Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Honnan és kitől származik a...

Aikiboxer kérdése:

Honnan és kitől származik a "harcművészet" vs. "küzdősport" megkülönböztetés?

Figyelt kérdés

Főleg a távol-keleti harcművészetek (aikido, ju jutsu stb.) gyakorlói hangsúlyozzák a fenti különbséget. Szerintem ennek azonban nincs alapja. Először is az un. "küzdősportoknak" is van és mindig is volt "harc" és "művészet" jellege is. Boksz, birkózás, vívás, íjazás... Véletlenül nem a rendkívül formális japán rituálék keltik azt az ethoszt az európai emberben, hogy ez valami "több", mint amit az európai ember csinál? Általában akkor találkozom ezzel a szembeállítással, amikor csekély küzdelmi tapasztalattal rendelkező "harcművészek" hangsúlyozzák, hogy amit ők csinálnak, az nem "ostoba ringsport", hanem "élet és halál" és a többi mítosz.

Szerintem nincsenek harcművészetek és küzdősportok, csak eltérő kulturális háttérrel rendelkező harci rendszerek.

2012. dec. 2. 13:52
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:

Nekem is tetszik NL felosztása, a kérdés csak az, hogy ez a koncepció egyáltalán működik-e.

Komoly botrány volt abból ugye Japánban, hogy karate mesterek állítólag hadifogoly-táborba jártak az ölés művészetét gyakorolni (foglyokon). Ilyen lehetőség azonban kevés adódik.

Az ölést nehéz begyakorolni. Vagy úgy gyakorlod, imitálva, mint az aikido, vagy pedig Kano módszertanával küzdeni tanulsz, de akkor meg nem ölni tanulsz.

A kettő közötti átjárás nagyon nehéz dió. Az atemit Kanonak sem sikerült bevonnia a rendszerébe. A veszélyes technikákat ő is csak kata formában tudta megőrizni. Kérdés, hogy az "ölni tudás" egyáltalán működik-e a "küzdősporttal" szemben. (Mivel ezt is nehéz kipróbálni legalábbis itt MO-on.)

2012. dec. 6. 09:47
 12/16 anonim válasza:

aikiboxer láttam hogy más kérdéseknél miket mondasz hogy az aikido nem működik az utcán és hogy visszahúzzák a kezüket de valós helyzetben ez nem így van.a következő videóban látszik hogy az aikido mester hogy lenyom egy mma-st és egy karate mestert aztán megy egy k1 bajnokotés megjegyezném hogy ez nem csak 25 éve aikidozóknak menne

http://www.youtube.com/watch?v=wA_TJH_zxb8

2012. dec. 7. 10:49
 13/16 anonim válasza:

ja amúgy Kano Jigoro sok kiváló tanítványát küldte Ueshibához hogy aikido tanuljanak és nagyon tisztelte az aikidot.erre ez is egy példa:930-ban meglátogatta Jigoro Kano a judo megalapítója és akkora hatással volt rá, hogy elismerte: „Ez az én ideális budóm!” és elküldte hozzá két legjobb tanítványát Takeda Jiro-t és Michozuki Minoru-t

.

2012. dec. 7. 11:11
 14/16 dftgsgvghgev ***** válasza:

Hát, az ölést még a katonai közelharcban is kata-jelleggel gyakorolják sztem. Attól eltekintve, hogy halálra is lehet verni valakit, spéci technika ahhoz nem kell. Elég egy agyrázkódás. Azt pedig védő felszereléssel simán lehet gyakorolni.

Hogy küzdősporttal szemben hogy működik, nem tudom. Mások a "szabályok". Nyilván, ölésre alkalmas technikát úgy gyakorolnak, hogy a partner ne haljon meg. Elég költséges lenne, hadifogollyal szemben ma már háborús bűn. Erre meg a legjobb, ahogy NL írta korábban, a kata :S

2012. dec. 9. 20:57
 15/16 A kérdező kommentje:
Nyj ez egy fake videó, ha akarta volna, úgy seggberúgta volna az aikido mestert, hogy az öltözőig repül. :) Máshol már kiveséztük. :)
2012. dec. 11. 17:49
 16/16 anonim ***** válasza:

Magát a "Harcművészet vs Küzdősport" témát így megkülönböztetve Kiliti Joruto könyveiben láttam. Neked is ajánlom, mert nagyon hasznos olvasmány minden szempontból, és remélhetőleg választ kapsz a kérdésedre (és talán még annál többet is):

[link]

2012. dec. 12. 14:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!