Mit sportoljak?
"Tehát a hátrányokkal (betegségekkel) nem számolsz, csak a pozitív példákból indulsz ki. "
Nem mondtam, hogy nem számolok. Te nem számolsz az előnyökkel, illetve más sportágaknál a hátrányokkal, mert ha számolnál, nem zárnál ki kategorikusan egy sportágat.
"Ha te magad leírod, hogy minden sporttal tönkre lehet tenni magunkat (mondjuk én nem értek egyet azzal, hogy csak akkor ha valamit rosszul csinálunk), akkor miért kell erőltetni a sportot? Dohányzással is meg lehet betegedni, érdekes ezt mégsem illik ajánlgatni. "
Ja, csak valójában mindennek vannak előnyei és hátrányai is a szervezetedre nézve, ezt a kettőt érdemes összevetni. Például míg a lassú futás az érrendszert erősíti, a gyors futás, de más intenzív testmozgás is, a szívet, valójában mindkettőre szükség van, de te az előbbit kategorikusan kizárod, mert hogy az ízületeknek árt. Holott azért az érrendszer lényegesen fontosabb, mint az ízületek, és az, hogy tönkremehet tőle az ízülete, nem azt jelenti, hogy tönkre is megy, hanem hogy X emberből Y embernek tönkrement, az arányok lényegesek. Akik hobbi szinten, nem viszik túlzásba a futó edzéseket, azoknál minimális ennek az esélye. Ugyanakkor minden sportágra igaz, hogy ha túlzásba viszed, akkor káros mellékhatásai lehetnek. És érdekes, hogy pont a futást és a tájfutást űzik legnagyobb arányban idős korukban is az emberek, ahhoz képest, hogy úgy írsz arról, hogy tönkreteszik az ízületeiket, mint ha az valami törvényszerűség lenne.
Elbeszélünk egymás füle (vagy elméje) mellett.
Állítás: lassú futás kell, mert az érrendszerünknek szüksége van rá. MI VAN? Tehát ha én nem futok.. áh, értelmetlen gondolatmenet lenne.
Inkább pozitív leszek: nem futok, inkább taichizom helyette. Lehet aerob, érrendszert erősítő edzést is csinálni belőle és anaerob kardio edzést is. Mintha az edzés tudná hogy most a szívet erősíti vagy az érrendszert.. kissé nevetséges elmélet.
Más: én MINDEN sportot kizárok, nem csak a futást. Következetesen vagyok elutasító.
Én azért nem számolok a futás előnyeivel, mert azokkal más, értelmesebb testedzés is rendelkezik, amik viszont nem fognak 100-ból 3 embernél sem térdproblémákat okozni (nem tudom a kocogásnál mi a statisztika).
Nyilván zumbát sem fogok ajánlani senkinek, ami 'sport' vagy mozgás még a futásnál is több problémát okozhat.
De az a megközelítés, hogy esetleges mozgásszervi ártalmakat kellene vállalni a futással a keringési rendszerünk karbantartásáért.. nevetséges!! Egészséges táplálkozás mellett, egyéb edzésekkel mégis mit kellene még tenni a keringési rendszerünkkel amire csak a futás képes? Evolúciósan nem monoton futáshoz alkalmazkodtunk, ezek után olyan nagy szükségünk nem is lehet rá.
Köszönöm hogy leírtad a véleményedet, és szeretném azzal zárni, hogy tiszteletben tartom és örülök hogy kulturáltan tudtunk erről beszélni.
Jó egészséget és szép hetet kívánok.
"Mintha az edzés tudná hogy most a szívet erősíti vagy az érrendszert.. kissé nevetséges elmélet. "
Nem, az edzés nem tudja, hanem minden mozgásformának és azon belül az intenzitásnak is megvan az sportélettana, vagyis hogy mit is reagál rá a szervezeted.
"Evolúciósan nem monoton futáshoz alkalmazkodtunk, ezek után olyan nagy szükségünk nem is lehet rá."
Az ilyen állítást azért alá is kellene támasztani valamivel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!