Szevasztok! 15-éves egri srác vagyok és szeretnék elkezdeni Wing Tsun kung fu-zni. Egerben milyen az oktatás?
sokan azt fogják mondani hogy nagyon jó, másik sokan meg hogy nagyon rossz.
szerintem a semminél jobb, mint harctudás, viszont az árak és minőségek mellett inkább valami másba érdemes belekezdeni, ha az önvédelem érdekel. ha küzdősport érdekel, inkább a sandát ajánlom (kickbox). viszont a sima box elég elterjedt és van közte jó minőségű oktatás is, lehet, hogy többet érsz vele önmagában mint a wingtsunnal. illetve jó boxoktatás mellett egy kickbox is elég hatásos lehet akár az utcán is (legyen akár k1 thai vagy sanda szabályrendszerű.)
de sajnos a legtöbb keleti harcművészet inkább látványos, mint hatásos. a valamire valók pedig mind a modernizáció és összeolvasztás felé mutatnak.
illetve mint viszonylag sokszínű stílus a karatét is ide sorolnám, de sokak szerint ez nem elég minőségi magyarországon.
gyakorlás és tehetség kérdése, ki mennyi idő alatt tud használni 1 technikát.
a thai szabályú kickboxot ajánlom, illetve a japán kickbox (ha van egyáltalán ilyen magyarországon). gyakorlatilag az utóbbi egy muay és karate alapú kickbox, ahol a könyök és térd is engedélyezett a legtöbb stílussal ellentétben.
esetleg azt is megcsinálhatod, hogy elkezded a muay thait vagy a karatét aztán eljutsz egy szintzre és elkezded a másikat. inkább a muay thaijal kezdj, mert a karatében sok termsézetellenes, rossz taktika van, a muay eygszerűbb de legalább nincsenek benne hatástalan kicsavart pózok meg simogató küzdelem.
illetve érdemes utána egy muay borant is tanulni, ami kiegészül földharccal, fegyverekkel, emelt szintű önvédelemmel, amit idaza nem hiszem hogy oktatnak, de videókat lehet szerezni róla. vagy ha ez nem, akkor thai box mellé nyugati box + taekwondo/karate. gyakorlatilag ezekből épül fel a kickbox. és ha ezekkel kész vagy, akkor judo/jiujitsu/birkózás, és kialakul egy viszonylag összetett harcmodor.
vagy ha találsz kifejezetten mma edzést egerben, annak is nekikezdhetsz, de szerintem oda 2 küzdősport ismerete legalább kötelező.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!