Ki az a hülye, aki ilyen lassú mozdulatokkal támadna meg bárkit is? Egy 5 danosnak főképp erősebben és gyorsabban kéne nekimenni, nem?
Egyrészt nem könnyebb a támadás mint a védekezés. Nincs is nagyon értelme megkülönböztetni a kettőt. Próbálj megtámadni egy zöld öves judóst vagy karatést. :) És a zöld öv mindkettőben csak középhaladó szintet jelöl.
Az aikidóst (ha csak nem edzett mást is) bármilyen kezdő bokszoló, muai thai, kick-box, K1 vagy birkózó, judós, szambós stb. lemossa a pályáról. Ha edzett valami mást, akkor azzal a valami mással fogja megvédeni magát. Vagy nekiáll filozofálgatni, hogy aki harcba bocsátkozik az eleve vesztett stb. Még soha egyetlen aikidóst se láttam, akit egy teljesen kezdő amatőr bokszoló ne tudott volna egy egyszerű kombinációval tatamira küldeni. Egyébként együtt bokszolok két fekete öves aikido mesterrel is. :)
"nem voltam még aikido edzésen így egyáltalán nem kenyerem védeni. A magyar aikido-t meg hagy ne vegyük vita alapjául a szarabbnál szarabb edzéseivel."
Ezt így most hogy...? :D
Egyébként meg nem a magyar aikidoról van szó, hanem az aikidoról általában, ami egy szép, tradicionális, de bemerevedett rendszer, aminek a hatékonysága, használhatósága a mai körülmények közt erősen megkérdőjelezhető. (Feltéve persze, ha valaki ilyen céllal gyakorolja, és nem gyakorol mást is mellette.)
Neutronlovag én sem értelek. Először is a magyar aikido egyáltalán nem xar, azok a mesterek akiknél én edzettem az elmúlt 10 évben, rendszeresen járnak ki Japánba, és minden évben van 3-4 (!) japán nagymester által tartott edzőtábor. Saját kezűleg vettem részt többször is Fujita Masatake nagymester edzőtáboraiban, de mások is járnak kis hazánkbank, úgyhogy van összehasonlítási alapom.
A videó amit belinkeltél meg pont hogy gagyi. A támadás is, a védekezés is. Ez utóbbi pont azt bizonyítja, hogy az aikido technikáit még barátságos randori alatt sem lehet végrehajtani (legalábbis nem így), mivel ha az uke behúzza a könyökét (!), akkor az aikido technikái végrehajthatatlanok.
Van vagy 4-5 jó aikido mester akkor talán még sokat is mondok egyesületből meg legalább 50 ahol táncoktatás folyik. Ha az aikido forrásanyagát vesszük alapul a jujutsu-t, akkor a technikák jó része ott kezd működni amikor a könyököt visszahúzza a támadó. csak példának okáért nyújtott könyökkel elég nehéz a kotegaeshit kivitelezni a kontrája is a könyök kinyújtásával indul.
Nem találkoztam még olyan komolyabb harcművésszel aki két jó szót mondott volna a magyar aikido oktatás 80-90%-áról és ezek egybevágnak az én tapasztalataimmal is, az itteni vita meg csak még megerősítette ezt, na meg a kérdező felvetése, hogy csak lassítva gyakorolnak sem vet jó fényt az egészről.
"Ezt így most hogy...? :D" Csak arra az esetre, ha valaki felhozná, hogy elvakult aikidoka vagyok, ami nem állná meg a helyét nagyjából 60-70 éves koromig.
A videó meg egy teljesen laza barátságos randori a támadások és a védések is ennek megfelelőek, nem volt kedvem meg időm komolyabbat keresgélni.
"és ezek egybevágnak az én tapasztalataimmal is,"
Ne haragudj, de az előbb írtad, hogy soha nem voltál még aikido edzésen. Akkor most, hogy is van ez?
A videó meg, ne haragudj, barátságos randorinak is nevetséges. A negyedikes gyerekek szoktak így "pörgőst rúgni" a napköziben. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!