A birkózóknak, hogyhogy nem sérül a nyakuk? Nemrég elkezdtem a nyakamat erősíteni de nem nagyon merek belelendülni mert félek, hogy valami para lesz. Alaptalan ez a félelmem?
Nincs kifejezetten vékony gyíkszerű nyakam , meg sportolok is rendesen de szeretnék erre is erősíteni. Esztétikai szempontból meg teljesítmény szempontból is. Csak eléggé parázok mert félek ,hogy eltörik és lebénulok vagy hasonló finomságok...
Olyasmiket csinálok ,hogy kézzel fejtek ki nyomást rá oldalról , előről hátulról aztán egy matracra rátérdelek a kezeimet a hátam mögé teszem és a fejemmel "görgetem" magam. No meg persze a klasszikus hidat. Ezek jók lesznek?
A birkózóknak azért erős a nyakuk, mert az úgynevezett birkózóhíddal erősítenek. Ugyanolyan mint ha sima hidat csinálnád, csak ők nem kézzel hanem a fejükkel tartják magukat. Így terhelve van a nyakuk, és idővel egyre erősebb és ellenállóbb lesz!
Néz utána neten nyugodtan ha érdekel a téma, vagy ha van egy kis időd ugorj le egy birkózóedzésre. Szabadfogásúra például! :)
A birkózásban eleve sokkal kevesebb a sérülés, mint mondjuk a fociban, azok nagy része sem nyaki sérülés.
A nyakaddal együtt végig a gerinced mellett a gerincmerevítő izmok is dolgoznak, azokat is meg lehet erősíteni, nekem is a deréktáji rész a gyenge láncszem a birkózóhídnál.
Fokozatosan terheld csak a nyakat, de idővel eléggé megerősödik és megvastagodik, szerintem hasznos még a fejhám is nyakazásra.
Egyébként több ember is erősíthetné a nyakát, mert igen hasznos tud lenni, például egy közlekedési baleset, vagy akár egy nem várt ütés esetén is (Tyson sem véletlenül nyakazott annyit). Meg szerintem groteszk látvány mikor egy nagydarab testépítőnek vékony nyaka van.
Egy birkózó :)
Ui.: Majoros István 2004-ben nyaki gerincsérvvel nyert olimpiát.
ha nincsen a gyakorlatban lendület és robbanékonyság,akkor sokkal kisebb az esély a sérülésre.
és igen ha fejhámmal csinálod 3 irányban,akkor jobban rá tudsz érezni a helyes mozgástartományra és hamarabb kialakulhat a terület agy izom kapcsolata is,mintha egyből a sokkal nehezebben szabályozható hidakkal kezdenél egy nem elég erős nyakkal.
a bele hasító fájdalmad meg azért lehet,mert vagy sok neked a híd,vagy túl nagy a mozgástartomány,vagy lendület van a gyakorlatban.
Ó köszönöm szépen a válaszokat :) Utána nézek akkor a fejhámnak.
Egyébként egyetértek szerintem is hülyén néz ki a vékony nyak főleg egy nagydarab emberen. Egyébként én is pont Tysonra gondoltam mint oszlop nyakú ember :D
http://www.youtube.com/watch?v=H50tZLMBFGE
kurv4gyorsan felejtsd el a fejhámot. ostoba testépítőmódszer, csak erős nyakad nem lesz tőle.
Nem a leghatékonyabb a fejhám, de nem haszontalan, ha vizsgaidőszakban nem tudok elmenni birkózni, csak a tőlem pár száz méterre levő edzőterembe súlyzós edzést végezni, akkor használok fejhámot is, hogy a nyakamat is edzem.
Nem véletlenül használja Mike Tyson, Evander Holyfield, Alistar Overeem, de már magyar veterán birkózót is láttam használni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!