Ez mennyire befolyásolja a nyújtás hatékonyságát?
17 éves (F) vagyok, (178cm, 68kg)elkezdtem nyújtani... vaskosak, a lábaim, főleg a combjaim, eddig a nyár folyamán 800 km-t bicóztam, majdnem minden nap tekerek, szóval bizonyára izmosak is a combjaim. De mivel nem szoktam nyújtani, lazítani (sajnos), így eléggé merevnek bizonyulnak az izmaim és ízületeim...
Sok oktató (amatőr) videót néztem, de legtöbben vékony testalkatúak, enyémnél sokkal vékonyabb lábakkal. Kell emiatt aggódnom?
A technikákkal, és azzal hogy hónapokat vehet igénybe, tisztában vagyok, csak szeretnék meggyőzni afelől hogy érdemes e csinálnom. A végcél mint a legtöbb embernek az angol, francia spárga... és szeretném rugalmasabbnak, egészségesebbnek érezni magam. :)
Mindenféle nyújtás megteszi, amit az általános iskolában is szajkóztak a tanárok azzal a különbséggel, hogy nem szabad rugózó mozdulatokat tenni. Tehát ha lehajolsz a bokádhoz, ne rugózz, hanem fogd meg a bokád és maradj úgy 1 percig.
A jógát tudom ajánlani, abban rengeteg nyújtó elem van és tényleg rugalmasabbnak és egészségesebbnek fogod érezni magad (és az is leszel :D).
Itt van pl. ez a videó:
http://www.youtube.com/watch?v=dRsC1YdXqOc&list=FLdpfUjE5t3T..
Az a lépegetős dolog 2:31-nél pl. nagyon jól nyújtja a lábat :)
24/L
Köszi szépen! :)
Az a baj, hogy mindenki mást mondd, mármint hogy a rugózás hatékony, vagy épp pont nem szabad... ugyanez a helyzet azzal, hogy akkor-e a leghatásosabb ha fáj, vagy tilos annyira erőltetni hogy fájjon mert kárt tesz.
Tapasztalatból mondom, hogy úgy a jó, ha nem rugózva csinálod (általánosban rugózva kellett nyújtanunk, nem fejlődtem tőle, a nem rugózóstól igen).
Ha pl. leülsz nyújtott lábakkal (egymás mellett a két láb) és megfogod a bokádat (vagy átfogod a lábfejedet, ha az is megy) és kicsit feszülnek az izmok, az még jó. Ha már fáj, az nem. Ha szétterpesztett lábakkal nyújtasz, ott fokozottan óvatosan csináld, nehogy a forgód benyilalljon vagy valami (de úgyis érezni fogod, hogy mi az, ami már nem jó).
Ja és naponta nyújts, egy-egy pózt fél percig tarts ki, ha jól esik, 1 percig is mehet.
Én naponta többször is nyújtok (na nem órákig, pár percet), mert marha jól tud ám esni :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!