Edzés és táplálkozás terhesség alatt?
Éppen elkezdtem súlyokkal edzeni, amikor kiderült, hogy terhes vagyok. A biztonság kedvéért abbahagytam, egyúttal el is bizonytalanodtam, hogy mit csinálhatok, amivel nem teszek kárt sem magamban, sem a magzatban.
Ebben kérnék segítséget. Fő célom az izomtónus megtartása/javítása (ha lehet), illetve a terhességi elhízás ésszerű keretek közötti megelőzése.
Amikor elkezdtem az edzést, pont a felkúszott 2-3 kg zavart. Gondolom ezzel kénytelen leszek megbarátkozni, de nem szeretnék 20-30 kg-ot felszedni a szülésig.
Szedek folsavat, vasat, magnéziumot és C-vitamint. Minden mást reményeim szerint étkezéssel be tudok vinni, ami főleg az alábbiakból áll: szárnyas, teljes kiőrlésű gabonafélék, rengeteg zöldség, gyümölcs, tejtermékek (túró, cottage cheese, natúr joghurt), tojás.
Amit kizártam az étrendemből: édességek, nasik, péksütemények, zsíros ételek.
A tészta határeset, igyekszem keveset enni, de néha megkívánom, heti egyszer talán.
Mióta kiderült a terhességem (most kb 7. hétben lehetek), egyedül túrázni mertem, hegynek fel-hegyről le. Jól esett, kellemesen elfáradtam, azon kívül, hogy fájt a hátsóm másnap (izomláz), semmi bajom.
Bármilyen tanácsot szívesen fogadok!
A terhesvitaminokat szeretném elkerülni (pl. Elevit, stb) a következő okokból:
- szerintem parasztvakítás és marketing, mivel a magzat parazitaként működve úgyis leszív mindent, amire szüksége van
- talán a folsav az egyetlen, amit normális táplálkozással nem tudok elegendő mennyiségben bevinni
- a fentiek miatt, illetve a terhesvitaminoknál azt látom, hogy étvágyat csinálnak és "felfújják" a nőket. No meg tekintve, hogy 155 cm vagyok, nem növesztenék magamnak 4-5 kg-os magzatot, ha egy mód van rá :))
A C-vitaminra hadd kérdezzek rá. A tájékoztatón meglepődve olvastam (láncdohányos voltam, amíg meg nem tudtam a terhességet), hogy 100 mg felett károsíthatja a magzatot.
Tudtommal a 100 mg még Hitler idejében lett megállapítva RDA-nak, ami arra elegendő, hogy épphogy életben tartsa a katonákat.
Egyrészt kevésnek tűnik a 100 mg, másrészt a tájékoztató szerint kárt okozhat. Nem vagyok farmakológus, így lövésem sincs, hogy mit gondoljak, szedjem, ne szedjem... (legalább az esetleges téli betegségeket megelőzendő).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!