Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Titokzatos térdfájás, ami...

Titokzatos térdfájás, ami akkor is fáj, ha pihenek - mi lehet ez?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Elég régóta sportolok (körülbelül már 6 éve) de az utóbbi 1 évben egyre növekszik a problémám a térdeimmel.

Egészen konkrétan az én térdeim már-már misztikus módon viselkednek - ha olyan kedvük van akkor hajlandóak működni, ha nem akkor pokollá teszik a napomat. Mindenféle mozgásformát szeretek, ezért sokáig futottam (betonon..én hülye), kondiztam, most már inkább csak bicaj, saját testsúlyos edzés és sok séta, alkalomadtán túrázás.

A futás volt az első dolog, amit szépen elhagytam, amikor elkezdtek sajogni a térdeim, aztán a többi térdgyilok gyakorlatot is. Megettem már több doboz ízületvédőt, kentem zselatinnal, igyekszem úgy főzni hogy kalcium és magnéziumdús legyen az étrendem. Próbáltam pihentetni, próbáltam fokozatosan terhelni, semmivel nem értem el semmit. Hordtam egy darabig térdszorítót (azt a gagyi kínait...most már tudom hogy az sem ér semmit), de egyedül annyira jöttem rá, hogy hideg időben, ha jól áthűlnek a lábaim akkor nem szokott fájni.

A csavar a dologban az, hogy nem csak akkor fáj a térdem, ha megerőltetem - akkor is, ha nem csinálok vele semmit! Ülök a gépnél és hirtelen belenyilall, forró az egész és épp hogy nem lüktet (és néha annyira erős ez a fájdalom, ami ülés közben jelentkezik, hogy hányingerem lesz tőle). Más alkalmakkor meg probléma nélkül tudok edzeni egy órát közepes intenzitással (nyilván nem guggolok 100 kg-val a nyakamban..de azért óvatos kitörésekkel, 90 fok felett tartott guggolásokkal, lábemelgetésekkel próbálkozok mert már sírok a frusztrációtól hogy ha leejtek egy villát akkor nyögve és támaszkodva tudok csak leguggolni érte), vagy gyalogolok fél napig (a gyaloglás, sík terepen nem szokott fájni soha).

És most már feladtam! Március elejére kaptam időpontot az orvoshoz, de gondoltam megkérdezlek titeket is, van itt egypár sportember: mi a retek történhetett az én lábaimmal? Keressek egy jó asztalost hogy időben elkészüljenek a falábaim, vagy menthető ez még?

21/L

2016. febr. 8. 20:13
 1/7 *Glissade* ***** válasza:

Én is egy hasonlóan titokzatos térdfájással küzdök.

Bár, hálistennek én most jól vagyok. :)

Érdemben nem tudok neked segíteni, talán csak megosztani a tapasztalataimat, történetemet.

Nagyon régóta sportolok, akár csak te, imádok edzeni, akár csak te.

Imádom, minden percét, akkor is ha minden rendben és akkor is, ha fáj.

Sok mindent csináltam már. Bár én nem futottam betonon, ellenben táncoltam évekig ízűlet és anatómia ellenes módon (én hülye).

Klasszikus balett órán éreztem először térdfájdalmat, a túlnyújtástól.

Magamba tömtem egy raklap ízűletvédőt, de rájöttem, hogy nem jó (csak addig hatot, amíg szedtem és egyre több kellett belőle).

Sportorvos megnézte és azt mondta: Semmi baja! Holott úgy fájt, hogy menni alig bírtam. De persze melette azzal fenyegetet, hogy műtét lesz belőle, ha nem hagyom, abba a táncműt. Stb.

18.000ft-ért porig álazva éreztem magamat mikor kijöttem és semmivel sem előrébb...

Itt ment el a kedvem az orvosoktól.

A fájós térdem miatt egy idő után elkezdtem kimaradozni a táncsuliból, már nem voltam olyan jó, mint régen... sőőőt, teljesen lemaradtam.

Ezét onnan is kiraktak...

Itt ment el a kedvem attól, hogy mások kedvéért sanyargassam magamat...

No meg elkezdtem tisztelni saját testemet, mert rájöttem, hogy máskép nem megy.

Utána arra jöttem rá, hogy nemcsak a tulnyújtástól, hanem a terheléstől is fáj.

Viszont volt, hogy hónapokig fájt, volt hogy hónapokig nem fájt: holott mindig is edzettem!

Ezért elkezdtem nem az edzéshez kötni a dolgot, de ez sem vezetet eredményre.

Mivel nem volt kimondott gyakorlat amitől fájt volna: a technikámban kerestem a hibát.

Ekkor döbbenten fedeztem fel, hogy itt a hiba. Kiderült, hogy instabil a térdem, így félévig szorítót használtam.

De ez sem volt megoldás.

Ezután kikötöttem egy gyógytornásznál, aki a megállapította, hogy a csípőm és a lábfejem áll rosszúl.

Egy alkalommal elmondta mire figyeljek, kaptam gyakorlatokat is.

Azonnal eredményt hozott! De nem ez volt a fő ok, hanem az, hogy az edzésemet és az étkezésemet is megreformáltam.

Figyelek a tartásra is, hogy ne mozogjon, csavarodjon a térdem oldalra, ne nyújtsam túl, ne erőltessem túl.

Nekem már nem fáj, viszont ha egy apró hiba becsúszik, ismét fájni fog, tehát nagyon vigyázok rá. :)))

2016. febr. 8. 20:52
 2/7 *Glissade* ***** válasza:

Hogy pontosan mi a baja, azt a mai napig nem tudom, de az fix, hogy instabil ezért különösen figyelnem kell arra, hogx meglegyen tartva.

Erősítem is azt a részét a combomnak.

Hogy a fájdalmat mi okozza ilyenkor, azt sem tudom pontosan.

Csak azt tudom, mit nem szabad csinálnom vele.

2016. febr. 8. 20:57
 3/7 *Glissade* ***** válasza:

Szerintem először tedd fel magadnak öszintén a kérdést, hogy "szerinted, miért fáj a térded?"

Velem az volt a gond, hogy évekig nem voltam hajlandó tudomást vennem arról, hogy a klaszikus balett váltotta ki.

A megszokás veszélyes! Még időben állj le azzal, amiről úgy gondolod, hogy köze lehet hozzá!

Mert később csak rosszabb lesz, ha nem változtatsz.

Ha a hideg jót tesz neki valószínűleg a gyulladástól fájhat a térded. De ezzel te ne elégedj meg!

Neked a kiváltó okokat kell megtudnod.

2016. febr. 8. 21:26
 4/7 A kérdező kommentje:

Hú, köszönöm a részletes sztorit, kicsit megnyugtattál hogy 1, lehet ezzel együtt élni 2, nem csak én szenvedek ilyen "defekttől".

Igazából én edzés terén a futásra gyanakodtam mindig, mert felelőtlenül és felkészületlenül mentem el mindig. Utána pedig az jutott eszembe, hogy mivel a fájdalmak akkor kezdtek el jelentkezni mikor otthonról elköltöztem koliba, az étrendváltozásnak is szerepe lehet. Ugyanis otthon, vidéken rengeteg zöldséget, kecsketejet/sajtot és bőrös, porcos húst ettem (oldalas, kocsonya, pörköltek, stb.), a kollégiumban azonban magamra főzök és teljesen másként eszem. De mint mondtam ebben is változtattam már, igyekszem maximálisan tápanyagdúsan enni.

Alig várom már, hogy mondjon valamit az orvos...ha azt, hogy kenegessem egy 5-6 ezres krémmel, akkor mondja azt, csak tudjam hogy mit kell TUTIRA tennem azért, hogy jobb legyen.

2016. febr. 8. 22:19
 5/7 *Glissade* ***** válasza:

Az egy dolog, hogy a futás... más edzésnél mikor fáj?

Megfelelő technikával edzel?

Nem terheled jobban azt a térded?

Hogyan csinálsz egy gugolást, hogy áll, mit csinál a térded?

Hogyan tekered a bicajt, milyen magas az ülés?

Hogyan támaszkodik a talpad a talajon? Hogyan áll a csipőd, vállad?

Lelki tényezők szerint a térdfájást kiválthatja ha a sport terén nem hiszel magadban.

Hiszel magadban?

A környezet változás (kollégium) milyen hatással volt a térdedre?

Mindent gondolj át!

Ha az orvos krémet add, azzal még nem leszel kisegítve! Nem fog megoldani egy krém önmagában egy több éve fenálló problémát, max csak tüneti kezelés szintjén.

Neked gyógyszer, krémek nélkül kell egészségesnek lenned. :)

2016. febr. 8. 22:29
 6/7 *Glissade* ***** válasza:
Mindent jegyezz le a térdeddel kapcsolatban. Nézd meg a testtartásodat is és mindent vegyél számításba aminek akár közvetlenül, vagy közvetetten de oka lehet a fájdalomnak.
2016. febr. 8. 22:31
 7/7 *Glissade* ***** válasza:

Én pl. ma megtudtam (amit egyébként sejtettem), hogy nem használhatok lábsúlyt (rám adta az edző), egy oldalra emelős mozdulatnál ismét elcsúszott oldalra a térdkalácsom és meg is fájdult picit.

De érzem, hogy rendben lesz! Holnapra elmúlik!

Már tudom biztosra, hogy nem használhatok lábsúlyt úgy, hogy a térdem oldalt áll a gravitációnak.

2016. febr. 8. 22:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!