Szerintetek meg lehetne alkotni egy tökéletes harcművészeti stílust?
"Krav maga, defendo, systema, CQD"
A három közül egyedül a defendo ér valamit.
A krav maga harcolni nem tanít meg, az csak egy "önvédelmi szituációk taktikai gyűjteménye", akkor működik ha MÁR ELEVE tudsz bunyózni. A krav maga csupán irányt mutat, hogy milyen szituban, mit csinálj.
Amit a CQD-ből láttam, nos az is csak egy bénán sikerült krav maga koppintás.
A krav maga nem tanít meg bunyózni?
Engem anno misszióban másodmagammal együtt csomagolt össze a tatamim az izraeli kommandó közelharc instruktora, nem tudom hanyadik fokozatú krav maga instruktor. Az itthon civileknek oktatott krav maga általában nem sok mindenre jó, mert jár rá az ember pár hónapot, elfogy a pénze vagy megunja. De az a krav maga amit a hivatásosoknak tartanak, mindrn szituációban segít megállni a helyed. A defendora, systemára ugyanez vonatkozik, CQD-t meg nem is oktatnak civileknek.
"mert olyan emberek a mesterei akiknek napi szinten kell közelharcban lefegyverezni, esetleg megölni másokat."
Ezeknek nem hogy napi szinten, de havi szinten sem kell közelharcolniuk. Pisztoly, gépkarabély, gránát...stb. mellett iszonyatosan ritkán fordul elő kimondottan pusztakezes és/vagy hidegfegyveres harc. Ez megint ilyen marketingduma, hogy "napi szinten közelharc".
"Nem sokra menne sem boxal, sem birkózással, mert lelövik, leszúrják, esetleg felrobbantja magát az ellenfeled."
Hát egy bokszoló és egy birkózó még mindig röhögve elver akármilyen krav magást pusztakezes harcban, oda nem elég a gyorstalpaló közelharc-kézitusa amit a katonáknak oktatnak kiképzéskor. Apropó egy krav maga szakértőt is leszúrhatnak, felrobbanthatnak és lelőhetnek. Ezért van náluk lőfegyver.
Sparringoltam én is katona ismerősökkel tanultak ők közelharc-kézitusát (a dr. Zöllei Zoltán alezredes-féle stílust) és krav magát is. Maradjunk annyiban, hogy nem tudnak bunyózni. A katonát lőni tanítják elsősorban, nem véletlenül. Bár amilyen a magyar hadsereg jelenleg, szerintem lőni sem tanítják normálisan őket. Nem foglalkozik ez az ország a saját "hadseregével". Mondjuk ez már politika, más téma.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!