Ti melyik küzdősportot/harművészetet javasoljátok?
Heti két alkalommal járok konditerembe, néha három (a heti két tesiből az egyik telente konditermi edzés), de kevésnek érzem ezt a mozgást és szeretném valamivel kiegészíteni. A közelben box, ju jistu vagy kyokushin karate edzések vannak (thai box is, de az annyira nem szimpatikus). Esetleg krav maga, de az önvédelem. Nem tudok dönteni, kíváncsi vagyok, ti mit ajánlotok.
Egyébként az érettségi után megpróbálok bekerülni a MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskolába, szóval a kondícióm/állóképességem fejlesztése se elhanyagolható.
Még küzdősportokkal/harcművészetekkel nem volt dolgom, ebből a szempontból abszolút kezdő vagyok.
Esetleg ha tudtok kick-box edzést Salgótarjánban, az is egy lehetséges opció.
A válaszokat előre is köszönöm :)
Előző: a BJJ nem a jiu jitsu része, hanem max. másodunokatestvére. A BJJ egészen pontosan koshen judo származék, kicsit továbbfejlesztve.
Kérdező: két alapvető irány van, az ökölharc meg a birkózás. Mindkettőhöz más testfelépítés, más kondi, más izmok szükségesek. Én pl. az utóbbiban nagyon gyenge vagyok, ezért kicsit tanultam judózni de inkább a boksznál maradtam. De ezt neked kell eldöntened.
Próbálj ki az alábbi csoportokból egyet-egyet:
(a) box, thai box, kick-box, savate
(b) birkózás, sambo, judo, BJJ
A fenti küzdősportokban szerezheted meg a szükséges kondit, izmokat, harci tudást.
De az önvédelemhez / rendvédelemhez fontosak lehetnek még az elvezetés-, rögzítés- stb. technikákat tartalmazó harcműveszetek mint pl.
(c) aikido, hapkido, krav maga stb.
De (c) csoport csak (a) vagy (b) mellett ér valamit.
Illetve vannak eleve kevert stílusok mint ju jutsu ami elvileg (a)+(c), talán (b) is, erről a jitsusokat kérdezd. A kempo elvileg (a)+(b) de nem próbáltam.
Egyetértve az Előzővel, szerintem az (a) csoportból elengedhetetlen valamelyik. Én a bokszot az aikidoval kombinálom, nekem ez jön be testalkatomhoz, készségeimhez a legjobban, de földharcban pl. egy kezdő judós/BJJ-s is miszlikbe szed, csak már lemondtam arról, hogy én legyek az új Gracie. :)
17:41: az én történetem kicsit más, mert először karatéztam öt évig, ezt a térdem miatt abba kellett hagynom. Ha akkor rátalálok egy jó bokszklubra, akkor valószínűleg soha nem kezdek el aikidozni, de nem így történt. A karatésok között az aikido nagy tiszteletnek örvendett (ne feledjük: se youtube, se internet nem volt még), így kézenfekvő volt elkezdeni. 10 évig csináltam, és eljutottam oda, amit mondasz. Úgyhogy elkezdtem judozni és bokszolni. A bokszon ott ragadtam, itt pedig néhány kedves ember rábeszélt arra, hogy folytassam az aikidot. Így maradt ez a kombó. :)
Egyébként az aikido technikáit meg lehet csinálni. Először is a legtöbb utcai konfliktusban nem lehet rögtön ütni, de egy csuklófeszítés csodákat tesz. Továbbá nem úgy kell, ahogyan az edzésen gyakoroljuk, stilizáltan, hanem az ellenfélre nyomást gyakorolva (ütésekkel) és úgy elkapni. Párat már meg tudok csinálni így is, de még gyakorolnom kell.
Illetve, az aikido szép. A boksz is szép, de máshogy. Van, akit az aikido fog meg. Mostanában nekem is kezd újra tetszeni. Fekete övesekkel edzek, itt már nem csak a bénázás megy.
És még egy dolog. Megkérdeztem a bokszedzőnket, létezik-e olyan, hogy valaki egyformán jó bokszoló és birkózó. Azt mondta, hogy elég kizárt, annyira más a kettő. Vagy az egyikben vagy nagyon jó, vagy a másikban. Az aikido valahol a kettő között van, én a boksz felől közelítem, és az utóbbi hónapokban érzem, hogy a kettőben együtt fejlődöm. A legfontosabb, hogy soha egy edzésen se sérülök le, amiből a judón már elegem volt. A kondim jó mind a kettőhöz, és segítenek is egymásnak.
De, ha most kezdeném, azt hiszem bokszot és krav magát tanulnék. :)
Ja igen, az kifelejtettem, hogy 16 vagyok, 178-179 cm, és 56,5 kiló, épp egy kis súlyt próbálok magamra szedni.
Alapvetően a box felé hajlok, az itteni edzéseket Botos Tibor tartja, azt hiszem, megtalálom majd, amire számítok. :)
Azért majd a jitsusoknál is körbekérdezek, hátha mondanak valami meggyőzőbbet.
Ajánlok egy videót a kyokushinról:
https://www.youtube.com/watch?v=btlYcC1l3lE&noredirect=1
Ezek után talán meggondolod amit mondtál... A kyokushin az egyik legkeményebb harcművészet állóképességben, és állóharcban !
Kicsit késtem a válaszadással:D De én is a kyokushin karate mellett döntenék... Nem igaz, hogy az edzések könnyűek: mikor beiratkoztam, akkor se voltam rossz kondícióban (20 húzódzkodás, 80-90 fekvőtámasz), de volt pár olyan pont az edzésen, h majdnem kiköptem a tüdőm :D
Meg ha beiratkoznál pl. box-ra, akk nemhiszem, h sokat foglalkoznál a rúgásokkal... pedig egy jó combostól elég sokan leomlanának...
Az sem igaz, h a kezünk folyton lent van... Az edzéseken legtöbbet elhangzó mondat: ,,Fenn a kéz!!'' És ugyan úgy tanulunk fejre ütni. (csak mivel nálunk nincs se kesztyű, se fejvédő, így veszélyes lenne fejre ütni)
De minden az edzőtől függ... Az biztos, h meg kell nézned az összes edzést, h a legjobb edzést tud választani;)))
A kyo legnagyobb korlátja, hogy nem ütnek benne fejre. Ezért aztán a kyósok nem tanulják meg reflex szinten megvédeni a fejüket, illetve saját maguk se tudnak fejre támadni. Higgyétek el, ez nem úgy működik, hogy elképzelitek, hogy mi lenne ha ütnétek fejre... Ezt vagy gyakoroljátok, vagy nem.
A lábsöprés és combrúgás ellen jóval könnyebb megtanulni védekezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!