Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Miért nem tudok futni? Többi lent

Miért nem tudok futni? Többi lent

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Ez a probléma már 1000 éve megnehezíti a dolgom.

Annyit kell tudni rólam, hogy 6 évet atlétikáztam országos szinten, 8 évet fociztam csapatban, tesi suliba jártam, úsztam 4 ávet. 2 évet kéziztem és 4 évet röpiztem. Amióta vége lett a középsulinak azóta nem igazán mozogtam, csak bicikliztem vagy sétáltam.

A probléma az, hogy már alig pár száz méter KOCOGÁS, vagy lassabb fután után egyszerűen kapkodom a levegőt, elkezd fájni a torkom, vér íze lessz a számnak, beszúr az oldalam. Amint megállok egyből szédülök és hóót fáradt leszek.

Régen amikor aktívan fociztam, atlétikáztam stb. (ahol rendesen 2-3 km-t futottam naponta) szintén ez volt a probléma, ezért se voltam sose jó a futásban, csak röviden. Miért lehet ez? A doktorok azt mondják semmi bajom az ég világon...

Igaz, hogy most el vagyok szokva tőle, de mikore hozzá voltam szokva se tudtam anélkül futni, hogy az oldalam ne szúrjon be, ne fájjon a torkom, ne legyen vér ízű a szám, ráadásul annyi nyálam lessz, hogy alig győzök köpködni, meg mindig ki kell fújjam az orrom, még 40 fokban is. Valakinek volt hasonló? Mi a megoldás?

2017. máj. 5. 17:45
 1/7 A kérdező kommentje:
Mellesleg 190 cm vagyok 77kg, tehát testes sem vagyok..
2017. máj. 5. 17:46
 2/7 A kérdező kommentje:
Gyakran van a futás után ingerköhögésem. Valamint a légzésre is figyelek, de egyszerűen úgy kapkodom a levegőt, hogy nem tudom az orromon venni egy idő után.
2017. máj. 5. 17:49
 3/7 anonim ***** válasza:

ez sima testi lelki gyengeség.

testileg gyenge az állóképességed,mentálisan meg elkezdesz mindenféle kifogást gyártani,hogy legyen okod abbahagyni.

csináld úgy,mint ami illik a jelenlegi állapotodhoz.

1 perc kocogás 1 perc séta fél órán keresztül.

a nyavalyáidat meg hagyd otthon és a feladattal törődj edzés közben.

2017. máj. 5. 19:08
 4/7 anonim ***** válasza:
Ne erőltesd a futast,mert tobbet artassz vele. Inkabb setalj,lepcsőzz csinalj mast helyette
2017. máj. 5. 19:15
 5/7 A kérdező kommentje:

De én tényleg akarom csinálni, a távot már a 10%ánál abba hagytam volna legszívesebben, de lefutottam tegnap.

Futnom kell, mivel alap követelmény ott ahová megyek.

2017. máj. 5. 19:21
 6/7 anonim ***** válasza:

Fuss lassabban.

A focis időszakban 2-3 km futás pedig nem tűnik igazán soknak... Jó, Albert Flóri a kezdőkörből sem mindig jutott ki egy-egy félidőn belül, de akkor is...

A légzést pedig ne erőltesd az orron! Nem mindenkinek megy, lehet valami ingerli a nyálkahártyát, megduzzad, leszűkül a keresztmetszet - mivel írod, hogy mindig fújnod kell, lehet, hogy valamire tényleg allergiás vagy... Vagy van egy kis orrsövényferdülésed...

Van aki tud levegőt venni mozgás közben orron, van, aki nem. Én sem.

A figyelek a légzésre pedig mit jelent? Sokan mondják, hogy 4 lépésre beszív, 4-re kifúj. Mikor elkezdtem futni (178 centi és 105 kiló környékén) én 3 lépésre tudtam lélegezni. 3 lépés be, 3 ki... vagy épp 2 ki.

Most már - hacsak nem erőltetem a tempót - akkor kényelmesen megy a 4-4, nyilván fejlődött a tüdőm.

A 3-3 a szúrás ellen is jó lehet. Így váltakozik, hogy melyik lábadról kezded szívni és fújni a levegőt - állítólag ez is fontos a szúrás szempontjából.

A szúrás valószínűségét az is növeli, ha a mozgás előtt 2 órán belül nagyobb mennyiséget iszol. Egyesek szerint a gyümölcslé is hajlamosít erre.

Szóval lassú tempó, 3-3 légzés, szájon át, előtte 2 órával ne igyál!

2017. máj. 6. 10:37
 7/7 A kérdező kommentje:

Nem a pályán futottam 2-3 km-t, hanem edzés előtt vagy közben.

Nagyon köszönöm a tanácsokat! Sokat segítenek! Mindenképpen kipróbálom!!

2017. máj. 6. 20:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!