Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Aikido, Muay Thai, vagy...

Aikido, Muay Thai, vagy Savate? Melyik milyen?

Figyelt kérdés

Aikido-leginkább dobásokat használ?

Muyai Thai-elég keménynek tűnik, viszont valaki azt mondja csomót rúgnak, valaki azt hogy könyök, térd inkább, megoszlanak a vélemények.

Savate-boxhoz hasonló+ cipős rúgások.

Melyiket a "legkönnyebb" megtanulni? Karatéztam egy ideig, de ott lehet csak az edző volt rossz, de olyanokat tanított amit használni nem nagyon tudtunk volna más helyzetekben.(különféle levédések, stb). Szóval olyan kéne amiben nem túl bonyolultak a fogások, mert nekem azok nem mennek. Tudom mindenkihez más "illik", ezért írtam, hogy a bonyolult fogásos harcművészeteket inkább mellőzném. Valami használható kéne. (tudom ha pl utcán többen jönnek ellenem baszhatom, de na, csak van valami ami "relatívan jó") persze ez tanártól is függ, de ettől elvonatkoztatva.

Help me please :D

2013. szept. 30. 14:35
 1/4 anonim ***** válasza:
Szia, én 6. éve aikidozok. Szerintem elég könnyű, próbáld meg. Hol laksz? Ha Székesfehérváron, akkor ajánlom Magyar Lászlót.
2013. szept. 30. 15:42
 2/4 anonim ***** válasza:
A Savate a legalkalmasabb utcai harcra.
2013. szept. 30. 15:46
 3/4 aikiboxer ***** válasza:

Szép sorban:

(1) Az aikido nem dobásokat használ, hanem leginkább ízületfeszítésen alapuló kontrolltechnikákat, a bemutatókon csak azért lesznek dobások belőle, hogy ne törjön el az uke (az eldobott fél) válla. Mert élesben ezekből minimum váll-, könyök-, csuklóficam vagy -törés lesz.

Az aikido pont a leges-leg "bonyolult fogásosabb" harcművészet, ami létezik, iszonyatosan hosszú (kb. egész életen át tartó) tanulási görbével. Éles szituációkban csak akkor fogod tudni használni, ha van ökölharcos tapasztalatod.

(2) Ütős-rúgósak. Az éles küzdelmek 95%-ban az ökölharcon és low-kick technikákon múlnak, ezért igazából amit van értelme nagyon jól megtanulni, az az ökölharc, lehetőleg puha kesztyűben és fogvédőben, így mindegyik stílus, ami ennek megfelel (azaz box, thai box, kick box, savate) az kialakítja a szükséges harci készségeket. Ezek közül a bokszolóknak messze a legfejlettebb a kéztechnikájuk, ami még a csoporton belül is nyomasztó fölényt biztosít még a rúgós stílusokkal szemben is. Emellett (kicsit ennek ellentmondva) érdemes megtanulni az alacsony rúgásokat (lábsöprés, térdrúgás és combrúgás, esetleg arcba térdelés), ennél följebb éles küzdelemben nem érdemes rugdalózni. A thai box és a savate is bőven alkalmasak erre.

Igazából tehát szerintem amik jók kiindulásnak:

1) kezdetnek boksz, kick-box, savate vagy thai box tetszésed szerint (itt már inkább az számít, hogy közel legyen az edzés, jó időpontban, szimpatikus legyen az edző stb. stb.)

2) utána hozzávehetsz vagy valamilyen taktikai képzést (krav maga) vagy bonyolult csavargatóst (aikido) vagy testharcosat (judo, BJJ)

3) vagy megpróbálhatod az elméletileg all-in-one ju jutsu edzést, amin elméletileg van kesztyűzés, ütés-rúgás, bonyolultcsavargatás, testdobás, földharc, minden. (Persze mindent nem fogsz tudni itt megtanulni, de minden nem is kell az utcai harcban.)

2013. szept. 30. 16:49
 4/4 anonim válasza:

En egy ideig Savate-ztam moat pedig thai boxolok.

A savate egy rendkivul szep sport, nagyon jok a rugasaik a kez technika pedig ugyan az, mint az angol box. Mivel rengeteg benne a rugas ezert viszonylagosan hosszabb ido elsajatitani, mint pl a muay thai-t. Ami a hatranya, hogy itthon osszesen ket helyen van ringben vegzett savate oktatas. (azert irtam, hogy ringben vegzett, mert a savate-nak van egy onvedelmi es egy botos aga is)

A muay thai nem egy bunyolult es nem is tul latvanyos sport, de nagyon hatasos. Keves technika van benne viszonylag igy hamar elsajatithato. Viszont ami nagyon fontos, hogy egy brutalis sportrol beszelunk, igy ha nem birod a fajdalmat akkor nem ajanlom neked. Ami pozitiv, hogy divat sport, igy sok helyen oktatjak.

2013. okt. 31. 11:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!