Hogyan tudnám hajlékonyabbá, összeszedettebbé tenni lovamat?
10 éves sportpónim nem lett rendesen belovagolva, alapvető dolgokra nincs kiképezve. Tanácsot szeretnék kérni, hogyan tudnám hajlékonyabbá tenni? Lépésben, ügetésben viszonylag jól hajlik, a csizma körül próbálom hajlítani. Hogyan tudnám elérni, hogy jobban maga alá lépjen hátsó lábaival, és ne sodródjon?
A vágtájával még nagyobb gondok voltak, sokszor hamisan ugrott be, ezt mostanra sikerült leküzdeni, ám vágtában különösen sodródik, elrohan. A kanyart nehéz vele bevenni. Hogyan tudnám neki megtanítani, hogy rövidítse a vágtáját, és ne álljon vissza ügetésbe?
Nehéz dió - és sok gyakorlás...
Lovagolj sokat cavalettin, lovagolj sok átmenetet, csináljatok sok lovardai alakzatot.
A vágtájával pedig egyelőre azt tudod tenni, hogy nem hagyod robogni teljes lovardában, hanem nagykörön ugratod be. (de mehetsz egész lovardában is, és mikor elkezd sietni, lovagolsz egy kiskört - egy idő után leszokik róla) Próbáld sokszor kisebbíteni a kört, szárral tartsd meg, de csípővel-csizmával ugyanúgy told vágtánál, akkor nem fog visszaesni ügetésbe. (eleinte ezt nyilván nagyobb körön kell, mert a kiskörnél még ügetésből lépésbe is hajlamosak a lovak visszaesni, ha nem vagy elég határozott)
Pálca legyen Nálad.
Köszönöm válaszod!
A cavalettit megpróbálom. Lovardai alakzatok közül szoktam kígyóvonalakat menni, el is lazul a lovam tőle, csak még azzal vannak gondjaim, hogy hogyan tudnám szárra levinni, hogy ezáltal maga alá lépjen, és a hátsó lábaira kerüljön a súlypont. Mert a vágtával egyértelműen ez a gond, nem megy eléggé összeszedetten, nincs meg a kellő támaszkodás, a hátsó lábaival sodródik. Sok könyvben olvastam erről, több edzőt is kérdeztem, de érthető választ még nem kaptam, nagyon bonyolultnak tűnik.
Abban még tudnál segíteni, hogy te milyen segítségekkel éred el a támaszkodás, hogyan hozod egyenesbe?
A körrel is ez a gondom, ügetésben már megy, de vágtában sodródnak a hátsó lábak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!