Talaltam a neten ilyen natur tejsavot (Natura tejsavó fehérje koncentrátum) es az lenne a kerdesem hogy ez rendes feherje?
A natura fehérje egy jó cucc, nem vaterás tejcukros sz@r.
Én nem rontanám el szójával. :)
Ezt a mondatot nem értem? ....ha pl nincs annyi penzem, hogy vegyek rendes feherjet ....
Amikor az üzletpolcról leemelsz akármilyen márkájú (BSN, Scitec, Olymp, és lehetne a felsorolást folytatni vagy 600 fajta márkát), akkor olyan terméket emeltél le amiben van maga a protein alapanyag például WPC80 (amannyiben a protein neve és alkotórésza whey protein koncentrátum:
.... aztán tesznek bele ízt, stabilizátort, krémesítőt, állagjavítót. Rosszabb esetben, hogy alacsonyan tartsák az árát szénhidrátot, vagy valamilyen olcsó növeényi proteint, mint szója, búza.
Tehát a különbség ennyi a kérdésedben szereplő Natura fehérje egy semleges ízű whey koncentrátum között.
Nem csak a Natura né alatt, hanem fenntebb belinkelt Stillmass, és Myproteint márkanevek alatt is meg tudod ezt venni. WPC80, izolátum, egg, casien fajtájú alapanyagokat.
Amikor valak ezt írja:
power protein sem feltétlen rossz...nagyrésze szója de van benne vitamin meg bcaa meg glutamin ami jobban felhasználhatóbbá teszi
... az biztosan mindennel tisztában van!?!?
Szójafehérje 74-es BV értékű (whey esetében akár 159-es is lehet) ez az érték azt mutatja meg, hogy a szervezet a fehérjét mekkora mértékben képes felhasználni. Ebbe a BV értékbe beleszámolják, hogy az adott fehérjeforrás milyen összetételű aminosavból áll, milyen vitamin és ásványi anyag tartalommal rendelkezik. Amennyiben az EAA aminok közül hiányzik valamelyik (mindenki tisztában van az EAA ezen belül a BCAA-ak fontosságára), akkor az egy alacsony BV értékű, hiszen a fehérje beépülése nem megfelelő lesz. Természetesen mint minden mérési módszernek, úgy ennek is vannak előnyei és hátrányai.
A szója akkora mennyiségben, mint abban a termékben lehetséges, ez is egy vitatott. Hiszen csak az eladói árából lehet kikalkulálni, 70-80% vagy ennél több is lehet, nem biztos hogy jó dolog. Fitoösztrogén a szója. Vegyes proteinnek ajánlva persze hogy az árához képest jónak gondolják a vevők. Arra lennék kíváncs, ha csak a szója mint alapanyag lenne ráírva, akkor is kellene? Illetve vajon mennyi lehet a dobozban a másik két alapanyagból.
De ha már nem hiszel a bodys honalpok cikkeinek, akkor itt egy független táplálkozással igen komolyan foglalkozó. Szendi Gábor......
A szóját ezért is válasszam?
Részletek Szendi Gábor könyvéből....
A szója a nyugati táplálkozás egyik időzített bombája, ugyanis az élelmiszeripar oly mértékben támaszkodik rá, és oly mértékben része rejtett módon táplálékainknak, hogy a kiiktatásában reménykedni sem lehet, ugyanakkor sok veszélyt hordoz magában. Az élelmiszeripar hatalmas összegeket költ arra, hogy a szóját a "veszélyes hús" egészséges alternatívájaként propagálja és a "természetes táplálkozás" hívei, a vegetáriánusok és bioboltok naiv bizalommal eltelt vásárlói az elsődleges áldozatai ennek a propagandának.
A szójakészítményekben található, ember számára emészthetetlen szerves anyagok, az oligoszacharidok komoly gázképződést okoznak. Ez különösen az élelmiszerekbe rejtett szójával kapcsolatban problémás, mert a gyanútlan fogyasztó nem tudja bélgörcsei okát.
szója különösen sok proteáz gátlót tartalmaz. A proteáz enzimek felelősek a fehérjeemésztésért, a szója tehát fehérjeemésztést gátló anyagokat tartalmaz. A gyártás során alkalmazott hőkezelés ennek egy részét semlegesíti, azonban még így is a szójakivonatban az eredeti mennyiség 10%-a megmarad. Az emberek eltérő mértékben érzékenyek a fehérjeemésztést gátló anyagokra. A csökkent hatékonyságú fehérjeemésztést a szervezet a fehérjebontó enzimek túltermeléssel kompenzálja, ami rendszeres szójafogyasztás esetén a hasnyálmirigy túlműködését és megnövekedését eredményezi.
A szójabab igen sok fitátot tartalmaz, amely meggátolja különböző fémek, így a kalcium, a vas, a jód, a réz, a cink felszívódását. A fitátok nem reagálnak a hőkezelésre, így a szójafehérje kivonatban is szinte eredeti mennyiségben jelen vannak. Ez különösen veszélyes a szójafehérjéből készült bébitápszerekben, hiszen a csecsemőknél a felszívódási zavarok komolyabb veszélyt jelentenek, lévén, hogy táplálkozásuk sokáig a tápszerre szorítkozik.
A szójának komoly lektin tartalma is van, ami elvileg a feldolgozás során hatástalanítódik, erre azonban mérget senki ne vegyen be. A szójalektin a bélbolyhokat károsítja és a bélsejtek burjánzását okoz, következésképen fokozott rákkockázatot képvisel.
A szójával az egyik legnagyobb probléma az, hogy rejtett formában egyre több ételben szerepel dúsító, sűrítő adalékanyagként. Ha a termékismertetőn egyáltalán feltüntetik, akkor is növényi fehérje kivonat, lecitin, növényi olaj, természetes ízanyag és hasonló ártatlan megfogalmazásokban adják a fogyasztó tudtára.
A szójában található ösztrogénszerű anyagokat ugyancsak feldicséri a szója és egészségipar, és rendszeresen idézik, hogy a keleti országokban, ahol szóját fogyasztanak, alacsonyabb a mellrák halálozás. Ilyenkor azonban mindig elfelejtik megemlíteni, hogy keleten jóval gyakoribb a nyelőcső, a gyomor-, a hasnyálmirigy, a máj- és a pajzsmirigyrák. És ami azért használna a nőknek, mert ösztrogénszerű, az ugyanezen oknál fogva nyilvánvalóan ártalmas a férfiaknak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!