Mi a különbség a verekedés és a harcművészetek között?
Harcművészetek: kontrollált, jól kivitelezett ütések és rúgások gyenge pontokra , nem úgy mint a kocsmába ahol érem ott ütöm, ahogy épp esik..
Valamint a harcművészet célja nem a fizikai fájdalom okozása a cél, hanem hogy saját magad megvédd vagy mérkőzésen hogy legyőzd a másikat.
Újabb definíciós kísérlet: harcművészetnek a távol-keleti stílusokat hívják, küzdősportnak az európaiakat. :)
A "harctéren kifejlesztett" definícióval az a problémám, hogy görög-római, európai stb. katonák szerintetek mi a fenét csináltak a harctéren???
A távol-keleti "harcművészetek" és európai "küzdősportok" között a különbség inkább az edzésmetódus: az európaiak már évszázadok óta kontrollált keretek között, jóval fejlettebb edzésmódszertannal edzettek (tehát volt randori), addig a távol-keleten még mindig csak katákat gyakoroltak ellenfél nélkül. Eredmény: egy európai birkózó, bokszoló lazán megevett reggelire bármilyen kung-fu, karate stb. "harcművészt". Mára persze változtak a módszerek, főleg Jigoro Kanonak köszönhetően.
Szerintem az európában harctéren használt mozgásrendszereket nyugodtan hívhatjuk harcművészetnek(úgy tudom volt pusztakezes is nem csak fegyveres). Legfeljebb nem adtak neki külön nevet vagy csak simán eltünt időközben a név és/vagy az egész rendszer(ennek okai mondjuk érdeklenének engem, van pár tippem). Szerintem az európai lovagok/harcosok ugyan úgy tanulták/gyakorolták a kardozást vagy akármilyen fegyverforgatást és esetleg pusztakezes harcot is, mint távolkeleten és ezért ugyan úgy ezek is harcművészetek csak nálunk mondjuk kardforgatásnak hívták japánban meg kenjutsunak, amiből a jutsu kapásból a művészetre utal. A kínai dolgokat meg ugye kungfunak szokták nevezni, de ha jól tudom a japán dolgok előbb bejöttek nyugatra(judo már a 20.század eleje felé, míg nem kínaiaknak először Yip Man oktatott kungfut), így ebből is adódhat hogy a japán elnevezést vettük át. Viszont az biztos, hogy mostanában gyakran túlmisztifikálják a keleti dolgokat, azok se különböznek nagyon, csak ők talán jobban szeretik a szimbólumokat, így mi misztikusnak gondoljuk, pedig nem az. (Ha valamit rosszul tudok javítsatok ki)
Szerintem jó a Neutronlovag féle besorolás, szabály->küzdősport, nincs szabály->harcművészet.És a lényeg az ellenfél harcképtelenné tétele. Az más kérdés, hogy mára sok harcművészetnek nevezett dolgoból hangsúlyosabb művészet, mint a harc. És így inkább a jól kinéző mozdulatok vagy a semmi művészete lesz belőlük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!