Melyik az a harcművészet, ami utcai éles helyzetben is hatékony?
Valóban nagyon hasznos a kést elővenni, hiszen:
- a kés még soha senkinek az életét nem védte meg (vagy tudnátok mondani egyetlen egy esetet, amikor utcán, önvédelemből fehér szúrt le késsel támadó cigányt? a Mortimer eseten kívül, bár Mortimer is cigus)
- pusztán a kés látványa feljogosítja a támadót arra, jogilag is, hogy megöljenek -- meg is fognak, ha többen vannak
- a kés elővétele önmagában is letöltendő börtön (emberölési kísérlet), ha meg megszúrsz valakit, ott fogsz megrohadni a sitten Mortimerhez hasonlóan
- más eszközök, pl. egy szék vagy egy gázrevolver sokkal jobbak az önvédelemre, mint a kifejezetten támadófegyver kés.
Aikiboxer a gázrevolver, pont, hogy szart sem ér! Mire elővennéd addigra 10x megböknek. Egyébként amennyiben az illető jártas a késharcban, akkor simán ki tudná nyírni a késes támadóját, akár kettőt is. Sőt ha az egyik cigót leszúrod, simán elfutna a másik. Persze ha többen vannak, akkor tényleg semmit sem ér a kés, még akkor sem ha az illető képzett a késharcban. Nagybátyámat fenyegették már meg késsel, igaz Dél-Afrikában. Kocsijában volt egy gyalogsági ásó, előkapta aztán rávágott egyet a kezére, spurizott is utána el a feka. Pedig aztán dél-afrikában a fekák sokkal veszélyesebbek, mint nálunk a romák. Mondjuk ott a törvény is több lehetőséget ad az önvédelemre.
Egyébként Aikiboxer nem érted a lényeget. Ki a tetves halál hímvesszőjét érdekli egy éles szituációban, hogy mit tilt a törvény? Miért ha lenne nálad egy kés vagy vipera, és a támadódnál is van kés.(Tegyük fel csak egy támadód van). Akkor melyiket választanád? Betartod a törvényt, de meghalsz. Vagy cseszel a törvényre kinyírod az ellenfeledet és dutyiba kerülsz.
Én inkább a másodikat választanám. Ha gyereked is van akkor pedig pláne. Holtan már nem látnám a gyerekemet és csak sírna a család. Inkább látogasson meg a családtagjaim a börtönben. Mindkét megoldás rossz, de én a kisebbik rosszt választanám.
Így van, ahogy a 12-es válaszoló írja! Én is thai boxolok, de ha mondjuk egy veszélyes helyen élnék, tuti hogy hordanék magammal viperát vagy kést. Ha már az életemre törnek, akkor csak egy törvény működik, a túlélés törvénye, a jogi törvényt figyelmen kívül lehet hagyni. Magyarországon nincs is olyan, hogy "jogos" önvédelem. Egyik törvény sem teszi lehetővé, hogy megvédd magadat. A legális önvédelmi eszközök gázriasztópisztoly és gézspray pont, hogy az esetek többségében lócitromot sem érnek. Gondoljátok, hogy este a plázából jövő kiscsajnak majd lesz ideje előkotorászni a ridiküljéből a gázspray-t? Ugyan már!
A vipera az pont jó lenne, szúrnak feléd késsel, eltöröd a g*cibe a csuklóját. Azt nem értem, hogy ha lehet ilyet vásárolni, ugyanakkor otthon is csak szétszedett állapotban lehet. Akkor mi értelme is van? A magyar törvények úgy rosszak ahogy vannak.
"Én egyébként a legjobban a nunchakuval bánok, simán szétszedek vele egy késes támadót"
Hát hogyne... persze, el is hisszük. :)
Előbb csapnád vele arcon magadat, mint a támadód kezéből a kést. A nunchaku használata komoly képzettséget igényel, ugyanis képzetlen kézben a használóra majdhogynem veszélyesebb, mint a támadóra. Pont ezért nem is annyira alkalmas önvédelemre, nem tudod Te úgy forgatni, mint Bruce Lee, mellesleg késes támadód nem állítasz meg vele. Ugyanis ha nagyobb méretű késsel támad, akkor a penge lapjáról visszapattanhat a nunchakuval kivitelezett csapásod, és mire újra csapnál vele addig, a kés már benned is van. Az ilyen láncos fegyverek mindig kiszámíthatatlanok. (A középkorban is a láncosbuzogány használatához nagyon komoly képzettség kellett.)
Amúgy pedig egy nunchakut alkarral le lehet blokkolni, tény, hogy a támadód alkarja, felkarja és válla kék-lila lesz, de akkor is le fog szúrni előbb-utóbb. Szűk helyen nem is használhatod, mellé ütsz akkor nincsen kizárva, hogy szó szerint, a fal adja vissza a másikat neked. Be is akadhat, például egy rácsos kerítésbe.
Amúgy pedig itthon nagyon-nagyon kevés helyen oktatnak nunchaku használatot. Ha jól tudom, akkor te Aikiboxer, aikidózol, bokszolsz. Aikidón nem oktatnak nunchakut, de amúgy kung-fu edzéseken sem nagyon. Miért hányszor sparrigoltál te szivacsos gyakorló nunchakuval, fakést (tanto-t) használó ellen, full contactban? Az hogy van nunchakud és otthon bohóckodsz vele és megpróbálod ügyesen pörgetni, az csak egy dolog. Éles szituban nem fogsz te belekezdeni sem a pörgetésében.
A vipera sokkal jobb ilyen szempontból.
Ez jó vicc volt... 19 évvel ezelőtt Izraelben kezdtem el nunchakuzni, és bár az utóbbi pár évben keveset gyakoroltam, soha nem csapom meg magamat, viccelsz? :)) Bruce Lee nem egy nagy truváj, amiket a filmjein mutogat, küldjek normális nunchakus videót? (Magamról nem tudok most készíteni, mert az országban ahol élek, be van tiltva, de tele van a youtube normális nunchakus videókkal.)
A szivacsos sparringban valamennyire igazad van, régebben gyakoroltam más fegyverek ellen (pl. szabadtéri aikido edzésen, meg anno karatén mások ellen), de tényleg nehéz hozzá sparring partnert találni. Amúgy a nunchakuval nem helikopter módban kell verekedni, hanem teljesen máshogy, szóval a szivacsos sparring ezen nem sokat segít.
A legjobb fegyver a jó kis középkori félméteres,vas tollas buzogány.
Kár hogy nehéz elrejteni.
http://www.youtube.com/watch?v=lufOxcjdG14
Tessék nunchaku európa bajnokság. Itt vannak a profik. Hát... koma a helyzet az, hogy ezek iszonyat szánalmasak, ez inkább kabaré. :D Aláírom ügyesen pörgetik, de harctechnikailag ez nulla. Ezeket a tagokat egy 2 éve escrimázó is elveri a dupla rövid botokkal. Ez nem való önvédelemre, egy seprűnyéllel meg lehetne akasztani ezt a fegyvert. Még hogy a Bruce Lee nem egy nagy szám. Te a tizedét sem tudnád megcsinálni amit ő, ezek a "bajnokok" pedig az egyharmadát sem. Persze oké, hogy Leenél is csak a filmben volt hatékony, valóságban kétlem, hogy ugyanolyan hatékonysággal tudta volna forgatni. Mondjuk ő azért marha gyors is volt hozzá.
Ez nem igazán önvédelmi fegyver.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!