Térdfájdalom, mi lehet a baj!?
Sziasztok az lenne a baj hogy fáj a bal térdem ha guggolok.január óta futok rendszeresen heti 3-4x futópadon fél hónapja kezdett fájni voltan orvosnál de csak megröntgenezte és azt mondta semmi baj nincs(ha leguggolok nem mindig de lehet hallani valami "hersegést" de nem ropogást).Mi lehet a baj megerőltettem? múlthéten ha leguggoltam akkor a sipcsontom is fájt(vagy csak a sipcsontnál levő izmok,nemtudtam eldönteni) minden második nap szedek kálciumot 1250mgr-ost és kenem a térdem lóbalzsammal.17 éves fiú vagyok 79 kg nincs sok plusz kilóm.Nincs rendes fútócipőm de a futópadnak van valamennyi tompitása .
Előre is köszönöm a válaszokat!!:)
Nem jó technikával futsz, ez biztos. Ha fáj, akkor pihentesd, ha elmúlik próbálj meg ezek alapján futni. [link]
A guggolástól se kéne fájni alapesetben, ha helyesen végzed. Ha nincs meg a megfelelő mobilitás, előfordulhat, hogy a térdet rendellenes pozícióba kerül. Szükséges a megfelelő boka-, és csípőmobilitás, mindemellett a farizmok aktivitása, mivel azok inaktívvá válhatnak az életmód miatt, pedig elég nagy munkát "átvesznek". Amikor feljössz a guggolásból, minél több izmot igénybe kell venni: vádli, combhajlítók, combfeszítő, farizmok... Ez igaz a futásra is. Ha túl nagy terhet raksz az elülső részre, és inkább csak a combfeszítő dolgozik, akkor az nagyon megterheli a térdízületet.
A guggolást vállszélességnél kicsit szélesebben kell végezni, egyenes vagy enyhén kifelé mutató lábfejjel. A mellkas ki, előre nézel végig. Miközben leguggolsz, végig lenn van a sarkad, felsőtested nem dől be nagyon (nyilván valamilyen szinten befog), amikor jössz fel, arra koncentrálsz, hogy a sarkaddal nyomod a padlót, mindezt úgy, hogy a térded nem kerül a lábfejed vonala elé. Ezt nem feltétlenül tudod helyesen kivitelezni, ha nincs megfelelő mobilitásod.
Nem ártana ezekhez egy gyógytornász, aki személyesen mutat gyakorlatokat, mert csípőmobilitásra pl. vannak olyannak, amik megint elég térdgyilkosak (ilyen a jógából népszerűvé vált lótuszülés).
Mindezek mellett: figyelj a folyadékbevitelre, 3-4 liter víz, de így nyáron akár több is. Használj kollagént (étkezi zselatin jó), C-vitamint, és nem ártana "porcerősítő" sem (glükozamin, kondroitin, MSM, ezeket tartalmazza). Ha nem telik rá, utóbbit kúraszerűen, a zselatint meg a C-vitamint viszont folyamatosan kéne használni. Nem drága, netről tudsz rendelni 1 kilós kiszerelésben.
Hirtelen ezek jutottak eszembe.
Én úgy szoktam, mint azon a képen, tehát a lábam "elejéről" indítom meg a mozdulatot, de ez nem kifejezetten a lábujjhegy, benne van az a kis párnácska is. Leérkezésnél meg földet ér a talp, de csak egy pillanatra. De ezen a videón is elég jól látszik szerintem.
https://www.youtube.com/watch?v=VH_0t_eNvgM
Viszont, ami fontos, hogy futócipőt használok. Ezzel a technikával és jó futócipővel nem éreztem térdfájást, pedig alapjáraton én is térdfájós vagyok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!