Ha futás közben beszorul a levegőm lehet valamit tenni, hogy gyorsan elmúljon a fájdalom?
Úgy gondolom, hogy elég jó edzésben vagyok, mégis szinte minden alkalommal, amikor futok beszorul a levegőm és fáj az oldalam, vagy a vállam. Nagyon rossz érzés, tönkre teszi a lelkesedésemet a futás iránt. Tudtok valami hatékony megoldást az elmulasztására?
(Sótörésen kívül, mert egyedül szoktam menni)
Nem "szorul" be a levegő sehová... ha a levegő be tudna szorulni, akkor légmelled lenne és mentőt kellene hívnod, mivel orvosi segítség nélkül perceid vannak hátra...
ezt a fájdalmat elég vitatott, hogy mi okozza, de a leg elterjedtebb vélemény, hogy a máj, illetve lép a megnövekedett vérmennyiség miatt fáj, amit a fokozott szív aktivítás belepumpál... illetve, hogy a kötőszövetek nincsenek hozzászokva a futás közbeni rázkódáshoz... De ez a levegő beszorul... ez egy városi legenda...
Javaslom olvass futó blogokat, ahol futó emberek leírnak mindent a futásról, mert ide majd mindjárt jönnek mindenféle orron be szájon ki, totál baromság tanácsokkal, amik szintén csak hátráltatni fognak, ha vagy olyan hülye, hogy bedőlj nekik...
Nekem azóta nincs ilyen problémám, amióta rendesen bemelegítek, erre min. 10 percet szánok.
Először az ízületeimet melegítem be jó alaposan mély belégzésekkel, hogy a tüdőmet is felkészítsem a fokozott munkára. Aztán nyújtok egy kicsit, végül helyben futás magas sarokkal/térddel, ugrálás, Jumping Jack, néhány ugrásból guggolás, és fél perc sétáló kitörés.
Meg most már figyelek futás közben a légzéskontrollra. Akkor van gond, amikor már elkezdek fáradni, és össze-vissza venném a levegőt. Most már nincs ilyen, mert megszoktam a ritmusos légvételt :)
MI van még...? A hátad legyen egyenes, hogy a tüdőd megfelelően tudjon tágulni.
Ha iktatsz be néhanapján súlyzós edzéseket, azzal sem ártasz. Amúgy ha a fentieket betartod, és elkezdesz rendszeresen futni, akkor a szervezetet rövid idő után adaptálódni fog, és megszűnnek ezek a problémák :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!