Harcművészetekhez/önvédelemhez értők segítenének megtalálni a hozzám illő stílust? Többi lent.
26 éves vagyok. Szeretnék elkezdeni tanulni valamilyen harcművészetet/önvédelmet. Elsősorban valamilyen "egyszerűbbre" gondoltam, amik nem tartalmaznak ilyen bonyolult látványelemeket. Gyors, lényegretörő legyen. Nem is versenysportot akarok.
Találtam sokféle stílust a neten, de így laikusként nem látok bele.Pest megyében lakom, tehát bármilyenre lenne lehetőség, de kérdés, hogy mire?
Lehetőségből kevesebb van, mint gondolnád igen kevés harcművészeti edzés van az országban. Önvédelmi oktatás meg nincs olyat legfeljebb az orosz rendszerek tudnak hitelesen nyújtani, de ezek nincsenek az országban. Helyettük van sok bohóckodás.
Pesten ott van a wudang shan egyesület ezzel kapcsolatban megtudod keresni Táplálkozásharcművészt itt az oldalon (valami ilyesmi felhasználó neve van a kategória toplistában megtalálod).
Illetve ott van a Zöllei féle főleg jujutsu alapú katonai kézitusa. Meg ott vannak a Kelemen ryu ju jitsu (ők tudtommal így írják a jujutsu-t érdekes írásmód, de mindegy.)
Köszönöm a válaszokat! Az ajánlott stílusoknak utána nézek!
Az életstílusom sportos. Több éve rendszeresen edzettem(fegyencedzés, de kondiba is jártam, futottam). Most váltani szeretnék. A kemény edzés se akadály, és a belsőbb dolgokból se riadok vissza.
Most azon felül,hogy gyors, és lényegretörőt akarsz, igazán írhatnál néhány konkrétumot.
Valami európai-amerikai (nyugati) vagy netán távol-keleti stílusra gondoltál?
Ha távol-keleti, akkor kínai, japán, koreai, vagy netán egyéb (thai, filippínó stb.) stílusra gondoltál? Van-e kultúrális favoritod?
Ütős-rugós [sparring[ (boksz, karate, kung fu, taekwondo, muay thai stb), Dobós-földharcos-ízület csavargatós [grappling] (birkózás, judo, aikido stb), vagy netán Komplex (jujutsu, kézitusa, ZBK kempo) stílusra gondoltál?
Ha sparring, akkor a kéz- vagy a lábtechnikák részesítenéd előnyben?
Ha grappling, akkor dobás, vagy ízületfeszítések jönnének be jobban?
Kultúrálisan mennyire vagy befogadóképes? Képes vagy-e rá éveket rááldozni?
Eleve mit értesz "bonyolult látványelemek" alatt? Mi neked a "gyors és lényegretörő"?
Köszönöm a jó tanácsokat!
Nincs konkrét stílus, irányzat. Nincsenek ebben kikötéseim.
Elsősorban ütős-rúgósra gondoltam, és évekig, hosszútávra tervezem, elmélyülten is.
Amiken eddig gondolkodom az a:
Kung-fu (wing-tsun, wudang), jeet kune do, önvédelmi karate, ninjutsu.
Kungfuban Wing Chunra gondoltál, nem Wing Tsunra.
Nézz meg ilyen edzéseket, jókat választottál (szerintem).
Az jutott még eszembe, hogy a JKD Bruce Lee saját stílusa volt, saját magára optimalizálva.
Karatéban jó edzést kell találni, mert az általában oktatott sportkarate az semmi (kíváncsi vagyok mi az az önvédelmi karate amit találtál)
A kungfu ágakra igaz, hogy egy adott stílust is hozzá lehet idomítani az adott gyakorló igényeihez, gondolom a wingchunnal is így van. A wudanggal biztosan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!