Ha tejsavót és szójafehérjét keverem fele-fele arányban ugyanaz lesz a hatás?
Nem lesz kisebb az eredmény? Vagy esetleg még jobb is?
Mindkettő protein, de más összetétel, szóval kihat az egyik a másikra?
Edzés után megfelelően töltene vissza ha fele adag tejsavó adaghoz hozzáadok szójafehérje izolátumot?
egy kis olvasni való
Egy japán vizsgálatban 27 különféle élelmiszer fogyasztásának egészségi állapotra gyakorolt hatását vizsgálták 3734 idős férfi bevonásával. Megállapították, hogy azoknál, akik hetente kétszer ettek tofut, 2,4-szer nagyobb valószínűséggel alakult ki Alzheimer-kór (időskori elbutulással, viselkedészavarral járó, visszafordíthatatlan kórkép).
Ugyanebben a vizsgálatban megtekintették 574 férfi agyát MRI segítségével és 290 agyat boncolás során. Az agy sorvadása az öregedéssel együtt járó normális jelenség, azonban ezt a folyamatot a tofufogyasztás jelentősen felgyorsította, vagyis a rendszeresen tofut evő férfiaknak kisebb volt az agya, mint a többieké.
A kutatók úgy vélik, ennek az az oka, hogy a fitoösztrogének versenyeznek a szervezetben termelődő ösztrogénekkel az agyi ösztrogénkötő helyekért. Nőknél az ösztrogén, férfiaknál a tesztoszteronból képződő ösztradiol jelentős szerepet tölt be az agyi funkció fenntartásában. A kutatók szerint a fitoösztroének gátolják a tesztoszteron-ösztradiol átalakulást, és ezzel akadályozzák az agy megfelelő működését.
Szintén a fitoösztrogéneknek tulajdonítják a pajzsmirigyhormonok termelődésének gátlását is, ami felnőttkorban golyva kialakulásához vezet, gyermekeknél, csecsemőknél azonban ennél súlyosabb következményekkel is járhat. A fejlődő agy számára elengedhetetlen a pajzsmirigy megfelelő működése, hormonhiányos állapotban kreténizmus, az intellektuális fejlődés, a magatartás és a hangulati élet zavarai alakulhatnak ki.
Napvilágot láttak olyan eredmények is, melyek szerint a szója fehérjéi gátolják a tripszin és egyéb fehérjebontó enzimek működését, és ezáltal zavart okoznak a táplálékban található aminosavak felszívódását. Ez elsősorban a fejlődő szervezetre nézve veszélyes, ezért több országban jelentősen korlátozták a szójaalapú csecsemőtápszerek alkalmazását.
Kimutatták továbbá azt is, hogy a szójában lévő fitinsav megakadályozza a kalcium, a magnézium, a vas és főként a cink felszívódását. A cink jelentős szerepet játszik az agysejtek közötti kommunikációban, hiánya gyermekekben tanulási nehézséget, letargiát, apátiát és szellemi visszamaradottságot eredményezhet.
+
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!