Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Mennyit szabad vagy tud egy...

Mennyit szabad vagy tud egy ember egy nap alatt futni?

Figyelt kérdés
Tudom,hogy elég hülye kérdés,és hogy változó,hogy ki mennyit bír futni,de arra gondoltam,hogy pl. egy hét alatt elfutni 100 km-t.Szerintetek ez lehetetlen feladat?:) Van valami maximum,hogy mennyit szabad szaladni?arra gondolok,hogy ha egy nap pl 20 km-nél többet szaladsz leállhat a szived vagy ilyesmi problémák vannak?

2015. aug. 4. 01:07
 1/5 anonim ***** válasza:
A kérdésedet már meg is válaszoltad. Edzettségi állapottól függ. Nincs előírva napi táv. Amennyit az ember bír. Nyilván edzetlenebbeknél, akik rosszul mérik fel képességeiket, akkor előfordulhatnak túlterheléses tünetek (magas pulzus, légszomj, ájulás közeli állapot), de normális ember nem áll neki egyből a maratonnak. Fokozatosan kell elkezdeni terhelni a szervezetet és akkor egyenletes lesz a fejlődés. És, hogy meddig lehet fejlődni? Az ironman-esek több száz kilométert képesek futni és emellett még úsznak és kerékpároznak is.
2015. aug. 4. 01:42
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
Ultramaratonisták van, hogy 200km felett is teljesítenek egyetlen nap alatt...
2015. aug. 4. 07:43
 3/5 anonim ***** válasza:

A félmaraton 21km, ezt rengeteg amatőr futó teljesíti úgy, hogy semmi komolyabb megterhelést nem jelent a szervezetnének. Én manapság egy heti 100km-et úgy futok edzésként, hogy igazából nincs szükségem extra regenerációra utána.

Az ultramaratonisták valóban képesek 200+ km-et futni egy nap alatt, ez azonban már extrém terhelés, az ő szervezetüknek is, érdemes tudni, hogy edzésként az ultrások is töredékét futják ennek a távnak.

Ha csak amatőrökről beszélünk, akik tényleg csak kedvtelésből futnak, és nem áldoznak mindent fel ezért, akkor azt szokták mondani, hogy a félmaraton környékén van az egészséges táv egy alkalommal (természetesen jó edzettséggel, mert aki 10km-et bír futni az egy félmaraton után is 3 napig lábadozik), efelett már megviseli a szervezetet a futás, hosszabb idő kell a regenerálódáshoz.

Természetesen ez nagyon egyén és edzettség függő, így azon kár vitatkozni, hogy van akinek egy maraton sem kottyan meg amatőr létére, mást meg 15km is 2 hét izomlázra kárhoztat.

2015. aug. 4. 08:09
 4/5 anonim ***** válasza:
100%
Nekem pl 1-2km után csonthártya gyulladás garantált... bringával meg körbetekerem a balcsit 8óra alatt... eleve nem mindenkinek való a futás...
2015. aug. 4. 08:39
 5/5 A kérdező kommentje:
Mindenkinek ment a zöld kész.Köszönöm a válaszokat:)
2015. aug. 4. 10:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!