Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Térdízületi kopás és sport?

Térdízületi kopás és sport?

Figyelt kérdés
20 éves lány vagyok, gyerekkoromban műtötték a térdem ficam és ízületi szakadás után. Azóta folyamatosan romlik, ízületi kopásom van, sokszor fáj és recseg. Muszáj lenne valamit sportolnom (nem vagyok túlsúlyos, de hajlamos a cukorbetegségre), de nem tudom mennyire rontana a helyzeten. Úszni sajnos nem tudok eljárni, itthon szoba-biciklizni tudok. Tudna valaki ajánlani valamit, esetleg olyan torna videót, ami nem terheli meg a térdem de jól átmozgatna rendszeresen? (egyébként több orvosnál jártam már, most egy újabbra várok)
2015. márc. 3. 19:24
 1/1 anonim ***** válasza:

Nem, hogy rontana, segítene! Az edzés hatására serken az ízületek anyagcseréje, ha nem mozgatod, sajnos nem tud regenerálódni se. Persze a porc amúgy se tud, de egy kis odafigyeléssel nem fog romlani. A szobabicikli tök jó szerintem, de ott is figyelj arra, hogy ne terheld a térded, arra kell koncentrálni, hogy minél több izmot vonj bele a munkába (vádli, combhajlító, farizom). Emellett kéne végezned ellenálláson alapuló edzést, nézz otthoni edzés terveket, saját test súlyos edzést, ilyesmiket. Ez nagyon fontos, mert ezáltal javul az inzulinérzékenység, vagyis arra készteted a szervezeted, hogy felvegyék a sejtek a szénhidrátot.

Emellett nagyon fontosak az ízületi tápanyagok. Mindenképp használj kollagént, ha drágának tartod, akkor vegyél zselatint, ebből napi egyél meg napi 10g-ot. Tudod ízesíteni, nem egy nagy cucc. Illetve ha már konkrétan ízületi kopás is van, érdemes lenne komplex ízületi táplálékkiegészítőt használni, ami tartalmaz glükozamint, kondroitin-szulfátot, MSM-et. Úgy tudom, hogy még a kovasav tartalmú ételek is segítenek, bár ebben nincs tapasztalatom, de zselatint én is használok rendszeresen és tényleg segít.

2015. márc. 4. 13:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!