Ki az a hülye, aki ilyen lassú mozdulatokkal támadna meg bárkit is? Egy 5 danosnak főképp erősebben és gyorsabban kéne nekimenni, nem?
Hi. Ha zavar, ahogy támadnak, nyugodtan kérheted az uke-t, hogy erősebb támadást használjon. Pl. szoktam kérni az uke-t edzőtáborokban, hogy legyen kedves, és a jo-val ne szúrjon szándékosan mellé. Működik a dolog ^^
Nem tudni ebből, hogy a mesternek mi volt a célja a demonstrációval. Ahogy elnézem, ez egy szeminárium, a videót pedig kézi kamerával vették fel, szóval semmi sem garantálja, hogy ez egy szélesebb közönségnek szánt demonstráció. Ha technikai elemeket akart hangsúlyozni, akkor a sebesség pont jó.
A videóval nincs gond, egy shodan vizsga nem a gyalulásról szól. Bár aikiboxernek igaza van, az elvezetések egy része a csuklótájékon kapcsolódik be, és úgy gond lehet visszahúzott kéz.
ha már bemutatókról volt szó és aikidóról
http://www.youtube.com/watch?v=XxPlQGxvoy0 nézd meg gozo shioda a példaképem
Hát, végignéztem a videót, de nem láttam mást, mint hogy néhány fehér ruhás alak szaladozik kinyújtott karral a mester körül, és repülnek egy nagyot, ha a mester egy kicsit hozzájuk ér.
Pedig - isten látja lelkem - próbáltam nagyon empatikusan és jószándékkal nézni!
Tehát. Pl. én vagyok az a "hülye", aki ilyen lassú mozdulatokkal támadom meg Balázst az edzésen, ugyanis az aikido edzésre TANULNI járunk és nem a mester tudását próbálgatni vagy az erőnket fitogtatni. Őszintén nem is szívesen próbálnám meg Balázzsal szemben, mert egyrészt nem szívesen ajánlom fel magamat könyöktörésre, másrészt meg én sem szívesen verem szét senkinek a fejét, aki nem szokta meg, ha ütik.
A szabályok közé szorított küzdősportok (judo, boksz stb.) az egyik féle kompromisszum azért, hogy sérülésmentesen lehessen gyakorolni a küzdelmet, az aikido-féle gyakorlási módszer meg a másik féle kompromisszum. A sport-félében (azonos tudású ellenféllel) teljes erőbedobással gyakorolhatsz, az aikido-félében pedig az évek során fokozatosan növeled a támadás és végrehajtás erejét és sebességét (szintén azonos tudású partnerrel).
A sport-féle kompromisszum képes visszaadni a teljes erőbedobás, a meglepetés, a taktika és ügyesség élményét; az aikido-féle kompromisszum pedig képes visszaadni a rá jellemző technikák működésének élményét. (Szerintem a kettő együtt működik.)
Másképpen fogalmazva: ha megnézel egy judo oktató-videót, ki az, aki így támad meg egy judo mestert??
Jujutsu-n nálunk elvárás, ha eljössz edzésre 100%-ot megy még egy keveset nyújts. Pláne, ha bemutatnak rajtad egy technikát , akkor valódi támadásokat hajts végre ne csak ilyen imitált dolgokat, nyilván amikor a technikai részleteit magyarázzák, akkor a támadás ehhez lelassul, bizonyos helyeken meg is áll a technika, hogy legyen idő a részletek bemutatására, de amikor a technikát teljes egészében mutatják be akkora támadások, gyorsak erősek és a technika is a maga erejében van ott. Mivel aki kint van az már elég képzett uke ahhoz, hogy tudjon magára vigyázni, illetve ismerik a 100%-át így a mester is tudja meddig mehet el, illetve mit várhat el.
Ugyanígy gyakorlás közben is mindig tágítjuk a határokat alkalmazkodva a kevésbé tapasztalt határaihoz. Ebbe beletartozik, hogy ha egy támadás nem volt megfelelő azt kijavítjuk, illetve ha láthatóan nem volt őszinte a kopogás azt sem hagyjuk rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!