Hogy kell kiszámolni?
Kétféle számolási mód közül melyik a pontosabb? Igen, tudom hogy nyersen kell mérni, de ha meg van főzve és szedek belőle, már más, tudjátok..
random példa: barnarizs szénhidráttartalma(100g/75CH):
van egy 125g-os rizseszacskó, amiből mondjuk 250g lesz mire megfő. ha 120g (főtt) rizst megeszek, akkor 120×125 osztva 240, az 60. Ergó a 120g főtt rizsem hatvan gramm száraz rizsnek felel meg. 60×0.75=45g szénhidrát.
ez eddig oké, de ha azt nézzük h a kalóriaadatok a főzés során nem változnak, a másik számolási módszer szerint:
280g főtt rizsben van 75g CH.
akkor 120×75 osztva 280=32g CH
a két eredmény közül melyik a jó??
az egész bonyolított számolásod mér ott megbukott hogy nem fix a rizs főzés utáni súlya.
nálad a dupla súly van én pl egyszer mértem nálam meg majdnem 3x olyan súlyú volt mint főzés előtt.
maradj annál hogy szárazon készítés előtt méred mindig és ne törd a buksid máson.
csak egy példa volt, a mostani adagom nekem is durván a háromszorosa.
a 125 szárazból lett a 250 főtt csak belekavarodtam.. :P
nem járok kondiba :P
tudok számolni, csak tényleg elnéztem kétszer a főtt adatot, nagyon hulla vagyok ma, de érdekel melyikkel kellene kiszámolni amivel pontosabb értéket kapok ezért gyorsan megkérdeztem mielőtt megyek aludni..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!