Milyen sportot válasszak (főleg fogyáshoz) 20 évesen, totálkáros ízületekkel?
Mindenem ropog, a csuklóm nagyon sokat fáj, sokszor alig bírom mozgatni a bal kezemet pl, a térdeim tropára mentek, porckopásom van, teljesen rozzant vagyok! Milyen sportot űzzek, ami nem terheli meg az ízületeimet, de azért fogyok is tőle?
Lány vagyok, elég sok a súlyfeleslegem, vagy 15 kilótól meg kellene szabadunlom
Az úszás drága:
Ja hoppá, egyébként az élet pénzbe kerül. Itt most jön a szomorú smile. A legolcsóbb étel a kenyér, a legolcsóbb edzés a futás. Jó felszereléssel az is drága.
Össze kell spórolni.. valamin változtatnod kell, ha nem tudsz mindenen, akkor próbálj azon amin megy.. lektineket, glutént, tejet el lehet hagyni gyakorlatilag ingyen, meg kell változtatni a táplálkozást (sok zöldség, hús vagy belsőség fogyasztása). A gyógytorna ingyenes elvileg, gyógyászati egyesületnél nem az, viszont sok esetben hatékonyabb, többet ad. Pár hónap alatt az alap gyakorlatok nyilván megtanulhatók, akár hamarább is..
Gondold át mint tudsz változtatni. Erősíthetsz otthon is, ha megtanulod a gyakorlatok helyes, egészséges, ízületbarát kivitelezését! Netről megtanulható.
Az omega3 kapszulával a depiden is segíthetnél egyszerre 2 légy (egy csapásra).
Köszönöm szépen a válaszodat! :)
(Az idegesít csak, hogy ha "egészségesen" akar táplálkozni az ember, az nagyon sok pénzbe kerül, mert most ennek van divatja.. Na most mit tegyen, akinek erre nincs pénze? Ugyebár sokan vagyunk így ma ezzel Magyarországon (is)...)
Köszi ismét!
Én nem eszek húst egyáltalán (nagy ritkán halat), így nem lenne baj vajon, ha még tejtermékeket se fogyasztanék, egyáltalán?
Ha így döntenél, akkor az étrendedet úgy kell összeállítani, hogy megfelelő mennyiségű esszenciális aminosavakat is fogyassz.
Foglalkoztat engem is a gazdasági háttere az egészséges táplálkozásnak, mennyire megvalósítható pontosan..
Nos, nem a drága teljes őrlésű kenyeret kell megvenni. Eleve nem sok köze van az egészséghez, és drága is. Ehhez képest több zöldség is igen olcsó. Így télen a káposzta, kelkáposzta azt hiszem megfizethető. Ha az ember jár kicsit a piacon talál egyéb finomságokat is. Télen persze nehézkes olyan nagyon változatos zöldség-gyümölcsfogyasztást elérni, sőt még nyáron is odafigyelést igényel. De megoldható.
A hús kérdés. Én nagyon komolyan tartom, hogy a hús jó étel, de nem kell ám sok. Ha a növényi étrendet kiegészítjük alkalmi húsfogyasztással, akkor rögtön sokat segítünk. És ugye te sem abszolút húskerülő vagy.. ilyen esetben heti 1-2 halas étel (konzerv, sült, párolt hal) vagy tojásos étel már ad állati fehérjét.
Zsírokat eszel a párolt zöldségekkel együtt (hiszen zsiradékon készítjük el őket!).
A vegánok nem túl betegek (mihez képest), mindenesetre nem nagyon panaszkodhatnak. Hosszú távon igen, de hosszú távon majdnem minden ember.. aki nem tud valami igazán nagy titkot. Na most ha csak heti 1x ennél húsfélét (halat, tojást, húst, belsőséget amit leginkább bírsz) akkor már egészségesebb lennél a vegánoknál, akik eleve nincsenek rosszul. Tehát odafigyeléssel abszolút jó dolgot ki lehetne hozni kevés húsból, olcsón.
A tejtermékeket nem ajánlom, a bevitt többlet fehérje egyszerűen nem éri meg. Minthogy "fehérjehiányod" nem lesz tej nélkül sem, így semmire sem mennél vele, de az ízületeidnek aztán királyos lenne.. apropó kalcium. Nem kell sok kalcium, d-vitamin kell hogy a kevés kalcium BEÉPÜLJÖN! Újra egy drága táplálék kiegészítő, vagy sok napozás a téli felhős égbolt alatt.
Nagyon jönnek az ötletek, de egyelőre jó éjszakát kívánok! :)
Köszönöm a válaszokat!
(Húst tényleg nem eszek, még a gondolatától is hányingerem van, tényleg csak 1-2 halféle az amiből nagyon ritkán eszek. Tojást még annál is ritkábban)
Pedig az állati táplálék kell..
Na mindegy, muszáj lesz a zselatint, ízületet tápláló tápanyagokat, omega3-at, c-vitamint táplálék kiegészítővel bevinni. Vagyis minimum ajánlott, ez az én válaszom. Mellette sok (sokféle) zöldség, gyümölcsök, gabonák (az említett okok miatti) kizárása, és valamilyen ízületkímélő edzés heti 2-3 alkalommal való gyakorlása. Ez teljesen rendben lesz. Keress fel ortopédust is a problémáiddal, mert tényleg ajánlhatnak ingyenes de hasznos gyógytornát, terápiát.
Szia!
Én nem vagyok szakértő, tanácsokkal, tapasztalatokkal is kevésbé szolgálhatok.
De egy valami nagyon fontos! Hinned kell magadban! Ne legyél depressziós! Az csak ront a helyzeten!
Tűzz ki egy elérhetőnek tűnő célt, és érd el! Ha ez megvan, akkor tedd feljebb a lécet.
Nemrég bukkantam erre a videóra, szerintem nagyon motiváló! Nekem lélekben sokat segített.
(A videóhoz tudsz magyar feliratot beállítani alul a menüsorban.)
https://www.youtube.com/watch?v=DBm60IF9ZBI
Véleményem szerint, ha az ízületeid ennyire viseltesek, akkor semmiképpen se kezdjél súlyzós gyakorlatokat. Viszont a saját súllyal végzett gyakorlatok, ill. az ízületek átmozgatása az nagyon fontos a porcok tápanyagcseréjének és ezzel a regenerálódásának a szempontjából!
Tudtommal ortopédián szakorvossal tudsz beutalót íratni, és akkor az SZTK-ban ingyen részt tudsz venni csoportos vagy ritka esetben akár egyéni gyógytornákon is.
Hogy a kérdésedre is megpróbáljak válaszolni, hirtelen ezeket találtam:
Szóval csak annyit akartam mondani, hogy 20 évesen még nagyon fiatal vagy! Ne légy depressziós! A pozitív gondolkodás sokat segít! (Persze könnyű ezt mondani...)
Keress egy gyógytornászt aki eleinte segít a gyakorlatok helyes kivitelezésében.
Esetleg egy társat, vagy csoportot a gyógytornához.
Sok kitartást és javulást kívánok!
Üdv, Gábor
Kedves Gábor! Köszönöm, hogy írtál, bár be kell vallanom, az a mondatod, hogy "ne legyél depressziós!" egy marha nagy baromság, ha tudnál bármit is a depresszióról, akkor magad is beláthatnád, hogy ennek a mondatnak semmi értelme nem volt.
De köszönöm a linkeket, és a tanácsot!
Ortopédusnál voltam, többször is, azért tudom, hogy mi a bajom, gyógyszert is szedtem a térdemre (porcerősítőt), és mikor kérdeztem az ilyen lehetőségekről, amiket tit említettetek, akkor közölte, hogy nincs, járjak el úszni. (Persze nem TB-s alapon :P)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!