A Grappling az egy stílus vagy egy szabályrenszer?
Ez is egy stílus mint a Judo, karate vagy a Muay-thai például.
Vagy egy szabályrenszer, egy verseny a különböző dobó, földharc képviselőknek. A birkozóknak, cselgáncsosoknak, BJJ-seknek van.
Ezt nem tudom
Illetve ha egy szabályrendszer akkor mik a szabályok?
Van külön Gi és No gi kategória?
a grappling az egy átfogó fogalom a küzdősportok között. Olyan mint az autóversenyzés pl. Akkor tudod, hogy motor által meghajtott négykerekű járművek versenyeznek. Ezen belül a szakágak eléggé eltérhetnek, pl a forma1 meg a rally eléggé más tészta, de mindkettő autóverseny.
ugyanígy, a küzdősportok (matrial arts) is kettéosztható, vannak az ütő rúgó stílusok (striking arts, tévesen magyarra állóharcnak fordítják) és a bírkózó stílusok (grappling arts, tévesen földharcra fordítják)
grappling alá tartozik a Bjj, a Judo, de még az olimpiai bírkózás is.
mindez természetesen nem zárja ki, hogy ne legyen számos grappling szabályrendszer, hiszen vannak birkózó, judó, és Bjj szabályrendszerek.
de van "grappling" szabályrendszer is, pl a magyar Global szabályrendszer, de van a nemzetközi birkószövetségnek is (FILA), vagy a profi szabályrendszer, az ADCC.
Értem már. Köszönöm.
Erre voltam kíváncsi.
Hogy nem egy stílus mint a judo.
Az 59-es kolléga kb leírta a léyneget.
Még annyit, hogyha Magyarországon hallod a grapplinget az általában a judogi nélküli földharcot jelenti.
Tehát van önálló grappling edzés, meg verseny stb.
Én önálló stílusnak mondanám. Persze lehet, hogy ez az elmélettel meg a nyelvészkedéssel ellenkezik, de ez a valóság.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!