Taekwondo vagy BJJ Aikido mellé?
Az aikido eredetileg egy kiegészítő harcművészet volt a japán szamurájok számár, a kardforgatás mellé! Az aikido kiegészítő funkciója a mai napig megmaradt, azonban ma már nem kard mellé, hanem valamilyen más küzdősport vagy harcművészet mellé!
A taekwondo és a BJJ is kiváló döntés volna, így nehéz megválaszolni a kérdésedet (végre egy értelmes ember, aki nem hisz a parasztvakító wing tsun, krav maga, ninjutsu féle bűvészkedésekben, hanem valami igazi stílust szeretne választani)!
A taekwondoból kétféle ág van hazánkban, ami korrekt edzést tud biztosítani: az ITF és a WTF! Valaki az egyikre esküszik, valaki pedig a másikra! Mindenki döntse el maga, hogy melyiket találja jobbnak és abba vágjon bele! Ha merev vagy, akkor különösen remek számodra a taekwondo, ugyanis edzésen nagyon keményen nyújtanátok, azonban ha nem vagy túl hajlékony, akkor kénytelen leszel otthon is rengeteget nyújtani ahhoz, hogy te is olyan magas-pattanós rúgásokat és akrobatikus mozdulatsorokat tudj kivitelezni, mint a leendő edzőtársaid!
A BJJ az egyik leghatékonyabb földharcra épülő stílus, ami az MMA-ban is komoly eredményeket mutathat fel! Ad tényleges küzdelmi rutint, jó állóképességet és technikai képzettséget! Mivel a BJJ-ben nincs se ütés, se rúgás (hisz ez a fojtásokra és feszítésekre épül), ami az aikidoban sincs, ezért a "pusztakezes" harctudásod nem igazán fog kifejlődni, ezért én inkább a taekwondot javaslom, hiszen itt a rúgástechnika mellé azért "ökölvívást" is gyakoroltok minimálisan!
#USBORNE
Ahogyan usborne írja, az aikido kiegészítő fegyveres stílus volt eredetileg, de ha ma fegyver nélkül akarod használni, akkor az ütés (atemi) az elsődleges. Az O Sensei szerint az aikido 70%-a atemi, azaz az aikido akkor kezd el működni, ha rendesen tudsz ütni. Erre a célra sem a BJJ, sem a TKD nem a legjobb.
Én az aikido mellé a bokszot választottam és ez elég jó kombináció szerintem. Nagyon jól illik egymáshoz a két mozgáskultúra.
De ha őszintén a véleményemre vagy kíváncsi, akkor járnál a legjobban, ha az aikido helyett judózni mennél most, még elég fiatal vagy eljutni 20-22 éves korodra a fekete övig, és mellette bokszolhatnál mondjuk. A testharcosok (judo, BJJ, birkózás) nagyon komoly fölényre tesznek szert, és egy kis boksszal együtt rövid úton hűvösre tesznek bármilyen aikidóst. Utána aikidózhatsz, ha szeretnél még, ezt nyugodtan elkezdheted akárhány éves korban, de ilyen fiatalon még sportolnod, kondit építened kellene inkább.
Szokás szerint most megint le fognak pontozni és elmondják hogy hülyeséget beszélek a wing tsunosok stb, ez normális jelenség itt. De mivel van mögöttem több mint egy évtized aikido, én ha újrakezdhetném, inkább judót vagy BJJ-t tanulnék még fiatalon.
Senki nem is ajánlotta neked az MMA-t, hisz azért az már más tészta!
Ne félj a taekwondótól és azoktól az "ominózus" agyrázkódásoktól! Azért egy taekwondo edzés nem olyan véresen kemény, mint ahogy az kívülről látszik! Persze a fájdalom benne van a pakliban, amit sajnos ki kell bírni ahhoz, hogy korrekt harcos váljon belőled!
A boxolók sok mindenkit kenterbe vágnak, ugyanis jó az elmozgásuk, pattanósak, nem zökkenti ki őket pár pofon és az ő kéztechnikájuk a legkifinomultabb!
Én továbbra is a taekwondot ajánlom, hogy ne csak a csavarásos-feszítéses képzettséged alakuljon ki, hanem legyen valamennyi ökölvívói képességed is és hogy megtanulj brutálisan rúgni (ezt azért megadja a taekwondo)!
#USBORNE
Én ketrecharcos vagyok, nem pedig BJJ-s, úgyhogy edzésfelépítést egy bennfentestől kérdezz!
Utcán maga a földharc valóban öngyilkosság! Én személy szerint nem vagyok rossz a grapplingben, de az eddig "kocsmai bunyóim" során egyiknél sem lett volna túl célszerű földharcolnom az ellenfelemmel/ellenfeleimmel! 1 VS 1 küzdelemben még csak-csak megállja a helyét a grappling, de ha betalál téged három bakcigány, akkor kitörölheted vele a feneked, azonban a földrevitel már nagyon is fontos lehet egy verekedés során! Ezen kívül meg tanulsz BJJ-n fogni, fojtani, feszíteni, ami megint jól jöhet az utcán (persze itt még mindig az 1 VS 1 harcról beszélünk)!
A taekwondoról annyit, hogy azért nem ad annyi "kondit", mint mondjuk egy testharcos stílus (pl. BJJ, judo, birkózás), de azért az is adhat egész korrekt állóképességet és a fájdalmat is szokod, ami szerintem az egyik legfontosabb a küzdősportok/harcművészetek terén!
#USBORNE
#USBORNE
melyik csapatban ketrecharcolsz?
Már többször leírtam, hogy egy ilyen színvonaltalan névtelen anonim oldalon, ahol számomra mindenki vadidegen és senki sem tudja, hogy milyen rosszindulatú szemét ember ül a monitor előtt, ezért én ide nem fogok leírni konkrét neveket és címeket! Ki tudja milyen népek használják ezt az oldalt? Ki tudja milyen ártány személyek vannak itt, akik simán visszaélnének a megadott nevekkel és címekkel! Sajnos túl sok "ellenségem" van nekem ezen az oldalon ahhoz, hogy pontos egyesületet és elérhetőséget kiírjak! Sajnálom, de remélem ezt te is megérted! Én mindenkinek azt tanácsolom, hogy egy ilyen oldalon senki se adjon meg semmiféle "személyes" adatot, mert nem tudni, hogy ki él vele vissza később!
Ezután gondolom majd jönnek páran, hogy én akkor biztos kamuzok, meg hogy egy hazug ember vagyok, de sajnos akkor sem fogom kiírni az egyesületem nevét és címét erre a ratyi oldalra, ha térden állva könyörögtök!
#USBORNE
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!