Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Mire jó a capoeira?

Mire jó a capoeira?

Figyelt kérdés

Úgy értem verekedésre nem.

Valahogy nem látom, hogy önvédelemre alkalmas lenne.

A keleti harcművészetektől, tanároktól kaphatunk valamiféle belső útmutatást magunkhoz az élethez.

Valami életbölcsességet vagy mit tudom én.

Arról nem is beszélve, hogy talán még az önvédelemre is alkalmasak lehetnek.

De a capoeira bemelegítés nélkül...

Máshol az ember rövidebb idő alatt kap használható tudást.

De mit kap a capoeirától. Az interneten valamiféle többletről beszélnek. Amitől a capoeira más,több ajánlott a korunk megfásult társadalmának.

Mit kap tőle az ember, mire jó?

Durván igénybe veszi az ízületeket ?!

Hordoz magában mély életbölcsességet vagy önvédelmet?

Megérthetjük mi ezt itt Európában, Magyarországon?

Vagy csak egyszerűen mára egy szórakoztató sporttá változott és nem kell tőle semmit várni.

2015. ápr. 27. 15:25
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:

Annyit erről, hogy igazán akrobatikus, tornászi mutatványokat egyedül a könnysúlyú birkózásban fogsz látni.

Például itt 1:12-től:

https://www.youtube.com/watch?v=9NPzB7NcX7s

Repülő mókus:

https://www.youtube.com/watch?v=rLnW_UdyugI

2015. ápr. 27. 19:27
 2/14 anonim ***** válasza:

Verekedésre bizony alkalmas! Szokták volt mondani, hogy ha bekapna egy parasztlengőt, kifeküdne egy capoeira-s. Így van. HA(!) betalál. A capoeira a folyamatos, íves mozgásokról, a folyamatos magasságváltásról, másodpercenkénti súlypontáthelyezésről szól. Ha egyszer is megakadsz a mozgásban, vagy szögletessé válik, akkor te csinálod rosszul, hiába "így mutatta az edző". Ha szögletes a mozdulatod, akkor az a te hibád!

A capoeira ütései és állórúgásai pont arra jók, hogy nem kell bemelegíteni. Az íves mozgások miatt nem feszülnek meg az izmaid, és az ízületeidet sem rántod, hanem csak forgatod. Értelemszerűen egy utcai verekedésnél nem olyan mozdulatot fogsz használni amiben kézen állsz.

Hát megterhelő eléggé, de az igénybe vételt ne tekintsd egyenesen arányosnak a kárkeletkezéssel. Csak azért mert (egyébként igen a válasz) erőteljesen az ízületekre támaszkodik, nagyon kis mértékben lehet csak baja (ismét kihangsúlyozva, HA JÓL CSINÁLJÁK)!

Életbölcsességet nem igazán. Azonban önvédelmi mozdulatsorok vannak benne, amiket életszerűen tanítanak, tehát nem úgy mint az aikidoban-hogy megcsinálod a mozdulatot lassan és ennyi, hanem megtanítanak 10-12 technikát, utána beálltok párokba, és teljes erőből, csak ezeket a technikákat alkalmazhatod. (tehát csak "utcai támadást" (hátulról fojtás, stb) használhatsz, és csak capoeirás védekezést)!

Attól függ. Ha olyan helyre mész, akkor oktathatják táncként is. Ha olyan helyre mész ahol lazán veszik, az is semmi. Az a normális capoeira edzés (meg egyébként minden egyes harcművészetnél az a jó), ahol az edző nem engedi, már-már tiltja a versenyzést!

!Kamlyn - 53/F!

2015. ápr. 27. 19:28
 3/14 aikiboxer ***** válasza:
Jó csajok, jó zene, jó társaság, kihívást jelentő egyedi mozgáskultúra, azaz tánc. Ugyanazért csinálják, amiért a zumbát, rúdtáncot stb. Táncos sport.
2015. ápr. 28. 08:27
 4/14 A kérdező kommentje:

--Azonban önvédelmi mozdulatsorok vannak benne, amiket életszerűen tanítanak, tehát nem úgy mint az aikidoban-hogy megcsinálod a mozdulatot lassan és ennyi, hanem megtanítanak 10-12 technikát, utána beálltok párokba, és teljes erőből, csak ezeket a technikákat alkalmazhatod. (tehát csak "utcai támadást" (hátulról fojtás, stb) használhatsz, és csak capoeirás védekezést)! --

Ilyenről sem hallottam még !!!!

Valahogy nem tudom elképzelni, hogy alkalmas lehet erre.(mondjuk amit az országban tanítanak)

Egy-egy meglepetésre igen,de ha szemtől szemben felkészült valaki néz szembe, hát...

2015. ápr. 28. 09:37
 5/14 aikiboxer ***** válasza:
Kamulin látszik, hogy lila gőzöd sincs az aikidóról se. Méghogy lassan, LOL. :)) A haladó aikidósok olyan gyorsak tudnak lenni és az egész testükkel, hogy azt se tudod mi történt veled.
2015. ápr. 28. 09:47
 6/14 anonim ***** válasza:

"Ilyenről sem hallottam még !!!!"

Nem mindenki ismer mindenkit...

"Valahogy nem tudom elképzelni, hogy alkalmas lehet erre.(mondjuk amit az országban tanítanak)"

Most akkor döntsük már el! A capoeira érdekel, vagy a magyar bolondozások? Igaz, nem tudhatod, de megsúgok neked valamit: Amikor én válaszolok, akkor nem határolom be a helyet. Az én válaszaimban átlagolva mondom a tartalmat, ebbe pedig beletartozik az aktuális harcművészet anyaországa is. Illetve én mindig az aktuális stílus eredeti célja alapján (még ha több száz éves is) írok.

.

" látszik, hogy lila gőzöd sincs az aikidóról se. Méghogy lassan, LOL. :)) A haladó aikidósok olyan gyorsak tudnak lenni és az egész testükkel, hogy azt se tudod mi történt veled.

"

Rengeteg aikido edzésen voltam Japánban évekig. Láttam nagymestereket, és verekedtem is velük. Elismerem, 2-3 egész jó volt, amikor taekwondoo-val mentem. De amikor átváltottam box-ra, húzták-húzták, de mégis vesztettek. Az aikido önmagában nem elég, csak kiegészítő stílusnak jó.

"aikidóról 'se' "

Hmm..."se". 14 éves korom óta harcművészeteket és küzdősportokat tanulok, általában az aktuális stílus anyaországában. Van annyi tapasztalatom, harci rutinom, hogy elmondhassam magamról, hogy értek a dologhoz.

!Kamlyn - 53/F!

2015. ápr. 28. 17:11
 7/14 A kérdező kommentje:

!Kamlyn - 53/F!

Brazíliában is jártál?

Ismered a magyar felhozatalt,színvonalat a capoeirában?

Akkor a box többet ér?

2015. ápr. 29. 09:36
 8/14 anonim ***** válasza:
78%

Igen, Brazíliában 5 évet töltöttem. Nekem gyakorlatilag az az életem, hogy heti hét napon 8 órában harcművészeti/küzdősporti edzéseken vagyok.

A magyar színvonalat annyira nem igazán. Három helyet ismerek amik relatív jók. Az egyik az ACDP, a második a capoeiraoktatas.hu, a harmadik pedig az amit én a legjobbnak véltem, a Brazil Kulturális Központban ami van oktatóhely.

Picit félreértetted. A box-ot nem a capoeiránál mondtam jobbnak, hanem az aikido-nál. Én egyébként a 39 év tapasztalatommal azt mondom, hogy a stílusok között nincs különbség. Attól függ ki milyen benne. Amit nagyon szoktam utálni (pedig én is felhoztam az előző válaszomban), az az "ilyen stílusú elverte az olyan nagymestert". Az emberek sajnos csak bizonyos, a nekik tetsző eseteket emelik ki. Azt viszont elfelejtik, hogy sokszor egy sima tanuló, már messze menőleg jobb az adott stílusban, mint a nagymester. 19 éves koromban, mikor Franciaországban Canne de Combatot tanultam, akkor is ez volt. Egy embernél tanultam 7 évig, aztán 26 évesen elmentem Japánba Kenjutsu-zni 2 helyre. Az egyiken elgyepáltam a nagymestert Canne de Combat-tal, míg a másik helyen egy tanuló úgy elvert, hogy 4 vágást kellett rajtam összevarrni (igen, ez egy másik tulajdonságom, hogy csak olyan helyre megyek, ahol tiszta harc van, tehát védőfelszerelés nélkül, teljes erővel. Voltam olyan helyen Thaiföldön muay thai edzésen, ahol a beiratkozáskor alá kellett írni a papírt, hogy tudomásul veszed, hogy edzés alatt meghalhatsz, és őket nem terheli felelősség. Ugyanilyen papírral találkoztam Japánban kenjutsu edzésen is), pedig az az iskola volt színvonalasabb, ahol a nagymesterrel küzdöttem. Az ilyesmit ezért én nem mindig tartom mérvadónak.

Ugyanígy a boxnál és a capoeiránál. A boxban megvannak az adott ütésstílusok, míg a capoeira inkább lábmunkás, viszont az a gyors kitérésekről szól, tehát a box szöges ellentéte. Alapjában véve, ha egy igazán jó capoeirást és egy boxolót összezárnánk, amiben minden felszerelés nélkül, az adott stílusra jellemző harcmodort alkalmazva csak (pl.: boxban nem ütsz övön alul, capoeirában viszont igen), akkor megfigyelve őket, esélyes, hogy a capoeirásra fogadnék. Utcára, önvédelemre, viszont tény és való, a box az egyik legjobb, mivel utcán nehezen kivitelezhetőek a rúgások, oda inkább a tökéletes kézhasználat kell, amit viszont a box ad meg.

!Kamlyn - 53/F!

2015. ápr. 29. 15:35
 9/14 A kérdező kommentje:

!Kamlyn - 53/F!

Akkor szerinted Magyarországon mit érdemes tanulni ha önvédelem a cél. Most nyilván nem magas képzett harcművészektől és sportolóktól kell tartani az utcán.

Ami könnyen elsajátítható.

(Gondolom olyat nem ilik kérdezni,hogy hol és kitől.)

2015. ápr. 30. 13:47
 10/14 anonim ***** válasza:

Nyugodtan megkérdezheted :)

Nos én utcára "különlegességnek" a Canne de Combat-ot ajánlom, ez viszont bothoz kötött, tehát inkább csak akkor jó ha esernyővel vagy (és nem azzal a fajtával amit 25 centisre lehet összecsukni) illetve ha rendszeresen bottal jársz. Ajánlom a canne.hu-t!

Alap küzdősportokból a Sambo-t és a Savate-t ajánlom. Ezekre azonban nem tudom melyek a jó helyek Magyarországon.

Harcművészetekből pedig a capoeira maradhat, de jó még a jutsu felhozatal (thaijutsu, jiu-jitsu, a ninjutsu-t nem ajánlom), valamint a kínai kenpo ("n" betűvel, nem "m"-mel!!!).

!Kamlyn - 53/F!

2015. ápr. 30. 20:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!