Harminc éves nőnek milyen önvédelmi sportokat érdemes még elkezdeni?
Elmentem wing stunn edzésre, pontosan azért hogy belelássak a dologba. 4 éve wing stunnt gyakorló segédedző pár hónap múlva megszerezte a mester szintet. Ez már önmagában annyira szánalmas, hogy elég pénzért 3-4 év után mester címet lehet szerezn, hogy nem is kéne tovább folytatnom de leírom. Edzés közben folyamatosan javítgatott engem az a szerencsétlen edző, hogy hogyan tarsam helyesen a kezemet, lassítgatva vettünk át önvédelmi elemeket. Edzésen a bemelegítésen kívül semmilyen erőnlét vagy saprring nem volt. Mivel mindenképpen akartam volna bunyózni, ezért 1500ft "különedzésért" ottmaradhattam kesztyűzni edzés után, körülbelül olyan érzésem volt mint amikor a mesterjelölttel bunyóztam, hogy mintha egy 1 éve thai boxoló gyerekkel iskoláznék. Egyszerűen sosem vétte a fejét. Mindegyik köríves rúgásom elérte, ha elétette a kezét, akkor a kezével együtt vittem el, harmatgyenge blokkjai voltak. Combosokat egyáltalán nem rúgtam neki, mert az első után összecsuklott (legendásan ki vannak keményítve:D újabb bullshit). Amikor meg földre kerültünk. egyenesen nevetséges volt, leginkább a feleségemre emlékeztetett.
És ez az ember magyarázta nekem edzés közben, hogy miért ne legyen a fejemnél a kezem :D. Kabaré.
Nem tudom ajánlani sajnos ezt a harcművészetet, mert ha azt nézem, hogy egy box és birkó edzés ami minden nap van, összesen havi 6000ft, a wing stunn meg 9000 úgy hogy heti 2 van, akkor cs*szett nagy pénzlehúzás.
Egy olyan harcművészet ahol valaki 4 év alatt mester lehet, csak mert rendesen fizette a szemináriumokat a szememben 0. Én anno 13 évet sz*ptam a jitsu fekete övért, de akármilyen tehetséges is vagy, 8-9 év alsó hangon is kell.
De nyugodtan beszélj sűrített levegővel :D, legalább lesz lelki társa a wing stunn istenítésénél.
Viszont nekem kérlek ne próbálj hülyeségeket beadni, mert lassan 20 éve foglalkozom közelharccal, jelenleg is ebből élek, pontosan tudom hogy mi működik. Mivel az itthoni wing stunn klubbok döntő részében nincsen sparring küzdelem, ezért a harcértéke fagypont körül mozog. Még arra sem elég, hogy a diszkópatkányt aki boxolt 3-4 évet kidobjad. Maximum egy nagyon felkészületlen támadó ellen jó, de az ellen már egyszerűbb és olcsóbb is a spray ;)
Tévedés ne essék, nem istenítem a wing tsunt. Tudom nagyon jól, hogy nagy probléma az, hogy ma Magyarországon baromi nehéz jó klubbot találni. Az, hogy kis hazánkban jelenleg a wing tsun oktatás egyenlő a pénz lehúzással az nem azt jelenti, hogy olyan sz.r, hanem azt, hogy az aki tanult valakitől és úgy érzi, hogy ő már nagyon király, kinevezi magát mesternek, és elkezd ő is tanítani, és osztogatja boldog boldogtalannak a mester címet.
Aki 3-4 évet tanult azt próbáljuk meg nem mesternek nevezni, még akkor sem ha valakik így hívják. Ne csodálkozz azon, hogy elkened a száját egy 3-4 éve gyakorlónak, ha egyszer 20 éve foglalkozol közelharccal, akkor van egy 15 éves előnyöd vele szemben... Kb te taníthattad volna őt. Nem tudom hogy ki tanított azt a majmot akivel verekedtél, de szerintem a mesterét is felrúghattad volna, ha azt nem tanította meg neki, hogy rúgásból vagy elhajolunk, vagy ha keményebbek vagyunk belépünk közelre. Megint az a gond, hogy a tapasztalatod mindösszesen 1, azaz egy harcra, jobb esetben néhány harcra korlátozódik 2-3 emberrel. Te magad mondod, hogy nem találkoztál olyan wing tsunossal, aki ér valamit, akkor miért nem őket fikázod, miért a technikát?
Keresd fel a Mádayt. Ő legalább annyi ideje foglalkozik wing tsunnal, mint te közelharccal. Kíváncsi vagyok a küzdelemre, szólj ha mész. (Ne essünk megint tévedésbe, nem istenítem Őt sem, én is hallottam róla bizonyos dolgokat, de ma jelenleg sajnos csak ő az aki valamilyen szinten képviselheti a wing tsunt hazánkban. Az már megint más kérdés hogy hogyan tanít, meg mennyiért.)
Birkózás, és földharc alapból nem tudom hogy lenne a wing tsunban. Mert tudtommal nincs, akkor megint felesleges azon csodálkozni, hogyha egyszer olyan térre viszed a küzdelmet ahol tapasztalatlan.
Akkor ezek szerint én szerencsés kategóriába tartozom? Mert ahova én járok ott van sparrig, és erőnléti edzés is.
Kifejezetten szeretem azokat a videókat, amikor 2 ember harcol, nem tudni, hogy ki mennyi gyakorlattal rendelkezik, és mind a kettőnek a box szabályrendszere szerint kell harcolnia. Akkor volna vicces a videó, ha a wing tsunos használhatná az összes technikáját, legalább az alapokat. Ami azt jelenti, hogy kesztyűt le. Mert mma kesztyűben nem igazán tudom elképzelni hogyan akar fogni. Ha meg ténylegesen küzdene egy wing tsunos amit hangsúlyozok, hogy nem a 3-4 év alatt mester kategóriát elérő pénzes csávóra gondolok, hanem olyanokra akiknek van legalább annyi tapasztalata mint neked, nyilván hamar gyenge pontot támadnának. Pl ha az elején a srác akivel edzettél jól tökön rúgott volna, ha képes lett volna odáig eljutni nem tudom mit kezdtél volna. Vagy bele nyúlt volna a szemedbe. Térlátás nélkül biztos nagyon jól harcolsz. De ilyet gondolom a 20 év közelharc tapasztalatod alatt nem hallottál, mert miért is, elvégre csak sportról beszélsz, szabályokkal. Persze gondolom bármelyiket csinálta volna egy rendes wing tsunos, meg volnál sértődve, hogy szabálytalankodik, meg szemétláda...
Nem tudom miért erőlteted folyton a boxot, meg birkózást, ha egyszer a kérdező alacsony, és vékony testalkatú. Mi a francot kezdjen ezekkel? Még ha mesteri szinten lenne boxban, és birkózásban is, szegényt úgy felrúgnák az 50 kilójával, mint a gombát. (az 50 kiló nem személyeskedés :) )
Ha már ilyen testalkattal áldotta meg a sors, akkor tanuljon meg inkább szépen kitérni, meg gyeneg pontot támadni, nem pedig az első pofonra egy kettős fedezéket csinálni, mert elsodorja a fenébe.
Nem személyeskedni járok ide, nem haragszom rád, abszolút jó fej srác vagy azok alapján amennyit tapasztaltam belőled, de 20 év közelharc tapasztalattal igazán ajánlhatnál végre egy jó önvédelmi sportot kedves sűrített levegő barátom :)
Az hogy valaki vékony, egy állapot. Tud erősíteni, tömeget felszedni. Tudatos tömegnövelő edzéssel akár 10-15kgt is egy év alatt, főleg az elején. A wing tsun lehet jó stílus, de akkor írd le a kérdezőnek azt a termet, ahova te jársz (engem is érdekel olyan wing stun edzés ahol van sparring).
Mellesleg Mádayt számtalan bunyós kihívta már, mivel nonstop nyilvánosan fikázza az összes stílust, de sosem állt még ki egy agyatlan küzdősportolóval vagy harcművésszel sem. Inkább marad a levegőhajlításná meg a borosüvegnél. Volt nekünk a honvédségnél szemináriumot tartani anno. Annyi piával a testemben én fel aem tudtam volna állni, nem hogy edzéat tartani.
Én jelenleg Tatán járok edzésre, de Győrben is ugyan az a személy tartja az edzéseket, heti kettő van, 7000 ért. Az edzés majdnem fele általában erősítés. Beszéltem az edzővel, hogy el kezdek valami más edzést is hogy erősödjek, de mondta hogy azokon akik régebb óta járnak hozzá, rajtuk látszik hogy szépen formálódtak, más edzés nélkül is. Persze le nem beszélt róla, csak mondta. Általában saját súlyos erősítés, ha mégsem, akkor kettlebell. A sparring az hétvégén van, földharccal egybe kötve, bár őszintén bevallom, hogy fél éve járok, de még egyszer nem mentem el, mert hétvégén dolgozom tehát csak beszámolók alapján tudom mi lehet. Meg ha jól tudom havonta egyszer van ez az alkalom. De legalább van.
Egyébként azt érdemes tudni az edzésről amire járok, hogy nem a hagyományos wing tsun, hanem inkább ilyen összetett akármi. Nem tudom elmagyarázni rendesen, de inkább önvédelemre van kihegyezve. Éppen ezért Real Wing Tsun-ként van hirdetve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!