Melye harcművészetek, kűzdősportok alkalmatlanok az önvédelemre?
Nincs tapasztalatom a verekedésben, a harcművészetekben.
Úgy gondolom,hogy helyzettől és embertől függ,hogy az illető meg tudja-e védeni magát függetlenül attól,hogy mit tanul(t).
De melyek azok a harcművészeti ágak,kűdősportok amikkel valószínű nem tudnám magam megvédeni?
Amik úgy mond nem alkalmasak erre?
1,Azt mondják a box azért elég jó. Az utcán. Ha valaki eljár versenyezni van némi tapasztalata is.
De nem tudja milyen kesztyű nélkül ütni. Ha rúgják azzal sem tud mit kezdeni. MOst akkor jó vagy sem?
2,Judó,birkózás? Kűzdósportok,van tapasztalatuk a kűzdésben,de mégis csak sport. Alkalmas leeht önvédelemre?
3.Capoeira? Erősen kétlem,hogy alkalmas ilyesmire. Tapasztalato ők sem szereznek arról,hogy milyen a kűzdelem. Nem ütik és nem rúgják meg egymást.
4,Wusu,Wing tsun?
5, Aikiod?
Olyan kérdés már volt gyanítomm,hogy melyik a legjob, a leglakalmasabb, stb..
De melyek nem azok vagy nem úgy oktatják hazánkban,hogy az élesben is működjön?
Vagy szint mindegy mit tanulok ha van jelenlétem,jól időzítek?
Nem szükséges némi jártasság? Legalább olyan amit meccseken szed össze az ember? Hogy tudja milyen fájdalom az amikor őt ütik,rúgják meg amior ő üt és rúg?
Kis tapasztalata a stressz kezelésében.kevéséb esik talán pánikba?
Ezek előnyök nem?
Pl.: Krav magánál megtanulja az ember az ilyet?
Ahol csak formagyakorlatok vannak,ahol nincs kűzdelem azok a harcművészetek érnek valamit?
Olyan nincs, hogy alkalmatlan stílus. Alkalmatlan harcos van csak. A stílus lényegében olyan, mint a festőknél festék: az adott személyen múlik, hogy mit hoz ki belőlük. Mert megkaphatja úgymond a világ legjobb színeit, ha nem tud belőlük egy normális képet kihozni. Ergo, tanulhat bármilyen technikát, ha azokkal nem tud bánni. Bruce Lee se azért lett világhírű harcos, mert Wing Chun-t tanult anno, hanem azért, mert a tanultakat profi módon használni az adott technikákat, később kiegészítve azt más stílusokkal is.
Ergo, minden stílus jó az utcára, ha megfelelő ember használja.
persze, a matekban sincs különbség, az mindenhol ugyanaz.
csak az a nem mindegy, hogy hol tanulsz matekot, a kisegítőben, vagy az ELTE-n. Az nagyon nem mindegy.
És ha a közdőstílusokat tekinted iskolának, igenis hatalmas különbségek vannak.
Csak hiába tanul ELTE-n matekot, ha a függvényeket nem tudja használni. Tanulhat világhírű iskolába, ha lényegében pancser és egyetlen egy technikát se tud normálisan használni. Mert abban igazad van, hogy függ a stílustól is, de legjobban a harcostól függ egy-egy csata eredménye.
Ezért van az, hogy az utcai tolvajok sima ökölvívással eredményesebbek sokszor más stílusnál. Ugyanis ők kis koruktól azt gyakorolják mindennap.
Pont azért írtam a capoeirát,mert hát...
meg a baranta is...
30 felett mit érdemes elkezdeni?
Csak,mert ilyenkor már több idő kell a regenerálódáshoz. Mondjuk egy thaibox edést kiheverni.
Ilyen korban elmenni birkózni,judozni? hát..
Hát.. azért ennyire még ne írd le magad. Vagy most mi öntsünk lelket beléd?
Egyrészt nem csak kemény, leharcolós edzéseken lehet fejlődni, másrészt.. 30-40 év között, egy férfi még férfi, ne ártson már meg egy birkó vagy thaibox edzés. Egyél egészségesen (mármint tényleg) és akkor regenerálódsz.
A kimi-kamu lehúzós kung fuk meg ön-nyugtató karaték, aikidok ...
Szerintem olyan irányzatban tudsz valódi képességeket elsajátítani, ahol van rendszeres küzdelem, ami a ritmusérzékre és a reakcióra-akcióra épít.
Számomra ilyenek a : Birkózás, Judo, Thai-Box, Box, talán BJJ.
Itt is sok múlik az edzőn, én 3 helyre jártam boxolni, sehol sem voltak hajlandóak tanítani.... Ez is egy faktor. Thai box címszó alatt is vettem részt egy kvázi aerobik edzésen...
A Capoierát annyiban védeném, hogy azért ott megtanulhatsz ritmusban mozogni, elmozogni, esetleg ha olyan az edző pár rúgást rendesen bevinni, ám mindenképpen kell mellé valami full-contact ismeret.
Az utcán meg sok faktor eltorzíthatja a tudásod. A ruházatod(famerban nem tudsz magasra rúgni, vagy nem vagy bemelegítve hozzá, táska van rajtad...)
Azt se felejtsük el, hogy több évig kell gyakorolni valamelyiket, hogy elmondhasd: ismered és mersz rá támaszkodni.
Plussz : Milyen vagy igazán? Milyen a vérmérsékleted? Mit tudsz kihozni egy vajazókésből? :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!