Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Melyik földharc alapú stílust...

Melyik földharc alapú stílust tartjátok a legjobbnak?

Figyelt kérdés

Tudom, hogy NINCS olyan, hogy LEGJOBB mert akkor mindenki azt csinálná. Csak nem tudtam, hogyan fogalmazzam meg a kérdésem, hogy egyszerű legyen és érthető

A kérdésem a következő

Eközül a 4 stílus Birkózás, Judo, Brazil jiu-jitsu, Grappling

Melyik a legjobb, leghatásosabb, legtechnikásabb,legegyszerűbb és legjobb a: földre vitelekre (dobásokra) és földharcra (szabadulások földharc technikák, feszítések folytások)

Egyszerűség és a használhatóság a legfontosabb

Csak 1-et ha választhatnátok melyikre járnátok és miért?

Akár MMA alaphoz akár önvédelemhez.

2016. máj. 3. 09:03
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

Egy judo küzdelmi, vagy dobóedzésen rengeteget dobsz, és dobnak téged is. Esel-kelsz, dobsz-dobsz-dobsz, és baromi gyorsan fogy az oxigén a kezedből is, a lábadból is, fejedből is.

Ilyenkor bizony könnyen összejön, hogy ami mondjuk jobb kézzel a hajtókára, vagy a gallérra fogna, az becsúszik a fej mögé, a nyakra, és a könyökhajlatba szorítva sikerül megcsinálni a dobást. Azért, mert van rajta ruha, még nem kötelező arra fogni! :)

Amúgy meg általában van ruha az év nagyobb részében, de ezt már fentebb írtam. Ami sokkal fontosabb lehet éles helyzetben az az, hogy hozzászoktál a test-test elleni küzdelemhez, ha megfogtak, vagy megfogsz valakit, akkor van elképzelésed, jobb esetben berögzült mozdulatod, hogy mit kellene tenni. Nem lepődsz meg, nem fagysz le, cselekszel. Lehetnek varázslatosan szép pozíciók, meg ravasz feszítések, fojtások, de nem az fog számítani, hanem az, hogy mennyire tudsz agresszív lenni, illetve egyszerű mozdulatokat sikerül-e megcsinálni.

Le tudod-e zárni a kezét? Ki tudod-e húzni a fejed? És az önvédelem szempontjából bizony nem is az igazi akármelyik versenysport, még az MMA sem. Mit kezdesz az utcán egy karfeszítéssel? Ha 3 mp-en belül nem töröd ki a karját, akkor cseszheted, meddig akarsz ott fetrengeni? De vajon jogos-e, arányos-e valakinek kitépni a karját azért, mert beszólt és megpróbált megütni? Befogtad a fojtást, mit csinálsz? Elaltatod? És ha elaludt, ott hagyod? Vagy emeled a lábát, hogy ébredjen? És ha elmulasztod és belehal? Nehéz ügy ez, jobb inkább ledobni és lelépni, amint lehet...

Harcművészetben képzett ember önvédelme jogilag akár fegyverhasználatnak is minősülhet.

És már az is elképesztő előny, amit az ember pár hónap, egy-két év alatt magára szed. Máig nem felejtem el azt az edzést, amikor lejöttek ilyen szemre erőemelő gyerekek, a mozgásukon látszott is, hogy láttak már földharcot (hanyattlökted akkor guard-ot próbált, fojtott, feszített volna), de nem igazán voltak képzettek. No gi mentünk mi is, hogy kicsit nekünk is ismeretlenebb legyen a pálya (meg én pl. a magam sárga övével nem vagyok egy nagy kaliber). Akkora izmaik voltak, hogy egyszerűen elakadt benne a kezem, igen, az izomkötegekben... Szóval baromi erősek, de egy-egy szokatlan irányú szorításra nem tudtak mit lépni, és másfél perc után el is fogytak... Vagy amikor kezdő srácot guardba vettem és rászorítottam (nagy súlyú ő is, én is, össze se ért a bokám), ahogy a többiekre akármikor, ő meg szinte elernyedt, mert szinte akadálytalanul ment össze a lábam a bordáival együtt... Vagy a 125 kilós MMA-s srác, akit 5 perc alatt háromszor is átküldtem a fejem fölött, vagy toltam ki a lábát és fordítottam a hátára (földön), hogy nem győzött már a levegőben "baxxaamegezni"... Szóval már kevés célzott képzettség is nagy előny lehet, csak ennyit akartam kibökni.

2016. máj. 5. 16:12
 12/14 A kérdező kommentje:
Köszi. Értem én mit akartál mondani
2016. máj. 5. 16:38
 13/14 anonim ***** válasza:

Amint említettem, ez nagyon specikfikus.

Például lejár hozzánk egy profi nehézsúlyú bokszoló. Nem érződik erősnek a küzdelemben (én is nehézsúlyú vagyok), a kisebb súlyúak is borigatják, mint az üres bőröndöt. De nyilván, ha bokszolni kéne, hamar orrtörés és leütés lenne a vége, de mivel a testharc nincs meg az idegrendszerében, tudatában így nem veszélyes ellenfél birkóban. Szoktak lejönni erőemelők, súlyemelők, strongmanek is, de testharcban ők sem érződnek erősnek, hamar fáradnak, hiába bír kőgolyót pakolni percekig, a sportágak közötti specifikusságot nem lehet áttörni csak úgy.

A judós kolléga válaszát annyival kiegészíteném, hogy az önvédelemnek nem kell arányosnak lennie a támadással, az új Btk. hatályba lépése óta. De gyakorló ügyvéd tanárom használta azt védekezésnél egy küzdősportoló utcai bunyójában, hogy tudatosan csak annyira ütötte meg az "ellenfelét", hogy leüljön, mivel bokszolóként tisztában van az ütések erősségével :D

Időnként birkózásban is előfordul ruhaszakadás, vagy birkózómezt is láttam már elszakadni versenyen a vállrészénél.

Meg amit judón tapasztaltam, hogy a csibészség kategóriájába ott is belefér a fájdalomokozás, pl. a bőrt is összefogod a givel a másik személy karján. Birkózásban meg pl. nyáron, mikor meleg van és mindenki jobban izzad szűkül a repertoár, mert a csúszós végtagokat nem bírod úgy megfogni stb.

2016. máj. 5. 18:30
 14/14 A kérdező kommentje:
Köszi. Elgondolkodtatóak és hasznosak amit írtok
2016. máj. 5. 20:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!