Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Nem tudok futni. Mit tegyek?

Nem tudok futni. Mit tegyek?

Figyelt kérdés
15/l vagyok, tavaly szeptemberben kezdtem a gimit, és rá másfél-2 hónapra elkezdtem a röpit. (azt azért elmondanám,hogy előtte semmit nem mozogtam) most már bánom, hogy kiskoromban miért nem kezdtem el sportolni, mert az oké, hogy vékony lettem (óvoda középsőtől kb 5.-6. osztályig duckó voltam) de aztán hirtelen megnőttem és arányos lett a testem, meg nyáron fogytam is. most 172-3 cm lehetek, amit nagyon utálok.. de puhány vagyok, nem vagyok feszes stb. és nagyon utálom ahogy kinézek. azt mondják szép vagyok meg vékony de én mégsem vagyok magammal megelégedve.de térjünk is a lényegre amiért írom is a kérdést. futni nem bírok. de nem csak úgy nem bírok futni. vagyis inkább fogalmazzunk úgy, hogy nem TUDOK. az nálam azt jelenti, hogy csomóan (pl az új osztálytársaim) évelején azon röhögtek tesi órán hogy hogy futok :/ mások szerint cukin futok... de én nem látom magam, hogy hogy futok és nem is tudom hogy fussak. :/ mert hogy elvileg túl merev vagyok. meg igazából nem is bírom a futást.. ez valószínű azért van mert soha nem sportoltam semmit. nagyon lassú vagyok. :/ és sajnos ha futni kell röpiedzésen vagy tesin nagyon lemegy az önbizalmam... mit tegyek? annyira utálom!.

2013. máj. 1. 11:44
 1/2 anonim ***** válasza:

Nyugi! Ne törődj senkivel és semmivel!

A lényeg, hogy döntsd el tényleg akarsz-e futni. Ha igen, akkor intézd úgy az életedet, hogy minden második nap legyen erre egy órád lehetőleg úgy, hogy az utolsó étkezésed is legalább 2 órával előzze meg a futást.

Kezdetnek fuss 20 vagy 30 percet, ami azt jelenti, hogy nagyon-nagyon kényelmes tempoban kezdj el futni. Nem baj, ha 2 perc után belesétálsz, nem baj ha kezdetben csak néhány perc a futás a többi pedig séta. DE CSINÁLD minden második nap és igyekezz kicsit többet és többet futni. Figyelj nagyon a tempora, ne versenyezz másokkal, és figyeld a saját légzésedet és a testedet, a mozgásodat. Magadtól fogsz rájönni a helyes tempóra és légzésre, no meg arra, hogy kell majd egy futócipő is. 2-3 hét után el fogod érni, hogy simán futsz majd 10-20 percet egyfolytában. Ha elérted a 20 percet, akkor nem baj ha egy ideig megtartod ezt, és ha egyszer már kényelmesen megy akkor növeld tovább az időt. Ekkor már 5 perc 30 mp és 6 perc 15 mp közötti kilométereket fogsz futni. Megváltozott a mozgásod és megtaláltad a helyes tempót. Ezután akár kereshetsz akár félmaratoni edzéstervet is a következő három hónapra. Tudom, hogy most még hihetetlennek tűnik, de akár néhány hónapon belül a félmaraton is meglehet. Ha elmondanám az én paramétereimet és a törénetemet, akkor elhinnéd!!!

Hajrá! Nagyon fogod élvezni!!!

2013. máj. 1. 11:56
 2/2 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm :) majd megpróbálom ezt :)
2013. máj. 1. 12:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!