílusra.
TUDOM nincs kőbe vésve, hogy ez a 4 stílus a kötelező.
Vêlemény. Az észrevételeimmel ês a stílusokra írt jellemzésemre.
Van egy nagyon jó ismerősöm, pár éve kapta meg az egyik fejestől a fekete övet, elég szépen hozza haza az érmeket külföldről. Hazai BJJ berkekben neve van. Ö mondta egyszer nekem, mikor az MMA-ról beszélgettünk, hogy az olyan mint az öttusa. Szép meg jó, meg ügyesek, le a kalapja előttük, de nem tudnak érvényesülni egy olyannal szemben, aki csak viv, lovagol, uszik, vagy fut. Én erre, de legalább mindegyikből tud egy keveset, és azzal már érvényesülni tud a ketrecben. Nagy igazságot mondott ekkor: MMA-ban vannak nagy nevek. Viszont Ők profik, csak ezt csinálják reggel, délben és este. Meccsről meccsre készülnekfel. Ha megnézel egy amatör MMA meccset, akkor nagyon sok ott a maszatolás, a hiba a rutintalanság, látszik rajtuk a képzetlenség. Hiába tanul boxot, az kevés. Hiába jó judos, kevés. MMA semmi más, csak egy profit orientált valami.
Én kyozok nagyon sok éve. Ő is fekete öves BJJ-ben. Mégsem nézzük le a másik stílusát. Sőt nemrég a fészen az egyik tanítványát utasította rendre nyilvánosan, hogy nem szabad lenézni a másik stílust.
Abba nem hagyom. Nagyon szeretem a Wado-ryut.9 éve csinálom. Csak azért kezdtem el most Judora is járni mert lecsökkent a 3-róo heti 2 edzésre. Ott meg hétköznap mind az 5 napján van. Így hétfő kedd Judo, Szerda karate, Csütörtök Judo, Péntek Karate.
Csak azért mert más emberek szerint ez ,,sz@r" tudom, hogy nem így írtad le. Vagy ő neki nem ment, tehetségtelen hozzá, rossz edzőt fogott ki, rossz élménye volt vele az nem jelenti azt, hogy másnak is. Meghát érted mindenki abbahagyná a karatét az aikidot mert másokra hallgatott, hogy az nem jó. Akkor ezek megszünnének létezni. Ês mindenki csak Bokszolna, Kick-boxolna, Thai-boxolna, Savatolna, Birkózna, Judozna, Kempozna, Japán jitsuzna, Sambozna, BJJ-zne...stb amit a többség jónak mond. És jól oktatott karaték, aikidok kung fuk amiket jól oktat az edző és tudja. Tényleg jóp még itt Magyarországon is. Akkor ezek megszünnének létezni. Mármint ezek a stílusok mert senki nem járna rájuk.
Jól tette az Brazil jitsu edző. Rossz stílus nem létezik esetleg rossz oktatás, rossz tanár. Minden küzdősportoló tisztelje a másik stílusát.
Meg abban is egyet értek veled, hogy nyípván aki MMA edzésre jár és ott tanul a 0-ról egyszerre ütni, könyökölni, rúgni, térdelni, hárítani, klincselni, dobni, feszíteni, fojtani, szabadulni. Vagy egyszerre megy 2 Thai-box és 2 Judo edzésre 1 héten. Az olyan jó úgysem lesz állóharcban mint te aki csak ezt csinálja heti 3-szor x éve. Vagy mint én (nem nagyképűségbôl mondom. A kilenc évemmel nem vagyok elszállva). Vagy olyannal aki 3 évTIZEDE csak mondjuk Kyozik.
Én csak kiegészítőnek járok már Judozni. Mert lecsökkent az edzéseink száma. Ez most olyan nekem mintha mondjuk mellé kondizni vagy úszni járnék. Kiegészítő. A karate marad az én profilom. Persze az nem titok, hogy Judon is minél többett szeretnék tanulni ahogy ott is múlnak az évek. Új technikákat, fogásokat megtanulni.
Miért kell a korom? Meg milyen 2×3 év? Meg minek akarok nekiállni? Már Judora járok. Karatéra lassan 9 éve. MMA-zni nem akarok. Szétveretni magam fölöslegesen. Szétrúgatni a térdem akár. Amatőr szinten max érmekért. Komolyabb szinten pénzért.
De a pénz nem érdekel. Nem ezért szeretem hanem mert imádom a harcművészeteket/ a küzdősportokat. Meg mondom engem így MMA nem êrdekel. Nézni néha szoktam.
De én edzeni szeretek.
13.vagyok. nem olvastam a kommentjeid,és az jöttle,hogy csinálni akarod.
Arra írtam,a hozzá szolásom,hogy nagyon minimálban beszálj.
De ha így állunk akkor:azért mert azok a hatásosak. Tudod sàrkány ellen sárkányfű, és nem àrt ha van nalad kard és pajzs (meg egy kiràlylány vegső esetre)
Szóval: kick box,box-álló harc.
Judo-hogy földre vidd.
És birkozás,hogy ott is maradjon lehetöleg "gusbakötve"
A többi ugyanez,csak "cifrázva" meg persze,hogy hol mia menő.(és népszerü) Nyilván egy brazil Bjj-zni fog. Ha sok a brazil akkor sok Bjj-s lesz.
Egy stilus nem elég,kombó kell.Hiába vagy jó állva ha a földön összehajtanak.hiába vagy jó a földön ha leütnek/rugnak.Mindenhol legyél otthon akkor vagy kikezdhetetlen.
A muay thai egy nagyon regi kuzdosport amit a muay boran bol egyszerusitetek le szoval nem mmr a lett kitalalva csak a muay thai az a stilus ami a leg hatekonyabb rugas utes konyok terdeles szempontjabol es clincheles is van.
En regota muay thaiozom
En se nezem le semelyik kuzdosportot
Mindegyik a maga modjan jo. Es nem lehet osszehasonlita egymasal mert hulyeseg lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!