Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Miért mondják hogy a Brazil...

Miért mondják hogy a Brazil jiu-jitsu jobb az utcán meg az MMA-ban mint a Judo?

Figyelt kérdés

Miért mondják hogy a Brazil jobb utcára hatásosabb mint a Judo? Miért van ennyi Brazil jiu-jitsus az MMA-ban és kevés judos? Miért mondják azt hogy a Brazil jiu-jitsu hatásosabb az utcán jobbak a dobásai?

Azért kérdem mivel a Brazil jiu-jitsu a judobol fejlődött ki amikor az 1910-es években Brazíliában járt Maeda Micuo Judo mester és ő tanította meg a Gracie fivéreknek ezt a művészetet és ebből fejlődött ki a Brazil jiu-jitsu röviden. Hogy miért jobb utcán?

Mindig azzal érvelnek hogy a judo dobásaiból max 4-5 tudsz megcsinálni utcán mert a többi dobáshoz Gi ruha kell ami mint tudjuk erős masszív. De a Brazil jiu-jitsusok is Giben edzenk ami szintén erős anyag. És miért űzik annyian a Brazilt és miért nincs annyi Judos a profi UFC-ben Amerikában MMA meccseken?

2016. jan. 7. 14:45
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

Mivel az MMAsok nem agyatlan állatok, szerintem senki nem veszi magára :).

Ez esetben ajánlom a japán ju jitsut.

2016. jan. 7. 18:20
 12/19 A kérdező kommentje:
Nincd. Judo és birkózás. Csak azért mondtam mert nem úgy értettem hogy állatok hogy rossz értelemnen azt jó értelemben értettem hisz kemények. Csak engem nem vonz ketrecbe ,,zárva" küzdjek. Nekem ez nem egy olyan dolog hogy most attól leszek kemény, menő ha egy ketrecben harcolok mint a kutyák a kutyaviadalon.
2016. jan. 7. 18:30
 13/19 anonim ***** válasza:

A ketrec azért van, mert így sokkal látványosabb és a normal ring nem lenne alkalmas arra amit ők csinálnak.

Ha utcára kell akkor a jujitsu ami neked bejönne szerintem.

Akik nem tudnak verekedni valamilyen okból kifolyólag próbálnak levinni a földre, a miért pedig számomra mai napig egy nagy rejtély. Egy képzetlen emberrel szemben akármi jó.

A földharc, dobások, feszítések elsajátítása egy fontos dolog de én nem arra helyezném a hangsúlyt.

2016. jan. 7. 20:46
 14/19 anonim ***** válasza:

nos, véleményem szerint, nincs értelme arról beszélni mi jó az utcán. Ez a taknyos tinédzserek privilégiuma. Ha a megfelelő mennyiségű munkát beleteszed, szinte bármelyik komoly küzdőág alkalmas utcai önvédelemre. legyen Judo, box, birkó, vagy Bjj.

Én BJJ-t űzök. szoktam judózni is. Jelenleg a judo szabályai nem engedik a láb fogását, így a technikák zöme a klasszikus judodobásokra koncentrál. Ez egy szabadabb szabályrendszerben hátrány, mert pl egy lábat felszedni sokkal egyszerűbb, mint tökéletesen végrehajtani egy uchimatát. egyébként a lábfelszedések ugyanúgy a judo részét képezik, de nem tanítják, mert szabályellenes. akkor meg minek? pl a kata guruma is ennek lett a áldozata, ami már elég problémás judóban. BJJ-ben viszont simán csinálhatod az összes judós dobást, meg az összes birkózós technikát.

a földharc is korlátozott a judóban, pár másodperc után megszakítják, ez nem elég hogy komoly technikát végrehajtson az ember. ezért nem is gyakorolják. BJJ-ben a feketeöves meccsek 10 perig tartanak. Sokkal több földharc szituáció fordul elő. Ezeket a pozíciókat a sportolók elnevezik, kidolgozzák a legapróbb részletig, hogyan menjenek bele, hogyan sweepeljenek onnan, hogyan lehet kopogtatni onnan, vagy menekülni. ez a judóban, birkóban nincs meg. Épp ezért lesz fontos, hogy aki a ketrecbe lép, az konyítson valamennyit a BJJ-hez.

Amúgy meg, ha megnézed, a világklasszis judósok sem tudnak 4-5 technikánál többet. sőt. inkább kevesbbet. mindegyiknek van egy-két kenyérkereső dobása, általában azzal nyernek.

nem az a jó harcos, aki ismer százféle technikát, hanem az, aki egyet annyira ismer, hogy száz ellenfelet is legyőz vele...

2016. jan. 7. 21:07
 15/19 A kérdező kommentje:
Köszönöm válaszaitok ment a zöld. Utolsó Bruce Lee mondását én is ismerem és ez nem azt jelenti hogy mindenhova megyek. Én állóharc rúgó ütő stílust űzök. Meflesz a 1 dan nagyon bízok benne. És akkor elkezdenék birkózni párhuzamosan az állóharc alapúval. Azt csinálnám tovább. Csak tudjátok 2 helyre fizetni sok. Ezért majd csak akkor ha én is mester leszek akkor jöhet a következő. Dd ebbe persze nem élem bele magam. Majd a vizsga után kiderül
2016. jan. 8. 07:38
 16/19 anonim válasza:
mindenki tudja brazil jiu jitsu földharcban verhetetlen még én is aki egyébként a ryu kelemen fele ju jitsu-ok
2016. jan. 19. 13:24
 17/19 anonim ***** válasza:

A judo-t nem írnám le ennyire.

A BJJ kifejezetten a földharcra koncentrál, az "oda vezető út" messze nem kap akkora hangsúlyt. Néhány földrevitel, inkább ledöntés, lábfelszedés, mintsem dobás - ami egyébként tagadhatatlanul hatékony.

Ezzel szemben a judo nem keresi a földharcot, hangúlyosabb az álló küzdelem, majd az átmenet, végül a földön a befejezés. Nem pozíciót keres, mount, meg guard... hanem a kart, a gallért, hogy feszítsen, fojtson. A judo ipponnal akar győzni, nem pontozással. A földharc technikái így sokkal direktebbek.

A lábfelszedést tiltó szabályt Rió után a szövetség várhatóan felülvizsgálja, könnyen lehet, hogy visszajön majd. Mindenesetre a jelenlegi magas szinten judozók még mind úgy tanultak cselgáncsozni, hogy a lábra irányuló technikák nagyon is benne voltak a pakliban.

A gi. Nem kell. A dobások nagy részét gi nélkül karra, nyakra fogva is meg lehet csinálni. Ráadásul az év nagy részében te sem rushguardban, vagy pólóban rohangálsz, és ahogy a gi-re, úgy a pulóverre, zakóra, kabátra, ingre is rá lehet fogni. Legfeljebb elszakad... Ráadásul te is ruhában vagy, téged is meg tudnak fogni ruhában. Szóval nem feltétlen előny a no-gi, sőt, ahol előny, ott sem behozhatatlan. Főleg képzetlen, vagy ütő-rúgó-felöklelő, képzetlen ellenfél ellen.

Miért BJJ-t űznek sokan? Divat. Illetve a judo elzárkózása - de lásd pl. Rhonda Rouseyt, ő is judoból jött, és egész a közelmúltig megkérdőjelezhetetlenül uralta a mezőnyt, már férfiakkal akarták összeereszteni.

Utca: lelke rajta a BJJ-t űzőknek, de szerintem ők sem akarnak egy üvegcserép-lepte kocsmapadlón fekve küzdeni... Főleg, ha a másik fél haverjai is ott vannak, előbb utóbb fejberúgják ők azt, akit akarnak a földön fekvők közül...

2016. jan. 20. 16:07
 18/19 anonim ***** válasza:
Reméljük jövőre már lesz álló harcban lábra fogás a judoban és nem az nyeri a meccset akit csak 3x és nem 4x intettek meg :)
2016. jan. 20. 16:16
 19/19 A kérdező kommentje:
Köszönöm hogy ennyi idő után küldtetek értelmes válaszokat
2016. jan. 20. 20:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!