Miért megy ilyen nehezen a futás? (részletesen lent)
Hát, szerintem a félév után a 3 km valóban nem túl nagy eredmény. De eszembejutott az, ami velem is megtörténik: nem lehet, hogy a levegő miatt nem megy? Én csak este, a sötétben tudok jót futni, és főleg télen, a hűvösben. Nyáron minden büdös, nehéz és nyomott, a futásaim végén majd' meghal a tüdőm és az orrom, RETTENTŐ a város szaga és légköre, a város szélén meg minden tele van tömény és állott virágszaggal. Ilyenkor nem is élvezet a mozgás. De télen vagy este/hajnalban más a helyzet (a lényeg, hogy friss legyen a levegő, ne legyen túl sok nap, és túl meleg), akkor egyre többet tudok menni, és fejlődök. Próbáld ki esetleg.
Egyébként nagyon kitartó vagy, én nem is szoktam nyáron nagyon futkározni, mert elmegy a kedvem attól, hogy nem bírom a napot és a meleget. Te meg mész kitartóan és rendszeresen. :)
Szerintem is a légzéstechinkáddal lehet a gond. Régebben velem is ez volt, 2 km urán már kiköptem a tüdőmet pedig nem is futottam gyorsan, aztán valami jó kis cikkben olvastam, hogy hogy kell futás közben helyesen lélegezni. Ez egyénfüggő is, de én általában úgy szoktam, hogy a futás elején, amíg még jó kondícióban vagyok: 3 lépés alatt 1 belégzés orron, és 3 lépés alatt kilégzés szájon. Aztán később, amikor már kezdek fáradni, és több oxigénre van szüksége a szervezetemnek, - izmaimnak; akkor sűrűbben veszem a levegőt: 2 lépés - belégzés, 2 lépés - kilégzés.
Igyál! futás közben is néha állj meg, és igyál - fontos , hogy HIDRATÁLJ!
És ne közvetlenül kajálás után menj futni, de ne is éhgyomorra mozogj (velem inkább ez szokott lenni, pl ha első óra volt tesi a gimiben, (és előtte nem reggeliztem, csak ittam vmit) mindig tökre hányingerem lett egy kis 400m-s kör után is)
Emelett szerintem fejlesztheted az állóképességedet, és ezzel együtt a tüdődet is és szívedet is erősítheted, ha ugrókötelezel! Én mostanában ezt szoktam, ha nem megyek el futni valami miatt, nincs kedvem utcára menni, otthon a kertben ugrókötelezek:) Nem tudom ez hogy van, segít e a futósebesség növelésében, de egy időben amikor elkezdtem rendszeresen ugrókötelezni futás mellett, sokkal jobb időt futottam suliban pl. 400m-n, meg 800m-n - "vádli izomzat erősítése miatt" Nem tudom, sokan azt mondják az ugrókötelezés az teljesen más izmokat használ, mint a futás, és nincs köze hozzá. De legalább jobb állóképességet ad:)
NA hát itt most jól eldumáltam az ugrókötelezésről, pedig nem is kérdezted:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!