A feleslegben bevitt fehérjével mi történik?
Úgy értem, ha valaki pl. testépítéshez szükséges mennyiséget vinne be, de közben átlagos (értsd:mozgásszegény) életmódot élne. Az úgy végül is fölöslegnek számít, nem? Szóval akkor a szervezet fel sem használja nagy részét semmire? Így átalakul a salakanyagok aránya?
off: Tudom, hogy talán más kategóriában kellett volna feltennem a kérdést, de mivel az oldalon nem igen vannak orvosok, vagy élettanból diplomázottak, úgy gondolom, mégis a leghozzáértőbbeket ebben a kategóriában találom.
A fehérjét nem csak izomépítésre használja fel a szervezet:
A teljes hámréteged 25-30 naponta teljesen kicserélődik! Az azt jelenti, hogy havonta mintegy 3-6 kg-nyi új hámréteget kell a testednek előállítani! A hajad nő, a körmöd nő, a vörösvértestjeid a lépedben és a májadban szétesnek, amit folyamatosan újragyárt a csontvelőd, a fehérvérsejtjeid szintén folyamatos pusztulásban, ezzel együtt újraépülésben van, és még sorolhatnám. És hogy ezt mind miből csinálja a szervezet? Igen fehérjéből! Ezen felül nagy fehérjetöbblet esetén a szervezet energiatermelésre is felhasználja a fehérjéket
Ha valaki túl sok fehérjét visz be vagy minden nap többet mint kellene nem mindennap "újítja" a szervezet magát ,hogy minden kelljen fehérje, manapság a bélrák kialakulásának egyik okaként feltételezik a túlzott fehérje fogyasztást.
Ugyanis hazánkban elég népszerű ez a betegség gondoljunk bele egy nyugati ország étrendjébe náluk a "táplálkozási piramis" nagyjából megvan, mi pedig többnyire húst hússal eszünk és szénhidrátot szénhidráttal (én is) tehát szinte pont fordítva van nálunk a "piramis"
a fehérje abban különbözik a ch-tól, meg a zsírtól, hogy nitrogént is tartalmaz. A test a fölös fehérjéket lebontja, megtartja belőle azt, amit fel tud használni, a felesleges nitrogént meg karbamid formájában távozik a testből, a vese kiválasztja, és kihugyozod.
Gond akkor lesz, ha a veséd nem műxik jól, ugyanis a karbamid eléggé káros a szervezetre. ezért kell a vesebetegeknek fehérjeszegény diéta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!