Milyen sportot válasszak (főleg fogyáshoz) 20 évesen, totálkáros ízületekkel?
Mindenem ropog, a csuklóm nagyon sokat fáj, sokszor alig bírom mozgatni a bal kezemet pl, a térdeim tropára mentek, porckopásom van, teljesen rozzant vagyok! Milyen sportot űzzek, ami nem terheli meg az ízületeimet, de azért fogyok is tőle?
Lány vagyok, elég sok a súlyfeleslegem, vagy 15 kilótól meg kellene szabadunlom
De én mozogni szeretnék valamit, sportolni! Régebben futni jártam, de a térdem miatt nem mehetek már. Viszont depressziós is vagyok, és ez az otthonüldögélés határozottan nem javít az állapotomon, sőt!
Szóval mozgásformákkal kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni, a diétát nem kell mondanotok
Hehe :)
De fura, hogy leginkább csak egy olyan ember ért egyet velem, akinek már teljesen tönkrementek a térdei. 20 évesen azért ne add fel, nem vagy menthetetlen.
A sportok nem az ízületek kíméléséről szólnak, ezt el kell fogadni. Talán a sakk, de ha megvizsgáljuk hogy az alsó csigolyák porckorongjai mekkora nyomásnak vannak kitéve ülés közben, akkor kiderül hogy a sakk sem jó :D
Vannak gyógytornák, rosszabb esetben ingyenesek (azért ezek is átmozgatnak) ahova ortopédus írhat beutalót. Jobb esetben működnek gyógyászati egyesületek, nem tudom mennyi van ami tényleg használható.. egy Taoista és Hagyományos Kínai Gyógyászati módszerekkel foglalkozó egyesület (én mondjuk bennük bízom ha gondom-bajom van) alapvető fontosságú tornákat használ. A testnek a normális működéshez, az ízületek, porcok visszaépüléséhez, ennek gyorsításához lehet hogy tudnának ajánlani olyan tornákat vagy kezeléseket, amelyek igen régóta, számtalan problémánál már bizonyítottak.
A másik a táplálkozás. Ugye tudjuk, hogy a nyugati táplálkozás kifejezetten gyulladáskeltő (cukor, keményítő, autoimmun folyamatokat okozó fehérjék: glutén, tejfehérjék) és ízületeket károsító (lektinek). Tehát ezeket a minimum, hogy nem esszük (tejet, gabonákat, burgonyát, hüvelyeseket).
Adott esetben ízületeket védő, tápláló tápanyagok (zselatin, kondroitin szulfát, MSM) fogyasztása táplálék kiegészítő formájában segíthet. Kocsonya, porcok (állati termékek) sok ízületek anyagcseréjében fontos szerephez jutó tápanyaghoz természetes módon hozzájuttat bennünket. Megfelelő zsírfogyasztás, a telítetlen növényi zsírok csökkentésével, helyettük telítetlen omega3 (halolaj) fogyasztásával (a növényi zsírok nagyon magas omega6 tartalommal bírnak, ez is gyulladásfokozó, az omega3 megfelelő aránya ezen segít).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!