Wing Chun és Muay Thai együtt (boksz nem)?
Sokan alábecsülik a Wing Chun-t mint harcművészetet, sajnos vagy nem sajnos az alapvető gond az, hogy rosszul oktatják, ez főleg a Máday-féle Wing "Tsun"-ra igaz. Egy mester hogy taníthat eleve ha még le se tudja írni a harcművészet nevét? Ez az egyik a másik meg az, hogy ott elegendő pénzzel ugyan meg lehet venni a mesteri fokozatokat, de tényleges és használható tudás nem jár hozzá. Van egy hely ahol elvileg normálisan tanítják és ahol a mester annak a mesternek volt a tanítványa, akinek a mestere Yip man volt, aki meg Bruce Lee-nak volt a mestere... WTF??? :'DD Ezen a helyen rendszeres sparring van (nem tudom jól írom e?), az utcai harcra készítik fel az embert (ahol sok dolog megeshet) és ahogy észrevettem nagyon pikkelnek az itthoni "elnyugatiasodott Wing Chun/Tsun-ra".
Én úgy gondolom hogy a Wing Chun egy jó stílus, gyors, erős, sok olyan elem van benne amit imádok, az idegpontok és egyéb gyenge pontok támadása. De úgy gondolom hogy e mellé a Muay Thai tanulása is kell. Mivel a Wing Chun-ban nincsenek erős rúgások, csak lábblokkok leginkább.
Ha jól emlékszem, a WC legnagyobb baja az, hogy az xy-féle boxoló stílusok képviselői úgy verik keresztbe ahogyan nem szégyelik. Legalábbis; Bruce Lee ezért kezdte el házasítani a WC-t a boxal és a savate-al.
A muay... a lábtechnikák és a kéztechnikák viszonylatában az oktatott "repertoár" leginkább az edzőtől függ. Mára már nem nagyon létezik authentic terem még Thaiföldön sem, a hosszú évtizedekig tartó keresztbe-edzések és a nemzetközi tapasztalatok hada megtette a hatását és átformálta a stílust. Ráadásul a hollandok nagyon jól kitalálták anno azt, hogyan lehet "thai-boxolva boxolni :)" és manapság ezt nevezzük thai-boxnak... ha jól tudom.
Gyenge pontok? Menj le egy terembe és kérd meg az embereket hogy verjenek le neked egy combost teljes erőből. Meg fogsz lepődni :D. Aztán odagondolhatod a térded...
Bruce Lee nem azért kezdte el házasítani a drágalátos boksszal, mert rossz volt a Wing Chun. Hanem mert felismerte a Wing Chun egyik gyenge pontját és ekkor jött rá, hogy minden harci stílusnak vannak gyenge pontjai (a boksznak is van), hatásos technikái, hasznavehetetlen sallangjai.
Így többféle harcmodort kezdett el tanulmányozni (Judo, Karate, Muay Thai, Savate) és ezekből a hasznos dolgokat megtartva megalkotta saját küzdőrendszerét.
A lényeg az, hogy lehet nyomatni hogy a boksz milyen "király" neki is sok a gyenge pontja de ez minden harcművészetre igaz. Én most arra gondoltam, hogy a Wing Chun-t megtanulom mert gyors mozdulatok vannak benne, idegpontok támadása, stb. De mivel a lábukkal nem igazán támadnak ezért a Muay Thai-t is beveszem mellé (igen az egyik stílust ami simán szétkapja a bokszoló lábait).
Nem akarom mégegyszer leírni, amit korábban, ezért belinkelem neked a korábbi válaszom(a négyes az enyém, de a hatos is nagyon hasznos válasz):
http://www.gyakorikerdesek.hu/sport-mozgas__extrem-sportok__..
Annyit még hozzátennék, hogy a pusztakezes állóharc alapja az ökölvívás. Legjobban itt tanulsz meg ütni, és ütések ellen védekezni. Pont. Amíg ne tudsz rendesen ütni, egy egyenest, horgot, felütést, valamint nem tudod ezeket védeni, és visszatámadni,(Tehát nem tudsz ökölharcolni, nem ismered az ökölharcot) addig ne akarj idegpontokat támadni, az ellenfél kezén origamit gyakorolni, másik kezéből kést, viperát, pisztolyt kivarázsolni, mert nem fog menni.
Apropó, idegpontok: Milyen idegpontokra gondolsz? Mert az ökölvívásban, és egyéb küzdősportokban sem ismeretlenek a különféle kiütési pontok. A szemet, torkot, herét hagyjuk, mert ha egy boxoló állcsúcson, halántékon, gyomorszájon tud verni, akkor e többi felsorolt "életpontot" is eltalálja, ha gyakorol rá, ráadásul, mivel a kesztyűzések alkalmával megtanult védekezni, ezeket a pontokat jobban védi.
Tedd ami jól esik.
Hogy kinek mi fog működni, az nagyban alkat és egyéni adottságok kérdése.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!