Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Futóedzés, állóképesség...

Futóedzés, állóképesség javításra. Mit gondoltok erről az edzésről?

Figyelt kérdés

Két év totális kihagyás után elkezdek megint sportolni. Olvastam sokat edzésmódszerekről, van, amelyik minden másnap a "8x: 1p futás-2p séta" ajánlja. És van olyan, ezt szeretném majd csinálni, mert állítólag ez bír a legjobb hatásfokkal a tesztek szrint: 20 percig kell folyamatosan futni, úgy, hogy 8 sec sprint, 20 sec lassú futás felváltva.

Én régebben azt csináltam, hogy 1 km nagyon laza bemelegítő futás, 2 km megeresztett futás, ezután nagy intenzitású speciális gyakorlatok a sportágamhoz (3 m-es odavissza oldalazások nagyon mélyen, "megáll, kilő, megáll,kilő"futás, 30m-es sprintszakaszok, ugrálások minél magasabbra, stb) A végén nyújtás, majd 400m kocogás, végül lazítás. És ez minden nap. Általában 1-másfél óra egy ilyen edzés.

Melyik edzésterv lenne jó? A sajátom már bevált (az első héten nagyon halálos naponta csinálni, tüdőkiköpés), de ha nem a legjobb, akkor szívesen váltanék, még nem próbáltam ki másikat. Csak nézegetem az edzéseket, de dönteni nem tudok... (Akaraterőm van, az intenzitás sosem probléma, hogy véghezvigyem.)

Alkatilag: kissé meghíztam, néhol lefogytam... az izomveszteségem elég súlyos: 72 kg voltam, és most csak 66. Miket tudtok ajánlani? 24/l

Válaszokat előre is köszönöm!

2010. ápr. 20. 22:37
 1/4 anonim ***** válasza:

látom szeretsz futni,vagy legalább is nagyon akarsz.

szerintem maradj a saját programodnál,de mindenképp egy óvatosabb kezdést javaslok.

2010. ápr. 21. 09:20
 2/4 anonim válasza:
"És van olyan, ezt szeretném majd csinálni, mert állítólag ez bír a legjobb hatásfokkal a tesztek szrint: 20 percig kell folyamatosan futni, úgy, hogy 8 sec sprint, 20 sec lassú futás felváltva. " - Ennél jobb nincs! Annak idején fociztam, heti négy edzésem volt, és az egyik pedig erőnléti edzés ami ebből állt, csak kicsit durvábban. ELŐSZÖR kb. 30-40 perccel kezd a folyamatos futást és ne 20 másodpercig fuss lassan hanem mondjuk 30-40, és kicsit kevesebb sprint, MAJD fokozatosan emeld a sprint idejét, egy idő múlva már meg sem fog kottyanni az egész, sőt egészen jól fog esni ha rendszeresen csinálod. Levezetőnek pedig nagyon lassú kocogás (vagy esetleg guggolás) és a lényeg, hogy ne állj meg, se levezetőnél, se pedig a kemény munka közben. Sok sikert :) 16/F
2010. ápr. 21. 18:00
 3/4 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat, és a biztatást!

Akkor cél a sprintes :)

2010. ápr. 21. 19:38
 4/4 anonim ***** válasza:

Szia!

Az általad felsoroltak mind tökéletesek az állóképesség fejlesztésre:

1. Mini intervallok, (kb ezt csináltad Te is, főleg labdajátékokhoz szükséges állóképességet biztosítják. Gondolom kosaraztál)

2. Intervallok, fallfetek (lassú\sprint\lassú\sprint különböző arányokkal)

3. Hosszú LASSÚ futások (hosszú idő, hosszú táv)

Egy atléta alapvetően a 2,3at alkalmazza.

Én a helyedben kezdetben csak a 3.at csinálnám, legkevesebb a sérülés esélye, de unalmas.

Magamról, TFet végeztem (nem vagyok atléta, hanem vitorlás edző), 1.44es félmaratont futottam tavaly, úgy hogy csak hosszú lassú futásaim voltak kb egy évig előtte.

Itt érdemes körülnézned:

[link]

2010. ápr. 22. 16:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!