Ez milyen kombináció? (küzdősport)
arra gondoltam jövőre heti 5boksz helyett heti 2birkózás és heti 3bokszot iktatnék be
ezek mennyire befolyásolják egymást?
bokszban nem leszek merevebb, nem lesz szabadabb a védelmem? és birkózásba senkinek nem fogok odacsapni reflexből?
szerintetek ez így helyes lenne?
Ezt a kombinációt sokan használják.
Miért?
- mert mindkettő régi, hagyományos edzés Magyarországon, és ezeket általában tényleg jól tanítják. Aki birkózik, az rendszerint jól birkózik mert nagyon jó oktatás jellemző itthon (és a boksz is hasonló).
Most élethalál-fegyveres harctól kicsit eltekintve. Az a tapasztalat, hogy egy boxolót bár nem gyakorol rúgások ellen, de nem éppen könnyű lerúgni. Mert laza és gyors a mozgása, mire megrúgnák egyszerűen van esélye kitérni és ütni. Így meg kissé macerás rugdosni..
Ami para tud lenni egy boxolónak a késes támadáson kívül, amit most hagyjunk az a földrevitel és a földharc. Tehát egy boxoló izgalmas ellenfele egy birkózó vagy egy bjj-s lehet. Ha a boxoló már pár év birkózó rutinnal rendelkezik, ami egyébként csak tovább fejleszti a mozgását akkor igen komoly 'játékos' lesz. Egy jó ütő aki stabilan áll a lábán? Lényegében nem is kell más, a többi amit még tanulni lehet közelharcról az csupán taktikai (elméleti) jellegű. Kivéve ha valaki nagy ízületmanipulátor szeretne lenni, de ha tud ütni akkor ez is már csak extra.
08:19:
- Bokszon is van több ellenfél elleni küzdelem, nálunk legalábbis (2 az 1 ellen -- és nem kamu, hanem full éles küzdelem)
- A fegyver teljesen más tészta, ahogyan Harcműves mondja -- ezt külön kell tanulnia mindenkinek
- A rúgás hiánya tényleg hátránya egy bokszolónak, de igazából csak két veszélyes rúgásfajta van a számára, a lábsöprés és a combrúgás. A lábsöprés ellen megtanul védekezni birkózáson, a combrúgást pedig valahol gyakorolnia kell. Az ennél magasabb rúgásokat nem nagyon szívja be (és normális ember nem is rúg utcán, farmerben ennél magasabbra).
- és ez realisztikus küzdelem, vagy kesztyűs, a box szabályai szerint?
- ezért mondom, hogy jobban kiegészítené, ha ilyet is tanulna
- irigyellek, ha neked a combrúgás a legnagyobb problémád, én személy szerint sokkal jobban félnék egy térd-, vagy herére irányuló rúgástól
A kesztyű valóban egy kompromisszum a küzdelmi készség kialakításának oltárán, de ne aggódj, egy bokszoló simán lecsap kesztyű nélkül is egy olyan harcost, aki puszta kézzel gyakorolgatja a no contactot. :)
A rúgásokat illetően nem vagyok objektív, mert van mögöttem 5 év karate is, és bár jó régen nem voltam már rúgós ellenféllel ringben, azért még reflexből védek minden rúgást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!