Futni szeretők! Ti hogy kezdtétek el felépíteni a futásotokat? Hány km-rrel kezdtétek, hogy növeltétek a távot?
Bármilyen tanácsot, tapasztalatot szívesen fogadok.
Köszönöm a válaszokat.
25L
Nem írtad, hogy elkezdted e már, és hol tartasz most.
Futás-gyaloglás kombóval kezdtem, eleinte az volt a cél, hogy legalább 30 percet mozgásban legyek, ez nekem minimum 3.5-4km volt az elején (mondjuk én elég magas vagyok, és gyorsan tudok gyalogolni is, lehet, hogy neked kevesebb fog beleférni a 30-40 percbe), és a gyaloglást is meghúztam, tehát nem sétáltam, hanem lendületesen.
A másik trükk, hogy az elején nem szabad elsprintelni a dolgokat. A legtöbb kezdő (én is ilyen voltam) 100-150 métert tolja, ahogy csak bírja, hogy "érezze" a futást, aztán összeesik. Ehelyett inkább az elején kocogni érdemes, nem baj, ha nem süvít a szél, de jobb kocogni lassan 5-10 perceket két séta között, mint sprintelni pár száz métert, aztán lihegni.
Az első 5km lefutása a legnehezebb, ha odáig sikerül eljutnod, hogy egy 5öst stabilan le tudsz futni kb 30-35 perc alatt, akkor onnantól gyorsan kinyílik a világ, sokkal könnyebb növelni a távot, vagy a sebességet is.
Én nem erőltettem túl a dolgot, tavasztól őszig jutottam a 10km-ig, kb 1:05-1:10 alatt, utána következő évben már gond nélkül futottam félmaratont.
Van aki egy nyár alatt akár (fél)maratonig is eljut, de ez nem feltétlen egészséges.
Szerintem is az a jó,amit a többiek írtak.
Futás-séta-futás-séta stb. És ne nézd a tempót. inkább kocogj, azzal tovább bírod és neked is nagyobb élmény lesz.és lesérülni sem fogsz olyan könnyen.
nem szabad túlhajtani magad.
szerintem kb 3-4 hónap alatt,ha heti 3x futsz,akkor el lehet jutni az 5 km lefutására egyszerre.
de úgy is érezni fogod,hogy megy.
én pl úgy csináltam ,hogy 500 métert futottam,majd sétáltam.utána megint 500m majd séta stb.. és idővel éreztem,hogy nem kell megállni 500 m után, simán lefutottam az 1 km-t ,utána álltam meg sétára. majd később már egyre több ment egyszerre egyben.
utána a sebességre is kezdtem figyelni,kicsit gyorsítottam. bele lehet jönni
és valóban ha megvan az 5 km gond nélkül, akkor már egy nagyon kicsi munkával meg lesz a 10km is.
onnan a félmaraton még messze van, de az is elérhető kb fél év után szerintem(a 10km-től számítva). de van akinek kevesebb idő is elég.
én inkább lassabban fejlődök, nem szeretnék lesérülni. meg nem is az a célom,hogy profi legyek és mindent megcsináljak,hanem az ,hogy élvezzem és menjek rendszeresen. ha túlhajtom magam,azt nem élvezem és a kedvem is elveszi.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!