Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Ahhoz, hogy jó kondícióba...

Ahhoz, hogy jó kondícióba tartsuk magunkat naponta hány percet, hány km/h-val kell futni?

Figyelt kérdés
Nemrég vettem egy futópadot. Szeretném, hogy jó kondiba legyek, és a napi szintű futással megelőzzem a lehetséges tipikus időskori egészségi problémákat. 17 éves vagyok, fiú és 75 kg.

2015. dec. 27. 18:21
 1/9 anonim ***** válasza:
Nem kell minden nap, mert hamar kiégsz, csinálhatod a 2 nap edzés 1 nap pihi, vagy az egy nap edzés, egy pihit. Ennyi idősen a napi 5km 20-25 perc alatt hamar elérhető cél.
2015. dec. 28. 12:32
 2/9 A kérdező kommentje:
Köszi
2015. dec. 28. 16:49
 3/9 A kérdező kommentje:

Még csak most próbálgatom, és 20 perc alatt futottam 2,5 km-t. Nem nagyon terhelt le, de azért másnapra éreztem a combomban egy kis izomlázat.

Azt hogy értetted, hogy ha naponta futok, akkor gyorsan kiégek? Nem futnék 25-30 percnél többet naponta, és azt is kényelmes sebességgel. De őszintén én nem nagyon értek hozzá, tehát nem vonom kétségbe amit írtál.

2015. dec. 28. 18:01
 4/9 anonim ***** válasza:
Az edzést nem csak testileg kell bírni, hanem mentálisan is. Ha valamit hirtelen sokat csinálsz rövid időinzervallumban, arra az agyad úgy dog reagálni, hogy nem kéri, részben a monotonitás, részben a terhelés miatt. Az izmok regenerálódásához is kell egy kis idő, a testépítők ezért is nem dolgoznak minden izomcsoportra egy edzésen belül. Futásban egyébként nagyon gyorsan lehet fejlődni, már pár hónap alatt is hihetetlenül nagy lesz a változás, ha rendszeresen, heti 3-4x futsz. Egy jó tanács, ne az időt növeld, hanem a távotot. Mondjum a 25-30 perc ideális, és próbáld ez idő alatt minél többet lefutni, így optimalizálva van a fejlődésed.
2015. dec. 28. 18:11
 5/9 A kérdező kommentje:
Ok, köszi, majd így próbálom.
2015. dec. 28. 18:21
 6/9 A kérdező kommentje:
Nagyjából 1 hónapja futok 2 nap edzés 1 nap kihagyás rendszerességgel. Írtad, hogy 20-25 perc alatt az 5 km hamar elérhető cél, és hogy futásban gyorsan lehet fejlődni. Nos, én nem érzek ezidő alatt túl nagy fejlődést, bár ez lehet, hogy csak ezért van, mert folyamatosan futok, és így lassan változik a kondícióm. 25 perc alatt 7 km/h sebességgel átlagosan 2500-2700 métert szoktam futni.
2016. jan. 30. 00:42
 7/9 anonim ***** válasza:

érdemes eljárnod úszni heti 1x. növeli a tüdőkapacitásodat.

egy alkalommal 50-60 hossz jó lenne.

2016. jan. 30. 01:38
 8/9 A kérdező kommentje:
Attól tartok, hogy nem fér bele az időmbe még a heti 1x-i úszás se.
2016. jan. 30. 20:07
 9/9 A kérdező kommentje:

Na eltelt pár hónap. Most érzem igazán azt, hogy fejlődtem. 30 percet futok, 5 perc 8km/h, 5 perc 9km/h sebességgel (egy alkalom kb. 3,5-4km). Ugyanúgy 2 nap futás, 1 pihi rendszerességgel. Amikor elkezdtem be kell vallanom nem mindig esett jól a futás, de most szinte mindig, kivétel nélkül. Mellette néha focizok is, így tuti be van biztosítva a fitten maradás (nem szeretném azt, ha belőlem is geek lenne, aki egész nap csak a gép előtt ül, mert sajnos a mai fiatalok többségénél ez a helyzet).

De még ezek után is erősnek tartom, amit legelőször írtál. Magamból kiindulva, illetve abból is, hogy a focimeccseken (hajrá magyarok!) átlagosan a játékosok a 2 félidőben 10-11km-t futnak. Tehát ha én 25 perc alatt 5km-t futnék, jobb lennék futómennyiségben, és annak idejében is, mint az élsportoló futballisták.

Egyébként nem kötözködésnek írtam, csak eszembe jutott.😉

2016. jún. 20. 01:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!