Miért szúr az oldalam a futás közben? Mit kell csinálni hogy ne szúrjon?
"Szia! Az orvostudományban mai napig nincs egyértelmű magyarázat.
Egyik verzió: a hirtelen szokatlan megerőltetésre a szervezet vészreakcióval válaszol és a lépből minden vér kiáramlik, hogy jobb legyen a szervezet vérellátása. Belek erei is összeszűkülnek kevesebb vér jut oda, csökken a bélmozgás és a futás hatására bekövetkező ritmikus mozgás a belekben levő levegőt felfelé áramoltatja, megfeszíti a bélfalakat és ez okozza a szúró fájdalmat.
Másik verzió: a légzéssel igénybe vett izmok húzódása okozza a fájdalmat, ami a fokozatos edzettséggel eltűnik.
Harmadik verzió: helytelen légzésritmus: ugyanannyi ideig kell kifújni a levegőt, mint amennyi ideig belélegzünk.
egyéb: olyat is olvastam már, hogy összefügg a futás előtti étel és folyadékfogyasztással.
Persze az is lehet, hogy mindegyik verzió igaz és ezekből áll össze.
Viszont a megnyugtató tények: csak kezdő futóknál van, egy -két éve futó személy már csak ritkán tapasztalja, hogy szúr az oldala. (például bemelegítés nélkül elkezd a futó vágtázni)
Az oldalszúrás megelőzése, elkerülése: bemelegítés, lassabb tempó, odafigyelés a légzésre.
Mindenfajta feltételezésről írtam, kiváncsi vagyok mások véleményére, tapasztalatára is."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!