Mi a Kung-Fu? Miben különbözik leginkább a karatétól?
Maga a Kung Fu jelentése nehéz munka.
A kínai nép számára,amelyet folyamatosan háborgattak a szomszédos népek az évezredek során, a háború művészete szügséges ismeret a támadások megállapításához.Így
többféle Kung Fu stílus létezik.Talán 100 felett is van a számuk.Különböznek gondolkodásban,elsajátíthatóságban,uniformisban,fizikai állóképességben...ezeket az egymást követő generációk is alakították.
Ami a különböző Kung Fu családokat illeti beszélhetünk északi és déli stílusról.Ez a két osztály tovább bontható rugalmas-hajlékony illetve merev csoportra.A leghatékonyabb Kung Fu stílusok mindig is a nemesek kiváltsága volt.Egy Kung Fu harci rendszer elsajátítása az illető családfájában is meghatározó szerepet játszott.Ellenben a karatéval amely a földműves parasztok szügségletét jelentette az elnyomás ellen...
Sajnos a karatéról nem tudok sokat(ennél többet)
Viszont ha a legjobb Kung Fu stílust keresed az a:
Wing Tsun.Gyönyörű Tavaszt jelent.A leghatékonyabb,"legegyszerűbb",leggyorsabb stílus.Ez a Kung Fu csúcsa azt mondják.A Siu Lam, Shaolin kolostor elleni támadást (egy egész hadsereg ostromolta a kolostort)túlélő 7 mester dolgozta ki ezt a stílust,hogy legyőzzék árulóikat.250 éve szállt apáról gyermekre ez az irányzat napjainkig amikor Leung Ting SiFu kiterjesztette az egész világra.
Harcművészet:Család,önvédelem,egészségmegörzés,filozófia.
Ez egy nagggyon rövid válasz volt a Kung Fu-t illetően.Ha többet szeretnél tudni látogass el a legközelebbi Wing Tsun Kung Fu iskolába.(Tanulni mész nem verekedni! Ez a mottó.)
Én személyesen talán többet tudok az összehasonlításról, mert WT-oztam is régebben, most pedig kyokushin karatézom. Lényegében egyetértek az előttem szólókkal, annyival egészíteném ki, hogy a WT a már meglévő képességekre alapoz (erő, testalkat), míg a karate egy "ideális" testalkat felépítése mellett tanítja a technikákat. A WT-ban "kis erejű", gyors ütések vannak, egymás után akár több is (láncütés), míg a karatéban törekednek az egy tökéletes ütésre, rúgásra ami eldönti a harcot. Itt talán nagyobb hangsúlyt fektetnek az ütés technikájára, hogy a földtől a seiken-ig (mutató és középső új bütykei) hogyan vezeted az erőt. Ezzel a technikával óriásit lehet ütni.
A Wing Tsun-ban ami nagyon tetszett, hogy nem voltak mindíg kifejezett blokkolások, hanem csak elvezetések, vagy más irányba terelések, így az ellenfél teljesen kiszolgáltatott lesz. A karatéban erőteljes védekezések vannak, amik megfogják az ellenfél támadásait.
Azt még elmondanám, hogy az tévedés, hogy a karatében ne lenne egyszerre védekezés, és támadás. Ez botorság lenne, hiszen ahogy leírták előttem ezzel időt spórolnak.
Bocs a hosszú válaszért.
2008-07-21 12:30
így van a támadást kikerülik és etzzel a lendülettel támadnak. Ez a "Megállító ököl" amit ugye Bruce Lee "talált fel"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!